Uutiset

Energiamurros ja digitalisaatio Knowledge Sharing Breakfastin aiheena

Millaiset liiketoimintamallit selviytyvät voittajina käynnissä olevassa energiamurroksessa?
Smart Energy Transition -tutkimushanke viitoittaa, millä toimialoilla ja miten Suomi voi menestyä globaalissa energiamurroksessa. Professori Raimo Lovio vasemmalla ja vieressä hankkeen vuorovaikutusjohtaja Karoliina Auvinen.

Entä kuinka kuluttajien tarpeet muuttuvat uusien teknologioiden rikkoessa perinteisiä toimialojen rajoja? Vastauksia näihin kysymyksiin haettiin 9.3. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoululla järjestetyssä Knowledge Sharing Breakfast -tilaisuudessa, jonka vetovastuu oli tällä kertaa johtamisen laitoksella.

Kauppakorkeakoulun johtamisen laitos koordinoi parhaillaan Strategisen tutkimuksen neuvoston Smart Energy Transition -hanketta. Käynnissä on uusien teknologioiden aiheuttama globaali energiamurros, johon energiayhtiöiden tulisi pystyä vastaamaan. Hanke etsii ratkaisuja tähän haasteeseen.

”Minkälaisen roolin energiayhtiöt haluavat ottaa tässä murroksessa, kun murroksen vastustaminen ei ole kovinkaan hedelmällistä?”, kysyi professori Raimo Lovio omassa puheenvuorossaan.

Smart Energy Transition -hankkeen vuorovaikutusjohtaja Karoliina Auvinen pyysi paikalla olleita 60 vierasta pohtimaan, miten uudet teknologiat ja palvelut mullistavat vanhan energiajärjestelmän ja kuinka voisimme Suomessa hyötyä tästä. Kävi ilmi, että kyseessä on hyvinkin laaja kulttuurimuutos, jossa suunta on perinteisestä kilpailuasema-ajattelusta kohti public-private-kumppanuuksia ja kokonaan uusien ekosysteemien luontia.

Professori Armi Temmeksen puheenvuoro autoista liikkumisen palveluna kirvoitti niin ikään vieraita pohtimaan, miten digitalisaatio muuttaa kokonaisen toimialan pelisääntöjä. Niin liikenteessä kuin energia-alalla yleisemmin tämä murros on vasta alussa ja toimijat etsivät kuumeisesti uusia liiketoimintamalleja.

Paneelissa toimitusjohtaja Jukka Kajan Joukon Voimasta, toimitusjohtaja Pekka Möttö Tuup Oy:stä, kehityspäällikkö Minna Näsman Helenilta, johtaja (Telecon & Energy) Markku Luoto CGI:ltä sekä neuvotteleva virkamies Leena Pentikäinen TEMistä pohtivat, mitä murroksen kourissa tapahtuu mm. asiakkuuksille. Esiin nousi esimerkiksi seuraavia ajatuksia:

”Sähkö ei ole enää bulkkia vaan asiakaskokemus. Ja asiakaskokemus on elinehto.”
”Digitalisaatio mahdollistaa kenelle tahansa asiakkaan tavoittamisen, sillä kaikki myyntikanavat ovat auki.”

”Asiakas, ei teknologia, edellä.”
”Disruptio tulee digitalisaation puolelta ja ratkaisu ei ole pelkkää IoT:ta. Suurin haaste on, miten kaikki tämä tarjoillaan asiakkaalle.”

Yhteiskunnallinen vaikuttavuus on yksi yliopistojen kolmesta perustehtävästä tutkimuksen ja opetuksen ohella. Yksi tapa toteuttaa yhteiskunnallista vaikuttavuutta on nostaa esiin tutkimustietoa ja analysoida tuloksia yhdessä elinkeinoelämän kanssa.

”Järjestämme Knowledge Sharing Breakfast -kutsuvierasseminaareja, jotta laitoksilla tehtävä tutkimus saadaan tuotua päivänvaloon ja keskustelujen aiheeksi. Tilaisuuksissa on aina vahvasti edustettuna myös elinkeinoelämän ääni”, kertoo Anne Salonvaara Kauppakorkeakoulun yrityssuhteista.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Aalto Industrial Internet Campus
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tuotannon ja sisälogistiikan fyysinen ja digitaalinen maailma kohtaavat monitieteisessä TwinFlow -projektissa

Aallon ja Tampereen yliopiston tutkijat yhdessä yritysten kanssa vauhdittavat valmistavan teollisuuden datavetoista liiketoimintaa kolmivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa projektissa.
Emma Kemppainen Aallon kampuksella
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Emma Kemppinen: Puolijohdeteollisuus tarjoaa paljon mahdollisuuksia sekä teollisuudessa että akateemisella puolella

Emma pääsi kesätöihin tutkimusryhmään puolijohdeteollisuuden yritysten lahjoitusten ansiosta. Kesätyöpaikka vahvisti hänen kiinnostustaan alaa kohtaan.
Antti ja Susanne Suhonen
Yhteistyö Julkaistu:

Kauppiksessa oli jo meidän aikanamme todella hyvä henki ja tekemisen meininki

Antti ja Susanne Suhonen haluavat lahjoittamalla tukea Suomen menestystä kovassa kansainvälisessä kilpailussa.
Euroclear-tiimi räätälöidyssä yritysprojektissa
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijat tutkivat Suomen ESG-markkinoita ja sen liiketoimintamahdollisuuksia Euroclear Finlandille

He tekivät kattavan analyysin nykyisistä ESG-markkinoista sekä raportoinnin että tiedon tuottajan näkökulmasta.