Uutiset

CHEMARTS-kesäkoulun tuloksia esillä

Jo neljättä kertaa järjestetty CHEMARTS-kesäkurssi 2015 käynnistyi kesäkuussa johdantoluennoilla ja nelipäiväisellä luovalla työpajalla.

Kurssin toteutti Karstulassa Keski-Suomessa sijaitseva muotoilu- ja arkkitehtuuriresidenssi ArtRanta. Lontoossa asuvan suunnittelijan Philippe Malouinin johdolla tiimi aloitti heti käytännön työt, ja tuloksena oli installaatio, jonka teemana oli ”Home in the Woods” eli ”koti metsässä”.

Luovan työpajan jälkeen opiskelijat laativat omia projektejaan, jotka keskittyivät männyn ja selluloosan käyttöön. Kesäopintojen, kokeilujen ja prototyyppien valmistamisen tuloksena CHEMARTS 2015 ‑tiimi esitteli erilaisia konsepteja, joita olivat pettujauhoja sisältävä syötävä astia, mäntyuutteet hienhajun ehkäisemiseen, värjättyjen tekstiilien kemiallinen kierrätys Ioncell-prosessin avulla, kokonaan selluloosasta tehdyt lampunvarjostimet, biopohjaiset vedensuodatusmenetelmät ja biohajoavat muovit.

– Opiskelijoiden omiin projekteihin vaikutti suuresti useiden päivien viettäminen yhdessä maaseudulla. Karstulan työpajan jälkeen huomasin ilokseni, että opiskelijat alkoivat vaihtaa ideoita avoimesti ja innokkaasti. Minulla on ollut ilo ja kunnia työskennellä tämän tiimin kanssa. Opiskelijoiden villit ideat ja tarkat huomiot ovat myös tehneet vaikutuksen. Molempia aineksia tarvitaan, jotta voidaan luoda jotain uutta”, sanoo vuoden 2015 kesäkurssin koordinaattori Iina Solala.

– Joka vuosi monitieteinen opiskelijatiimi onnistuu yllättämään meidät – avoin ja utelias lähestymistapa sekä käytännön kokeilut ja kova työ ovat erinomainen yhdistelmä oppimiseen ja uusien ideoiden saamiseen, CHEMARTS-hankkeen vetäjä, Designer in Residence Pirjo Kääriäinen toteaa.

CHEMARTS Summer School 2015 -opiskelijat:

Julius Grahn, Laura Niemelä ja Zhen Zeng Kemian tekniikan korkeakoulusta, Outi Mustonen, Maija Järviniemi ja Eugenia Smirnova Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta ja Vikram Munigala Insinööritieteiden korkeakoulusta.

Lisätietoja:

Pirjo Kääriäinen

Designer in Residence, CHEMARTS

[email protected], +358 50 3810 217

CHEMARTSin tavoitteena on luoda uusia konsepteja tulevaisuuden biotaloudelle yhdistämällä muotoilua, brändiajattelua ja luonnonmateriaalitiedettä.  CHEMARTS-hankkeen ydin on muodostunut opiskelijaprojekteista, joista on syntynyt useita eri konsepteja, kuten väriä vaihtavat tekstiilit, suomalaisen selluloosan luksusbrändit ja kierrätettävät vaatteet uusiksi tuotteiksi 3D-tulostimella. CHEMARTS-yhteistyö laajentui vuonna 2013 TEKES:n isoksi avaukseksi ”Design Driven Value Chains in the World of Cellulose”,  jossa on mukana neljä eri koulua Aalto-yliopistosta sekä VTT ja Tampereen teknillinen yliopisto.

http://chemarts.aalto.fi/

Kuvat: Anna-Kaisa Varjus

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.
Saastamoisen säätiön edustajat
Yhteistyö Julkaistu:

Saastamoisen säätiö toimii aktiivisesti edistääkseen tiedettä ja taidetta kansainvälisesti

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja tuen kohdistaminen nuorten hyväksi on säätiölle tärkeää.
Ursula von der Leyen pitämässä avajaispuhetta
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

New European Bauhaus -festivaali toi yhteen Euroopan päättäjiä ja monialaisen kestävän kehityksen asiantuntijoita

Aalto-yliopisto oli mukana New European Bauhaus -festivaalilla kestävää rakentamista käsittelevällä näyttelyllään Time out! Rethinking construction.