Uutiset

Digitalism Challenge -kurssilla innovoitiin ratkaisuja käytännön toteutukseen

Helsingin perhekeskukset, Verohallinto ja Nordea olivat erittäin tyytyväisiä kurssin aikana syntyneisiin sovelluksiin.
Hackathon-kurssin finaaliesitykset pidettiin Dipolissa.

Tänä syksynä lähes 100 Aallon opiskelijaa ratkoi Digitalism Challenge -kurssilla (#pschallenge18, Predictive Society) Helsingin perhekeskusten, Verohallinnon ja Nordean digitalisaatiohaasteita. Maisteriopiskelijoista muodostettujen poikkitieteellisten tiimien tehtävänä oli kehittää neljässä viikossa ratkaisuja kyseisten organisaatioiden määrittämiin haastetehtäviin.

Dipolissa 28.11. järjestetyssä finaalissa kuultiin kaikkien 18 opiskelijatiimin ratkaisut eli yhdeksän sovelluskonseptia Perhekeskuksia varten ja yhdeksän Nordeaa ja Verohallintoa varten. Neljän minuutin pitch-esitysten jälkeen toimeksiantaneiden organisaatioiden edustajat saivat kysyä tarkentavia kysymyksiä ratkaisuista. Tuomarit kehuivat useiden tiimien ratkaisuja visionäärisiksi ja erinomaisiksi skaalautuvuudeltaan ja käytettävyydeltään. Esityksiä pidettiin korkeatasoisina.

Johanna Kotipelto Valtioneuvoston kansliasta toi tilaisuuteen tervehdyksensä opiskelijoille. ”Kokeilemalla on mahdollista löytää innovatiivisia ratkaisuja yhteiskunnan ja palveluiden kehittämiseen eli tällä kurssilla olette upeasti toimineet juuri näin”, hän sanoi.

”Perhepuun” avulla voi hallinnoida koko perheen asioita eri elämäntilanteissa

Perhekeskuksille luotuja ratkaisuja arvioi tuomaristo, johon kuuluivat puheenjohtajana Accenturen terveydenhuollon ja julkisten palveluiden yksiköstä johtaja Vesa Silfver, Aallon työelämäprofessori Katariina Kemppainen, Helsingin perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Maarit Sulavuori, projektipäällikkö Anna-Kaisa Tukiala ja perhepalvelujen johtaja Hanna Viitala. Tuomaristo valitsi Perhekeskusten voittajakonseptiksi Digital Family Room -sovelluksen.

Digital Family Room on digitaalinen palvelu perheille. Se perustuu ”perhepuu”-konseptiin, jolla asiakkaat pystyvät hallinnoimaan koko perheen asioita eri elämäntilanteissa. Sovelluksen tarkoituksena on helpottaa mm. ajanvarausten hallinnointia ja palveluiden etsimistä, sekä mahdollistaa vertaistuen ja älykkäiden suositusten saaminen. Sovelluksen tapahtumakalenteri helpottaa asiakkaita saamaan tietoa eri palveluista, tukihenkilöistä ja Perhekeskusten järjestämistä tapahtumista. Tiimin tavoitteena oli myös tehdä sähköiset tapaamiset mahdollisiksi.

Digital Family Roomin tiimiin kuuluivat tieto- ja palvelujohtamisen (ISM) pääaineopiskelijat Annika Erkkilä ja Janne Hämäläinen sekä vaihto-opiskelija Margarita Potekhina Kauppakorkeakoulusta ja Rashmi Kamath Perustieteiden korkeakoulun EIT Digitalin Data Science -ohjelmasta.

Ankkuri-alusta mahdollistaa omien talous- ja sote-tietojen systeemisen hyödyntämisen  

Verohallinnon ja Nordean esityksiä arvioivat Silfverin ja Kemppaisen lisäksi Nordealta digitalisaation ja älykkään automaation Vice President Anna Metsäranta, Business Designer Fabien Fédy sekä Verohallinnosta Senior Advisor Jukka Kyhäräinen. Verohallinnolle ja Nordealle luoduista ratkaisuista tuomaristo nosti voittajaksi Ankkuri-sovelluksen.

Ankkuri on julkisen sektorin tarjoama alusta, joka antaa kansalaisille mahdollisuuden kontrolloida ja käyttää omia tietojaan systeemisesti. Ankkuri kokoaa taloudellista ja sosiaalista tietoa Suomessa asuvien ihmisten elämäntapahtumista, auttaa heitä tekemään heidän omien arvojensa mukaisia päätöksiä, ja ehdottaa älykkäitä neuvoja. Alusta kokoaa tietoja sekä julkisista että yksityisistä organisaatioista, ja antaa käyttäjän itsensä kontrolloida datavirtoja näiden välillä.   

