Uutiset

Digitalism Challenge -kurssilla innovoituja ratkaisuja viedään käytännön toteutukseen

Luomuliitto, Tapola-Camphillin luomutila ja Fat Lizard Brewing Co. olivat erittäin tyytyväisiä kurssin aikana syntyneisiin sovelluksiin.
Digital Challenge -kurssin 6-henkinen voittajatiimi ja oikealla pitchaus-kilpailun juontaja
Digitalism Challenge -kurssin voittajatiimi

Tänä syksynä lähes 100 Aallon opiskelijaa viidestä eri korkeakoulustamme ratkoi Digitalism Challenge -kurssilla (#pschallenge19) Luomuliiton, Tapola-Camphillin luomutilan ja Fat Lizard Brewing Co.:n digitalisaatiohaasteita. Maisteriopiskelijoista muodostettujen poikkitieteellisten tiimien tehtävänä oli kehittää neljässä viikossa ratkaisuja kyseisten organisaatioiden määrittämiin haastetehtäviin Nordic Smart Government (NSG)-hankkeen puitteissa.

Dipolissa 25. marraskuuta järjestetyssä finaalissa kuultiin kaikkien 19 opiskelijatiimin ratkaisut. Neljän minuutin pitch-esitysten jälkeen toimeksi antaneiden organisaatioiden edustajat saivat kysyä tarkentavia kysymyksiä ratkaisuista. Tiimit esittivät konseptejaan hyödyntäen moninaisia tehokeinoja – näytelmää, lyhytelokuvaa ja käyttöliittymäanimaatiota.

Opiskelijat saivat kurssilla rautaisannoksen esityskokemusta sekä yliopistonlehtori Christa Uusi-Rauvan pitämällä valmennusluennolla että käytännön kokemuksen kautta oppien.

”Monelle opiskelijalle kurssin loppuesitys on ensimmäinen tilaisuus puhua esiintymislavalla mikrofoniin satapäisen yleisön edessä. Se on arvostettu työelämätaito, joka on noussut esiin muun muassa vuosittaisissa valmistumiskyselyissämme. Haluankin kiittää kollegaani Christa Uusi-Rauvaa erinomaisesta ja monivuotisesta opiskelijoiden esiintymistaitojen sparraamisesta”, sanoo kurssin vastuuopettaja, vanhempi yliopistonlehtori Johanna Bragge Kauppakorkeakoulun tieto- ja palvelujohtamisen laitokselta.

Parhaaksi arvioidulla ratkaisulla kasvua Fat Lizardin panimon myyntiin

Tuomariston mukaan sillä oli erittäin haastava tehtävä valita esityksistä voittajat, sillä jokainen tiimi oli valmistautunut esityksiin huolella. Päätökset oli kuitenkin tehtävä ja parhaaksi ratkaisuksi valittiin Incredibles-tiimin ratkaisu Fat Lizardille. Kunniamaininnat saivat Quantum-tiimi (Tapola-Camphillin luomutila) ja Dice-tiimi (Luomuliitto).

Incredibles-tiimi kehitti Fat Lizardille ratkaisun, jonka avulla panimo pystyy keräämään optimoituun kasvuun tarvittavaa dataa suoraan markkinoilta. Ratkaisulla pyrittiin parantamaan Fat Lizardin ja sen asiakkaiden välistä tiedonkulkua hyödyntämällä strukturoitua dataa, kuten eKuitteja ja eTilauksia. Voittoisaan tiimiin kuuluivat Florian Ebbing, Alina Czeczinski, Elina Halttunen, Pinja Keinänen, Emilia Nevalainen ja Oiva Skytén.

Quantum-tiimi kehitti puolestaan Tapola-Camphillin maatilalle digitaalisen alustan, jolla maatilan kaikki arkiset asiat on mahdollista hoitaa yhdessä paikassa. Tehdyt muutokset ja tiedostot tallentuvat suoraan jaettuun tietokantaan, mikä helpottaa maatilojen raportointia, dokumentointia sekä varastonhallintaa. Tietokannan avulla on myös mahdollista saada tietoa muun muassa tuotantomääristä kansallisella tasolla. Ratkaisun avulla maatilojen päätöksenteossa voidaan paremmin hyödyntää dataa, eikä päätöksiä enää tarvitse perustaa yksittäisen henkilön intuitioon.

Dice-tiimin ehdotus on, että Luomuliitto kehittäisi digitaalisen alustan, joka toisi yhteen viljelijät, viranomaisia, kuten Ruokaviraston ja Verohallinnon, ja Luomuliiton. Alusta mahdollistaisi viljelystä syntyvän tiedon tehokkaan käsittelyn muuttamalla datan keräämisen kokonaan sähköiseksi. Tämä parantaisi tietotaidon ja resurssien hallintaa ja jakamista eri toimijoiden kesken sekä toisi toimintaan myös lisää läpinäkyvyyttä. Alusta toimisi ns. yhden luukun periaatteella, jolloin viljelijät voisivat keventää ja automatisoida vaadittua byrokratiaa ja keskittyä heille olennaisimpaan asiaan: viljelyyn.

