Uutiset

Bioinnovaatiokeskuksen tutkimus keskittyy ekologisesti kestäviin tekstiileihin ja pakkauksiin

Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskus on valinnut viisi poikkitieteellistä hanketta tohtorikoulunsa käynnistämiseksi vuonna 2022. Hankkeilla pyritään innovaatioihin kestävien tekstiilien ja pakkausten alalla.
Laboratory

Bioinnovaatiokeskus on käynnistämässä tohtorikoulua ja tarjoaa rahoitusta yhteensä 10-12 tohtoriopiskelijalle. Tavoitteena on kannustaa Aalto-yliopiston eri alojen ja tieteenalojen professoreita yhdistämään osaamistaan ja kehittämään yhdessä poikkitieteellisiä tutkimushankkeita.

"Biotalous on Suomen talouden kulmakivi ja uskon, että tämä tutkimus edistää uusien hankkeiden syntymistä tällä sektorilla", sanoo Metsä Springin toimitusjohtaja ja Bioinnovaatiokeskuksen hankkeiden arviointipaneelin jäsen Niklas von Weymarn. "Monet olemassa olevat etenkin biotalouteen liittyvät teolliset prosessit perustuvat tutkimukseen, jossa etsitään vastauksia luonnonilmiöihin. Lisäksi globalisaation myötä vahva monialaisuus sekä rinnakkain tehtävä teollinen kehitystyö ja perustutkimus ovat muodostuneet menestystekijöiksi.”

Tohtorikouluun valitut projektit:

  • “Cellulose-based spatial origami metamaterials and structures for sustainable and versatile packaging solutions”. Jarkko Niiranen (ENG), Kirsi Peltonen (SCI) ja Masood Masodian (ARTS)
  • “AI-guided biohybrid assembly platform for e-textiles”. Patrick Rinke (SCI) ja Jaana Vapaavuori (CHEM)
  • “Coatings of Lignin Spheres for Packaging/Textiles”. Monika Österberg (CHEM), Karl Alexander Henn (CHEM) ja Pekka Oinas (CHEM)
  • “Computational fabric”. Simo Särkkä (ELEC+FCAI), Kirsi Niinimäki (ARTS), Jaana Vapaavuori (CHEM), Yu Xiao (ELEC) ja Emmi Pouta (ARTS)
  • “Sustainable Intelligent Packaging Solutions”. Jouni Paltakari (CHEM) ja Riku Jäntti (ELEC)

"Olin erittäin vaikuttunut saamistamme erinomaisista projekti-ideoista. Hakemusten luokittelu oli vaikea tehtävä", sanoo Bioinnovaatiokeskuksen johtaja Michael Hummel. "Tutkimuksemme jatko näyttää todella kiehtovalta ja olen innoissani yhteistyöstä kaikkien tämän keskuksen osapuolten kanssa. Olen myös kiitollinen arvokkaasta panoksesta, jota saamme alan yrityksiltä kuten myös sisäisiltä asiantuntijoiltamme."

Bioinnovaatiokeskus avaa nyt viisi tohtorin paikkaa. Tavoitteena on aloittaa rekrytointiprosessi marraskuussa ja saada ensimmäiset tohtorikoululaiset aloittamaan tohtorikoulussa alkuvuodesta 2022. Toinen hankekutsu avataan vuoden 2022 aikana.

Arviointitoimikunta koostui 12 Aalto-yliopiston sisäisestä ja toimialan edustajasta. Avoimeen kutsuun saatiin 17 ehdotusta.

Biotalous on Suomen talouden kulmakivi ja uskon, että tämä tutkimus edistää uusien hankkeiden syntymistä tällä sektorilla.

Niklas von Weymarn, toimitusjohtaja, Metsä Spring
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Lähikuva patterista, jossa teksti: Battery must be Recycled or Disposed of properly.
Mediatiedotteet Julkaistu:

BATCircle2.0:n menestys vahvistaa Suomen asemaa litiumioniakkujen toimitusketjun huipulla

Aalto-yliopiston johtaman tutkijoiden ja teollisuuden yhteistyön tuloksena syntyi vaikuttavia tutkimustuloksia.
Acris service break and new features text and red background.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Huoltokatko ACRIS-tutkimustietojärjestelmässä 30.9.2024

Huoltokatko ACRIS-tutkimustietojärjestelmässä 30.9.2024 klo 10-16.
Kolme henkilöä on kyykyssä piirtämässä yhdelle isolle ruskealle paperille
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon opiskelijoiden julkisen taiteen projekteja mukana palkitulla ANTI-festivaalilla

Kuopiossa koettiin viime viikolla kiehtova julkisen taiteen projektien kokonaisuus, jonka järjestivät Aalto Yliopiston taiteen ja median laitoksen opiskelijat.
Tekstiiliperhonen, jonka siipiin on punottu valoon reagoivia säikeitä.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Perhosen siivet liikkeelle valon voimalla – tutkijoiden kehittämät keinotekoiset lihakset saavat älykankaat mukautumaan muutoksiin ympäristössä

Tulevaisuudessa innovaatiota voitaisiin hyödyntää esimerkiksi älykkäiden tekstiilien, pehmeän robotiikan ja lääketieteen kehityksessä.