Uutiset

Digitalism Challenge -kurssilla innovoituja ratkaisuja viedään käytännön toteutukseen

Luomuliitto, Tapola-Camphillin luomutila ja Fat Lizard Brewing Co. olivat erittäin tyytyväisiä kurssin aikana syntyneisiin sovelluksiin.
Digital Challenge -kurssin 6-henkinen voittajatiimi ja oikealla pitchaus-kilpailun juontaja
Digitalism Challenge -kurssin voittajatiimi

Tänä syksynä lähes 100 Aallon opiskelijaa viidestä eri korkeakoulustamme ratkoi Digitalism Challenge -kurssilla (#pschallenge19) Luomuliiton, Tapola-Camphillin luomutilan ja Fat Lizard Brewing Co.:n digitalisaatiohaasteita. Maisteriopiskelijoista muodostettujen poikkitieteellisten tiimien tehtävänä oli kehittää neljässä viikossa ratkaisuja kyseisten organisaatioiden määrittämiin haastetehtäviin Nordic Smart Government (NSG)-hankkeen puitteissa.

Dipolissa 25. marraskuuta järjestetyssä finaalissa kuultiin kaikkien 19 opiskelijatiimin ratkaisut. Neljän minuutin pitch-esitysten jälkeen toimeksi antaneiden organisaatioiden edustajat saivat kysyä tarkentavia kysymyksiä ratkaisuista. Tiimit esittivät konseptejaan hyödyntäen moninaisia tehokeinoja – näytelmää, lyhytelokuvaa ja käyttöliittymäanimaatiota.

Opiskelijat saivat kurssilla rautaisannoksen esityskokemusta sekä yliopistonlehtori Christa Uusi-Rauvan pitämällä valmennusluennolla että käytännön kokemuksen kautta oppien.

”Monelle opiskelijalle kurssin loppuesitys on ensimmäinen tilaisuus puhua esiintymislavalla mikrofoniin satapäisen yleisön edessä. Se on arvostettu työelämätaito, joka on noussut esiin muun muassa vuosittaisissa valmistumiskyselyissämme. Haluankin kiittää kollegaani Christa Uusi-Rauvaa erinomaisesta ja monivuotisesta opiskelijoiden esiintymistaitojen sparraamisesta”, sanoo kurssin vastuuopettaja, vanhempi yliopistonlehtori Johanna Bragge Kauppakorkeakoulun tieto- ja palvelujohtamisen laitokselta.

Parhaaksi arvioidulla ratkaisulla kasvua Fat Lizardin panimon myyntiin

Tuomariston mukaan sillä oli erittäin haastava tehtävä valita esityksistä voittajat, sillä jokainen tiimi oli valmistautunut esityksiin huolella. Päätökset oli kuitenkin tehtävä ja parhaaksi ratkaisuksi valittiin Incredibles-tiimin ratkaisu Fat Lizardille. Kunniamaininnat saivat Quantum-tiimi (Tapola-Camphillin luomutila) ja Dice-tiimi (Luomuliitto).

Incredibles-tiimi kehitti Fat Lizardille ratkaisun, jonka avulla panimo pystyy keräämään optimoituun kasvuun tarvittavaa dataa suoraan markkinoilta. Ratkaisulla pyrittiin parantamaan Fat Lizardin ja sen asiakkaiden välistä tiedonkulkua hyödyntämällä strukturoitua dataa, kuten eKuitteja ja eTilauksia. Voittoisaan tiimiin kuuluivat Florian Ebbing, Alina Czeczinski, Elina Halttunen, Pinja Keinänen, Emilia Nevalainen ja Oiva Skytén.

Quantum-tiimi kehitti puolestaan Tapola-Camphillin maatilalle digitaalisen alustan, jolla maatilan kaikki arkiset asiat on mahdollista hoitaa yhdessä paikassa. Tehdyt muutokset ja tiedostot tallentuvat suoraan jaettuun tietokantaan, mikä helpottaa maatilojen raportointia, dokumentointia sekä varastonhallintaa. Tietokannan avulla on myös mahdollista saada tietoa muun muassa tuotantomääristä kansallisella tasolla. Ratkaisun avulla maatilojen päätöksenteossa voidaan paremmin hyödyntää dataa, eikä päätöksiä enää tarvitse perustaa yksittäisen henkilön intuitioon.

Dice-tiimin ehdotus on, että Luomuliitto kehittäisi digitaalisen alustan, joka toisi yhteen viljelijät, viranomaisia, kuten Ruokaviraston ja Verohallinnon, ja Luomuliiton. Alusta mahdollistaisi viljelystä syntyvän tiedon tehokkaan käsittelyn muuttamalla datan keräämisen kokonaan sähköiseksi. Tämä parantaisi tietotaidon ja resurssien hallintaa ja jakamista eri toimijoiden kesken sekä toisi toimintaan myös lisää läpinäkyvyyttä. Alusta toimisi ns. yhden luukun periaatteella, jolloin viljelijät voisivat keventää ja automatisoida vaadittua byrokratiaa ja keskittyä heille olennaisimpaan asiaan: viljelyyn.

