Uutiset

Digitalism Challenge -kurssilla innovoitiin ratkaisuja käytännön toteutukseen

Helsingin perhekeskukset, Verohallinto ja Nordea olivat erittäin tyytyväisiä kurssin aikana syntyneisiin sovelluksiin.
Hackathon-kurssin finaaliesitykset pidettiin Dipolissa.

Tänä syksynä lähes 100 Aallon opiskelijaa ratkoi Digitalism Challenge -kurssilla (#pschallenge18, Predictive Society) Helsingin perhekeskusten, Verohallinnon ja Nordean digitalisaatiohaasteita. Maisteriopiskelijoista muodostettujen poikkitieteellisten tiimien tehtävänä oli kehittää neljässä viikossa ratkaisuja kyseisten organisaatioiden määrittämiin haastetehtäviin.

Dipolissa 28.11. järjestetyssä finaalissa kuultiin kaikkien 18 opiskelijatiimin ratkaisut eli yhdeksän sovelluskonseptia Perhekeskuksia varten ja yhdeksän Nordeaa ja Verohallintoa varten. Neljän minuutin pitch-esitysten jälkeen toimeksiantaneiden organisaatioiden edustajat saivat kysyä tarkentavia kysymyksiä ratkaisuista. Tuomarit kehuivat useiden tiimien ratkaisuja visionäärisiksi ja erinomaisiksi skaalautuvuudeltaan ja käytettävyydeltään. Esityksiä pidettiin korkeatasoisina.

Johanna Kotipelto Valtioneuvoston kansliasta toi tilaisuuteen tervehdyksensäopiskelijoille. ”Kokeilemalla on mahdollista löytää innovatiivisia ratkaisuja yhteiskunnan ja palveluiden kehittämiseen eli tällä kurssilla olette upeasti toimineet juuri näin”, hän sanoi.

”Perhepuun” avulla voi hallinnoida koko perheen asioita eri elämäntilanteissa

Perhekeskuksille luotuja ratkaisuja arvioi tuomaristo, johon kuuluivat puheenjohtajana Accenturen terveydenhuollon ja julkisten palveluiden yksiköstä johtaja Vesa Silfver, Aallon työelämäprofessori Katariina Kemppainen, Helsingin perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Maarit Sulavuori, projektipäällikkö Anna-Kaisa Tukiala ja perhepalvelujen johtaja Hanna Viitala. Tuomaristo valitsi Perhekeskusten voittajakonseptiksi Digital Family Room -sovelluksen.

Digital Family Room on digitaalinen palvelu perheille. Se perustuu ”perhepuu”-konseptiin, jolla asiakkaat pystyvät hallinnoimaan koko perheen asioita eri elämäntilanteissa. Sovelluksen tarkoituksena on helpottaa mm. ajanvarausten hallinnointia ja palveluiden etsimistä, sekä mahdollistaa vertaistuen ja älykkäiden suositusten saaminen. Sovelluksen tapahtumakalenteri helpottaa asiakkaita saamaan tietoa eri palveluista, tukihenkilöistä ja Perhekeskusten järjestämistä tapahtumista. Tiimin tavoitteena oli myös tehdä sähköiset tapaamiset mahdollisiksi.

Digital Family Roomin tiimiin kuuluivat tieto- ja palvelujohtamisen (ISM) pääaineopiskelijat Annika Erkkilä ja Janne Hämäläinen sekä vaihto-opiskelija Margarita Potekhina Kauppakorkeakoulusta ja Rashmi Kamath Perustieteiden korkeakoulun EIT Digitalin Data Science -ohjelmasta.

Ankkuri-alusta mahdollistaa omien talous- ja sote-tietojen systeemisen hyödyntämisen  

Verohallinnon ja Nordean esityksiä arvioivat Silfverin ja Kemppaisen lisäksi Nordealta digitalisaation ja älykkään automaation Vice President Anna Metsäranta, Business Designer Fabien Fédy sekä Verohallinnosta Senior Advisor Jukka Kyhäräinen. Verohallinnolle ja Nordealle luoduista ratkaisuista tuomaristo nosti voittajaksi Ankkuri-sovelluksen.

Ankkuri on julkisen sektorin tarjoama alusta, joka antaa kansalaisille mahdollisuuden kontrolloida ja käyttää omia tietojaan systeemisesti. Ankkuri kokoaa taloudellista ja sosiaalista tietoa Suomessa asuvien ihmisten elämäntapahtumista, auttaa heitä tekemään heidän omien arvojensa mukaisia päätöksiä, ja ehdottaa älykkäitä neuvoja. Alusta kokoaa tietoja sekä julkisista että yksityisistä organisaatioista, ja antaa käyttäjän itsensä kontrolloida datavirtoja näiden välillä.   

