Biologiasta kohti kiinnostavampia infonäyttöjä
Aalto-yliopiston tutkijat ovat mallintaneet käyttäjien silmien liikkumista infonäytöllä, jolla esitetään samanaikaisesti monenlaista sisältöä. Tutkijoiden tavoitteena on saada käyttäjät kiinnostumaan infonäyttöjen sisällöistä. Malli perustuu tiedonetsintäteoriaan, joka puolestaan liittyy siihen, miten eläimet etsivät ravintoa.
Tutkimuksen avulla pyritään ennen kaikkea arvioimaan tiedon etsijöille aiheutuvia kustannuksia ja hyötyjä. Kustannus on eri tiedonlähteisiin käytetty aika ja hyöty saavutetaan informaation löytämisen kautta.
Tohtoriopiskelija Maria Montoya Freire kuvailee tilannetta eläinten ravinnon etsimisen avulla.
”Susi voi esimerkiksi valita, saalistaako se jäniksiä vai peuroja. Jänikset ovat helpompia saaliita, mutta peuroista saa ravintona enemmän energiaa. Susi tekee valinnan arvioimalla saaliin sisältämän energian määrän ja saalistamiseen käytetyn ajan.”
Vastaavasti käyttäjät yrittävät näyttöä katsellessaan saada mahdollisimman paljon tietoa käyttämällä kunkin sisällön katselemiseen mahdollisimman vähän aikaa. He voivat päättää lopettaa näytön katselemisen, jos lukemiseen kuluu paljon aikaa tai jos sisältöä ei koeta hyödylliseksi.
Tutkijat pystyivät matemaattisen mallintamisen avulla optimoimaan näytettävän sisällön.
Tutkijat suorittivat kokeen, jossa optimoitua järjestelmää verrattiin tyypilliseen diaesitykseen. Koe suoritettiin yhden kuukauden aikana Aalto-yliopiston tietotekniikan talon aulassa. Tiedonkeruussa hyödynnettiin Kinect-tekniikkaa, jolla mitattiin, kuinka paljon käyttäjät käyttivät aikaa näytön katseluun.
Tulokset osoittivat, että optimoitu järjestelmä lähes kaksinkertaisti ohi kulkevien ja samalla näyttöä katsovien henkilöiden määrän perinteiseen ratkaisuun verrattuna. Myös niiden henkilöiden määrä kasvoi, jotka pysähtyivät lukemaan näytöllä olevaa sisältöä.
Tutkijat toivovat, että tutkimuksen avulla voidaan parantaa julkisia infonäyttöjä esimerkiksi metro- ja lentoasemilla.
”Olemme osoittaneet, että tiedonetsintäteoriaa voidaan soveltaa infonäyttöjä koskevien ratkaisujen suunnitteluun. Tutkimuksen pohjalta aiotaan jatkossa myös selvittää, miten tietoa voitaisiin muulla tavoin hyödyntää. Tulevaisuudessa pyrimme parantamaan matemaattiseen malliin perustuvia ennusteita harkitsemalla muitakin lähestymistapoja, kuten katseenseurantatietojen hyödyntämistä tai kognitiivisten mallien käyttöä.”
Lisätietoja:
Artikkeli: Foraging-based optimization of pervasive displays
Antti Oulasvirta
Professori
Aalto-yliopisto
[email protected]
Tietotekniikan laitos
Tietotekniikka yhdistää kaikkia aloja. Tietotekniikan laitoksella perustutkimus yhdistyy innovatiivisiin sovelluksiin.

Lue lisää uutisia

Marsin sää vaihtelee rajusti, mutta sen ilmasto ei ole muuttumassa
Väitöstutkimuksessaan Henrik Kahanpää myös kyseenalaistaa Marsin pölypyörteisiin liittyvän vallitsevan käsityksen. Tutkijana hän toivoo, että ihminen ei koskaan menisi Marsiin.
Laureen Mahler luo origamitaitosten avulla biopohjaisia ja myös katseita kestäviä pakkauksia
Monet pakkausteollisuuden tuotteet perustuvat muoviin ja muihin fossiilipohjaisiin materiaaleihin. Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksessa kehitetään origamitaitoksiin perustuvia ekologisia pakkausratkaisuja, joilla on arvoa myös kauniina esineinä.
Uusi tohtorikoulutusohjelma keskittyy radioaaltojen energiatehokkuuteen
Nokian lahjoitus Aalto-yliopistolle kohdistuu tulevaisuuden matkaviestinjärjestelmiin ja erityisesti laitekehityksen tutkimukseen.