Uutiset

Bioinnovaatiokeskuksen tutkimus keskittyy ekologisesti kestäviin tekstiileihin ja pakkauksiin

Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskus on valinnut viisi poikkitieteellistä hanketta tohtorikoulunsa käynnistämiseksi vuonna 2022. Hankkeilla pyritään innovaatioihin kestävien tekstiilien ja pakkausten alalla.
Laboratory

Bioinnovaatiokeskus on käynnistämässä tohtorikoulua ja tarjoaa rahoitusta yhteensä 10-12 tohtoriopiskelijalle. Tavoitteena on kannustaa Aalto-yliopiston eri alojen ja tieteenalojen professoreita yhdistämään osaamistaan ja kehittämään yhdessä poikkitieteellisiä tutkimushankkeita.

"Biotalous on Suomen talouden kulmakivi ja uskon, että tämä tutkimus edistää uusien hankkeiden syntymistä tällä sektorilla", sanoo Metsä Springin toimitusjohtaja ja Bioinnovaatiokeskuksen hankkeiden arviointipaneelin jäsen Niklas von Weymarn. "Monet olemassa olevat etenkin biotalouteen liittyvät teolliset prosessit perustuvat tutkimukseen, jossa etsitään vastauksia luonnonilmiöihin. Lisäksi globalisaation myötä vahva monialaisuus sekä rinnakkain tehtävä teollinen kehitystyö ja perustutkimus ovat muodostuneet menestystekijöiksi.”

Tohtorikouluun valitut projektit:

  • “Cellulose-based spatial origami metamaterials and structures for sustainable and versatile packaging solutions”. Jarkko Niiranen (ENG), Kirsi Peltonen (SCI) ja Masood Masodian (ARTS)
  • “AI-guided biohybrid assembly platform for e-textiles”. Patrick Rinke (SCI) ja Jaana Vapaavuori (CHEM)
  • “Coatings of Lignin Spheres for Packaging/Textiles”. Monika Österberg (CHEM), Karl Alexander Henn (CHEM) ja Pekka Oinas (CHEM)
  • “Computational fabric”. Simo Särkkä (ELEC+FCAI), Kirsi Niinimäki (ARTS), Jaana Vapaavuori (CHEM), Yu Xiao (ELEC) ja Emmi Pouta (ARTS)
  • “Sustainable Intelligent Packaging Solutions”. Jouni Paltakari (CHEM) ja Riku Jäntti (ELEC)

"Olin erittäin vaikuttunut saamistamme erinomaisista projekti-ideoista. Hakemusten luokittelu oli vaikea tehtävä", sanoo Bioinnovaatiokeskuksen johtaja Michael Hummel. "Tutkimuksemme jatko näyttää todella kiehtovalta ja olen innoissani yhteistyöstä kaikkien tämän keskuksen osapuolten kanssa. Olen myös kiitollinen arvokkaasta panoksesta, jota saamme alan yrityksiltä kuten myös sisäisiltä asiantuntijoiltamme."

Bioinnovaatiokeskus avaa nyt viisi tohtorin paikkaa. Tavoitteena on aloittaa rekrytointiprosessi marraskuussa ja saada ensimmäiset tohtorikoululaiset aloittamaan tohtorikoulussa alkuvuodesta 2022. Toinen hankekutsu avataan vuoden 2022 aikana.

Arviointitoimikunta koostui 12 Aalto-yliopiston sisäisestä ja toimialan edustajasta. Avoimeen kutsuun saatiin 17 ehdotusta.

Biotalous on Suomen talouden kulmakivi ja uskon, että tämä tutkimus edistää uusien hankkeiden syntymistä tällä sektorilla.

Niklas von Weymarn, toimitusjohtaja, Metsä Spring
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Apulaisprofessori Viktar Asadchy. Kuva: Aalto-yliopisto / Jaakko Kahilaniemi
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Nuoren tutkijan palkinto Viktar Asadchylle

Tekniikan edistämissäätiö on myöntänyt vuoden 2024 Nuoren tutkijan palkinnon apulaisprofessori Viktar Asadchylle.
Tutkijoita Dipolin edustalla lumisessa maisemassa Otaniemessä
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Immersiiviset laajennetun todellisuuden kokemukset apuna aineettoman kulttuuriperinnön säilyttämisessä

Aalto-yliopiston taiteen ja median laitos koordinoi Euroopan-laajuista hanketta, jonka tavoitteena on paitsi tallentaa aineetonta kulttuuriperintöä myös hyödyntää sitä yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa. Apuna ovat immersiiviset laajennetun todellisuuden (XR) ympäristöt.
In leaf-like bubbles, different icons refering to e.g. books, gardening, and bicycling
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Löydä tohtorinkoulutuksemme yhteisö Aalto Socialissa

Seuraa ja osallistu keskusteluun tohtorinkoulutuksesta Aalto Socialissa.
winners of the BI competition, Aalto BIZ
Opinnot Julkaistu:

Business Intelligence -kurssin kilpailussa keskityttiin maailman lasten hyvinvointiin

Kymmenen opiskelijaryhmää analysoi dataa maailman lapsista ja esitteli tuloksensa tuomaristolle.