Ankkurin tiimiin kuuluivat tieto- ja palvelujohtamisen (ISM) pääaineopiskelijat Maria Agerskov ja Samuel Sippola ja markkinoinnin pääaineopiskelija Daphne Wang Kauppakorkeakoulusta, Kunj Beriwala Perustieteiden korkeakoulun tuotantotalouden IEM-ohjelmasta ja Mirko Wittka Creative Sustainability -ohjelmasta Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.

Julkisen sektorin digi-hackathon-kurssit ovat olleet menestyksiä

”Nopeutuva kehitys edellyttää jatkuvaa uudistumista. Haluamme tarjota ainutlaatuisen ja käytännönläheisen kehitystyökokemuksen tällä vain kuuden opintopisteen kurssilla. Yhteistyö Accenturen ammattilaisten kanssa sujui nyt jo neljättä kertaa yhdessä järjestetyllä kurssilla erinomaisesti. Olemme kiitollisia asiakasorganisaatioiden rohkeudesta heittäytyä tähän prosessiin ja mielenkiinnolla seuraamme julkisen sektorin uudistumista. Nyt on jo sovittuna jatkokeskusteluja muutamien sovellusten eteenpäinviemiseksi eri sidosryhmien kanssa”, sanoo kurssin vastuuopettaja, vanhempi yliopistonlehtori Johanna Bragge Kauppakorkeakoulun tieto- ja palvelujohtamisen laitokselta.

Aallon valmennustiimiin kuuluivat Braggen ja Kemppaisen lisäksi työelämäprofessori Esko Penttinen ja tohtorikoulutettava Sanna Tiilikainen ja Perustieteiden korkeakoulusta tutkijat Talayeh Aledavood ja Matti Nelimarkka sekä tohtorikoulutettavat Katrine Mahlamäki ja Siddharth Rao.

”Tämän vuoden Digitalism Challenge -kurssilla haettiin konsepteja ihmiskeskeisten ja älykkäiden palveluiden kehittämiseksi. Finalistit ottivat tämän ajattelutavan haltuun hienosti ja toivon, että osallistuneet organisaatiot jatkavat näiden innovatiivisten konseptien kehittämistä. Digitalism Challengesta on kehittynyt ainutlaatuinen oppimiskokemus yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemiseksi ja haluamme kiittää Aalto-yliopistoa monivuotisesta yhteistyöstä tämän hackathon-kurssin järjestämisessä”, summaa Vesa Silfver Accenturelta.

Lisätietoja:

Johanna Bragge
Vanhempi yliopistonlehtori, tietojärjestelmätiede
Aalto-yliopisto
Tieto- ja palvelujohtamisen laitos
040 530 1032
[email protected]

Tuulia Timonen
Accenture
Health & Public Services
040 715 2703
[email protected] 

Twitter: #pschallenge18

Johanna Kotipelto toi hackathon-kurssin finaaliin Valtioneuvoston kanslian terveiset.
Kokeilukulttuurin puolestapuhuja Johanna Kotipelto toi finaaliin Valtioneuvoston kanslian terveiset. Kuvat: Miika Turunen / Cast
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Two of the awardees and their robotic arm all holding colorful mugs. Aalto Open Science Award, Honorary mention.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 kolmas sija – Älykkään robotiikan ryhmän Robotic Manipulation of Deformable Objects -projekti

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon kolmannen sijan saavuttaneita Älykkään robotiikan ryhmän jäseniä.
Aalto Squad students on campus
Opinnot Julkaistu:

Hakijoiden määrä Aalto-yliopistoon kasvoi kevään toisessa yhteishaussa

Suomen- ja ruotsinkielisiin kandidaattikoulutuksiin oli 13 500 hakijaa
Nainen seisoo ulkona kädet levitettynä sivuille. Taustalla näkyy kaupunki, merta ja vuoria.
Opinnot Julkaistu:

Fia Hedman pääsi kehittämään taitojaan ja oppi valtavasti uutta korkeakouluharjoittelijana Kauppakorkeakoulun ulkoisten suhteiden yksikössä

Bella-Fia Hedman työskenteli syksyllä 2023 neljän kuukauden ajan viestinnän ja markkinoinnin harjoittelijana Kauppakorkeakoulun ulkoisten suhteiden yksikössä.
KPMG:n räätälöity projekti, tiimi koolla
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijaprojektissa analysoitiin KPMG:n asemaa Suomen nopeasti kasvavilla konsultointimarkkinoilla

Tutkimuksen mukaan konsultointimarkkinat ovat kasvaneet poikkeuksellisen paljon viimeisten viiden vuoden aikana. Teknologiakonsultointi on viitoittanut kasvua ja se muodostaa suurimman osan markkinoista.