Tuomaristoon kuuluivat puheenjohtajana ylitarkastaja Minna Rintala Verohallinnosta, johtaja Carsten Ingerslev Tanskan elinkeinovirastosta NSG:n edustajana, maksuliikepäällikkö Keijo Kettunen Valtiokonttorista, Professor of Practice Katariina Kemppainen Aalto-yliopistosta, johtaja Konstantin Vdovenko Accenturelta sekä haasteorganisaatioista tilanhoitaja Jani Schulz Tapola-Camphillilta, toimitusjohtaja Heikki Ylinen Fat Lizardista ja eläintuotannon asiantuntija Katarina Rehnström Luomuliitosta.

Julkisen sektorin digihackathon-kurssit ovat olleet menestyksiä

Aalto-yliopisto järjesti nyt jo viidennen kerran tämän ainutlaatuisen ja käytännönläheisen kehitystyökokemuksen. Kyseinen capstone-kurssi on kuuden opintopisteen arvoinen.

”Opiskelijat toivat konkreettisesti ja havainnollisella tavalla esiin, miten standardi, rakenteinen tieto mahdollistaa aiempaa paremmin päätöksenteon yritystoiminnassa ja helpottaa viranomaisraportointia. Kun tieto on ajantasaista ja helpommin hyödynnettävissä ei pelkästään säästy aikaa oikeaan tekemiseen, vaan tulee myös uusia mahdollisuuksia kasvuun ja menestymiseen. Pohjoismainen NSG-hanke tavoittelee juuri tätä eli Pohjoismaihin ekosysteemiä, jossa digitalisaatiota hyödyntämällä yrityksille saadaan parhaat mahdolliset edellytykset kasvuun ja menestymiseen”, sanoo NSG:n projektipäällikkö Terhi Maijala PRH:sta.

”Yhteistyö Accenturen ja sen palvelumuotoiluyksikkö Fjordin ammattilaisten kanssa sujui jälleen erinomaisesti, ja haluankin kiittää erityisesti tapahtumien pääfasilitaattorina toiminutta Antti Routtoa Fjordilta. Olemme myös kiitollisia asiakasorganisaatioiden rohkeudesta heittäytyä tähän prosessiin ja mielenkiinnolla seuraamme julkisen sektorin uudistumista”, Johanna Bragge sanoo. Aallon valmennustiimiin kuuluivat hänen lisäkseen Professor of Practice Esko Penttinen, tutkija Juha Eskelinen ja yliopistonlehtori Tapani Kykkänen sekä Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta digikehittäjä Taru Rastas ja yliopistonlehtori Annukka Svanda.

Aalto-yliopisto:

Johanna Bragge
Vanhempi yliopistonlehtori
Kauppakorkeakoulu
Tieto- ja palvelujohtamisen laitos
040 530 1032
[email protected]

Accenture:

Markus Mäkinen
Projektipäällikkö
040 5769957
[email protected]

Nordic Smart Government -hanke:

Projektipäälliköt:

Terhi Maijala
Patentti- ja rekisterihallitus (PRH)
029 509 5300
[email protected]

Sanna Esterinen
Verohallinto
029 512 4409
[email protected]

 

Twitter: #PSChallenge19

Twitterin hashtag PS tulee sanoista Public Sector, sillä Digitalism Challengessa keskitytään ratkomaan erityisesti julkisen sektorin haasteita ja näin helpottamaan niin pienten yritysten kuin kuluttajienkin arkea.

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Students with bikes on Aalto University campus
Yliopisto Julkaistu:

Yksi euro jokaiselle opiskelijalle—Miten Aalto-yliopiston tulisi käyttää se? Jaa ideasi 30.5.2021 mennessä

Tänä vuonna Aalto-yliopisto kokeilee jotain uutta: Kutsumme opiskelijat päättämään, miten käyttää 12 000 euroa yliopiston budjetista.
Green plant in a pot in a hallway outside Mellin hall
Yliopisto Julkaistu:

TEE 2020 -arvioinnin tulokset vaikuttavat opetussuunnitelmatyöhön

Vuonna 2020 toteutetun opetuksen ja oppisen arvioinnin (TEE 2020) tavoitteena oli tunnistaa koulutuksen kehittämistarpeita sekä tehdä näkyväksi ja arvioida koulutuksen saavutuksia yliopiston 10 ensimmäisen toimintavuoden aikana.
Aalto Flags
Palkitut Julkaistu:

Ilkka Kontulan säätiön apurahat on myönnetty

Henkilökohtaisen apurahan suuruus on 1 000 euroa.
Hertta Vuorenmaa. Kuva: Roope Kiviranta
Opinnot Julkaistu:

Kaikille avoin Future of Work -verkkokurssi on julkaistu

Aalto-yliopisto kasvattaa MOOC-tarjontaansa työn tulevaisuutta käsittelevällä verkkokurssilla.