Ankkurin tiimiin kuuluivat tieto- ja palvelujohtamisen (ISM) pääaineopiskelijat Maria Agerskov ja Samuel Sippola ja markkinoinnin pääaineopiskelija Daphne Wang Kauppakorkeakoulusta, Kunj Beriwala Perustieteiden korkeakoulun tuotantotalouden IEM-ohjelmasta ja Mirko Wittka Creative Sustainability -ohjelmasta Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.

Julkisen sektorin digi-hackathon-kurssit ovat olleet menestyksiä

”Nopeutuva kehitys edellyttää jatkuvaa uudistumista. Haluamme tarjota ainutlaatuisen ja käytännönläheisen kehitystyökokemuksen tällä vain kuuden opintopisteen kurssilla. Yhteistyö Accenturen ammattilaisten kanssa sujui nyt jo neljättä kertaa yhdessä järjestetyllä kurssilla erinomaisesti. Olemme kiitollisia asiakasorganisaatioiden rohkeudesta heittäytyä tähän prosessiin ja mielenkiinnolla seuraamme julkisen sektorin uudistumista. Nyt on jo sovittuna jatkokeskusteluja muutamien sovellusten eteenpäinviemiseksi eri sidosryhmien kanssa”, sanoo kurssin vastuuopettaja, vanhempi yliopistonlehtori Johanna Bragge Kauppakorkeakoulun tieto- ja palvelujohtamisen laitokselta.

Aallon valmennustiimiin kuuluivat Braggen ja Kemppaisen lisäksi työelämäprofessori Esko Penttinen ja tohtorikoulutettava Sanna Tiilikainen ja Perustieteiden korkeakoulusta tutkijat Talayeh Aledavood ja Matti Nelimarkka sekä tohtorikoulutettavat Katrine Mahlamäki ja Siddharth Rao.

”Tämän vuoden Digitalism Challenge -kurssilla haettiin konsepteja ihmiskeskeisten ja älykkäiden palveluiden kehittämiseksi. Finalistit ottivat tämän ajattelutavan haltuun hienosti ja toivon, että osallistuneet organisaatiot jatkavat näiden innovatiivisten konseptien kehittämistä. Digitalism Challengesta on kehittynyt ainutlaatuinen oppimiskokemus yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemiseksi ja haluamme kiittää Aalto-yliopistoa monivuotisesta yhteistyöstä tämän hackathon-kurssin järjestämisessä”, summaa Vesa Silfver Accenturelta.

Lisätietoja:

Johanna Bragge
Vanhempi yliopistonlehtori, tietojärjestelmätiede
Aalto-yliopisto
Tieto- ja palvelujohtamisen laitos
040 530 1032
[email protected]

Tuulia Timonen
Accenture
Health & Public Services
040 715 2703
[email protected] 

Twitter: #pschallenge18

Johanna Kotipelto toi hackathon-kurssin finaaliin Valtioneuvoston kanslian terveiset.
Kokeilukulttuurin puolestapuhuja Johanna Kotipelto toi finaaliin Valtioneuvoston kanslian terveiset. Kuvat: Miika Turunen / Cast
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Hertta Vuorenmaa. Kuva: Roope Kiviranta
Opinnot Julkaistu:

Kaikille avoin Future of Work -verkkokurssi on julkaistu

Aalto-yliopisto kasvattaa MOOC-tarjontaansa työn tulevaisuutta käsittelevällä verkkokurssilla.
Afrin Hossain stood by a wall with trees in the background
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Afrin Hossain odottaa vain sitä, että pääsisi viettämään aikaa opiskelukavereiden kanssa

Sovelletun matematiikan opiskelija Afrin Hossain on kokenut itsensä vähän ulkopuoliseksi koronavuoden aikana.
Unite! Charter on Diversity and Inclusion.jpeg
Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Unite!-yliopistoverkosto edistää monimuotoisuutta ja osallisuutta

Uraauurtavana seitsemän eurooppalaisen yliopiston verkostona Unite! on syvästi sitoutunut edistämään monimuotoisuutta ja vahvistamaan osallistumisprosessia kaikessa toiminnassaan.
Professor Finbarr Bradley
Opinnot Julkaistu:

Vieraileva luennoitsija Finbarr Bradley: "BScBA-ohjelma tarjoaa paljon rikastuttavia kokemuksia.”

University College Dublin -yliopiston dosentin Finbarr Bradleyn lähestymistapa vihreän yritystoiminnan opetukseen on kiehtova ja ainutlaatuinen. Bradleyn lämmin persoonallisuus ja nokkeluus yhdistettynä hänen merkittävään osaamiseensa ja intohimoiseen suhtautumiseensa kestävään kehitykseen innostavat opiskelijoita selvittämään, miten heillä on mahdollisuus vaikuttaa asioihin mielekkäällä tavalla ja elää aitoa, menestyksekästä elämää sekä maailmanlaajuisessa että paikallisessa liiketoimintaympäristössä.