Entä jos kierrätys tekee akuista ikuisia?

Aalto-yliopiston Entä jos -podcast uskoo parempaan tulevaisuuteen ja tutkittuun tietoon. Jokaisessa jaksossa tutkijamme saa keskustelukumppaniksi yrityksen tai yhteisön edustajan pohtimaan tieteen, taiteen ja teknologian roolia yhteiskunnan isojen haasteiden ratkomisessa ja uusien mahdollisuuksien luomisessa.
Tuoreissa jaksoissa pohditaan akkujen kierrättämistä, ruokahävikin pienentämistä ja älykkäiden, taipuvien pintojen mahdollisuuksia. Sähköllä toimivien laitteiden, isojen ja pienten, määrä kasvaa räjähdysmäisesti. Niistä jokainen tarvitsee akun, jonka valmistamiseen puolestaan tarvitaan harvinaisia maametalleja – mutta onko ne pakko kaivaa esiin maasta vai voisimmeko hankkia raaka-aineet kierrättämällä vanhoja akkuja? Aallon professori Ari Jokilaakso ja Outotecilla akkumetalleista vastaava teknologiapäällikkö Tuomas Van Der Meer kertovat, miten tällainen tulevaisuus on saavutettavissa.
Eräs tehokkaimmista tavoista vähentää ruuantuotannon ilmastokuormitusta on pienentää ruokahävikkiä. Miten se saadaan tapahtumaan? Siitä keskustelevat Aalto-yliopiston apulaisprofessori Henri Weijo ja toimitusjohtaja Sauli Böhm hävikkiruokaa välittävästä ResQ Clubista.
Aalto-yliopistossa alkunsa saanut materiaalifirma Canatu valmistaa läpinäkyviä, sähköä johtavia, taipuvia ja venyviä nanohiilikalvoja. Niiden avulla saadaan aikaan esimerkiksi kolmiulotteisia kosketuspintoja, joista autoteollisuus on innostunut. Ovatko nanonuppujen mahdollisuudet rajattomat? Vieraana jaksossa ovat professori Esko I. Kauppinen Aalto-yliopistosta sekä toimitusjohtaja Juha Kokkonen Canatulta.
Podcastia voi kuunnella iTunesissa ja Spotifyssa.
Lue lisää Aalto-yliopiston parhaista tutkimus- ja opetushankkeista täältä.
Tutustu uuteen Aaltovaikutus-kirjaan täällä.
Lue lisää uutisia
Huoltokatko ACRIS-tutkimustietojärjestelmässä 5.6.2023
Huoltokatko ACRIS-tutkimustietojärjestelmässä 5.6.2023
Ruusa Vuori voitti Näytös23-palkinnon herkällä mallistollaan
Aalto-yliopiston muodin opiskelijoiden muotinäytöksessä perjantaina 26. toukokuuta nähtiin kandidaatti- ja maisteriopiskelijoiden mallistoja.
Uusi kirja tuotantotalouden kehittymisestä tieteenalana Suomessa ja kansainvälisesti
Eero Elorannan kirja kuvaa tuotantotalouden kehitystä osana talouden muutosten ja tekniikan yliopistojen kehitystä.