Tuomaristoon kuuluivat puheenjohtajana ylitarkastaja Minna Rintala Verohallinnosta, johtaja Carsten Ingerslev Tanskan elinkeinovirastosta NSG:n edustajana, maksuliikepäällikkö Keijo Kettunen Valtiokonttorista, Professor of Practice Katariina Kemppainen Aalto-yliopistosta, johtaja Konstantin Vdovenko Accenturelta sekä haasteorganisaatioista tilanhoitaja Jani Schulz Tapola-Camphillilta, toimitusjohtaja Heikki Ylinen Fat Lizardista ja eläintuotannon asiantuntija Katarina Rehnström Luomuliitosta.

Julkisen sektorin digihackathon-kurssit ovat olleet menestyksiä

Aalto-yliopisto järjesti nyt jo viidennen kerran tämän ainutlaatuisen ja käytännönläheisen kehitystyökokemuksen. Kyseinen capstone-kurssi on kuuden opintopisteen arvoinen.

”Opiskelijat toivat konkreettisesti ja havainnollisella tavalla esiin, miten standardi, rakenteinen tieto mahdollistaa aiempaa paremmin päätöksenteon yritystoiminnassa ja helpottaa viranomaisraportointia. Kun tieto on ajantasaista ja helpommin hyödynnettävissä ei pelkästään säästy aikaa oikeaan tekemiseen, vaan tulee myös uusia mahdollisuuksia kasvuun ja menestymiseen. Pohjoismainen NSG-hanke tavoittelee juuri tätä eli Pohjoismaihin ekosysteemiä, jossa digitalisaatiota hyödyntämällä yrityksille saadaan parhaat mahdolliset edellytykset kasvuun ja menestymiseen”, sanoo NSG:n projektipäällikkö Terhi Maijala PRH:sta.

”Yhteistyö Accenturen ja sen palvelumuotoiluyksikkö Fjordin ammattilaisten kanssa sujui jälleen erinomaisesti, ja haluankin kiittää erityisesti tapahtumien pääfasilitaattorina toiminutta Antti Routtoa Fjordilta. Olemme myös kiitollisia asiakasorganisaatioiden rohkeudesta heittäytyä tähän prosessiin ja mielenkiinnolla seuraamme julkisen sektorin uudistumista”, Johanna Bragge sanoo.Aallon valmennustiimiin kuuluivat hänen lisäkseen Professor of Practice Esko Penttinen, tutkija Juha Eskelinen jayliopistonlehtori Tapani Kykkänen sekä Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta digikehittäjä Taru Rastas ja yliopistonlehtori Annukka Svanda.

Aalto-yliopisto:

Johanna Bragge
Vanhempi yliopistonlehtori
Kauppakorkeakoulu
Tieto- ja palvelujohtamisen laitos
040 530 1032
[email protected]

Accenture:

Markus Mäkinen
Projektipäällikkö
040 5769957
[email protected]

Nordic Smart Government -hanke:

Projektipäälliköt:

Terhi Maijala
Patentti- ja rekisterihallitus (PRH)
029 509 5300
[email protected]

Sanna Esterinen
Verohallinto
029 512 4409
[email protected]

Twitter: #PSChallenge19

Twitterin hashtag PS tulee sanoista Public Sector, sillä Digitalism Challengessa keskitytään ratkomaan erityisesti julkisen sektorin haasteita ja näin helpottamaan niin pienten yritysten kuin kuluttajienkin arkea.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Opiskelijan opas uutinen, kuvitus
Opinnot Julkaistu:

Mentorihaku: Myötätuntomentorointia vertaisryhmissä tohtoriopiskelijoille syksyllä 2024

Haemme tohtoriopiskelijoita mentoreiksi myötätuntomentorointiryhmiin.
Tulevaisuuden uran pohtimisessa käytetään luovuutta.
Opinnot Julkaistu:

Uramuotoilukurssilla pysähdytään oppimaan itsestä ja pohtimaan tulevaisuutta

Career Design Lab tukee opiskelijoiden siirtymää työelämään. Avain kestävään tulevaisuuden työhön on ennakkoluuloton ja luova tapa muotoilla uraa.
Robottien rakentelua Aalto-yliopisto Juniorin Robokylä-työpajassa
Yhteistyö Julkaistu:

Innostusta teknologiaan: Lähes 8000 lasta ja nuorta osallistui Aalto-yliopisto Juniorin Teknologiatuokioihin

Aalto-yliopisto Juniorin teknologiakasvatuksen lähettiläät kulkivat viime talvena ahkerasti peruskouluilla tarjoten oppilaille ja opettajille mahdollisuuden tutustua uusimpaan teknologiaan käytännönläheisesti. Jane ja Aatos Erkon säätiön sekä Svenska kulturfondentin rahoittamien hankkeiden tavoitteena oli innostaa lapsia ja nuoria teknologian pariin.
XX
Kampus Julkaistu:

PechaKucha- tilaisuus tarjosi Sähkötekniikan korkeakoulun tohtoriopiskelijoille uudenlaisen haasteen

Sähkötekniikan korkeakoulun ensimmäinen PechaKucha haastoi korkeakoulun tohtoriopiskelijat esittämään väitöskirjansa aiheet kuudessa minuutissa. Tilaisuus järjestettiin keskiviikkona 22. toukokuuta Otaniemen A Gridissä.