Uutiset

Bioinnovaatiokeskuksen tutkimus keskittyy ekologisesti kestäviin tekstiileihin ja pakkauksiin

Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskus on valinnut viisi poikkitieteellistä hanketta tohtorikoulunsa käynnistämiseksi vuonna 2022. Hankkeilla pyritään innovaatioihin kestävien tekstiilien ja pakkausten alalla.
Laboratory

Bioinnovaatiokeskus on käynnistämässä tohtorikoulua ja tarjoaa rahoitusta yhteensä 10-12 tohtoriopiskelijalle. Tavoitteena on kannustaa Aalto-yliopiston eri alojen ja tieteenalojen professoreita yhdistämään osaamistaan ja kehittämään yhdessä poikkitieteellisiä tutkimushankkeita.

"Biotalous on Suomen talouden kulmakivi ja uskon, että tämä tutkimus edistää uusien hankkeiden syntymistä tällä sektorilla", sanoo Metsä Springin toimitusjohtaja ja Bioinnovaatiokeskuksen hankkeiden arviointipaneelin jäsen Niklas von Weymarn. "Monet olemassa olevat etenkin biotalouteen liittyvät teolliset prosessit perustuvat tutkimukseen, jossa etsitään vastauksia luonnonilmiöihin. Lisäksi globalisaation myötä vahva monialaisuus sekä rinnakkain tehtävä teollinen kehitystyö ja perustutkimus ovat muodostuneet menestystekijöiksi.”

Tohtorikouluun valitut projektit:

  • “Cellulose-based spatial origami metamaterials and structures for sustainable and versatile packaging solutions”. Jarkko Niiranen (ENG), Kirsi Peltonen (SCI) ja Masood Masodian (ARTS)
  • “AI-guided biohybrid assembly platform for e-textiles”. Patrick Rinke (SCI) ja Jaana Vapaavuori (CHEM)
  • “Coatings of Lignin Spheres for Packaging/Textiles”. Monika Österberg (CHEM), Karl Alexander Henn (CHEM) ja Pekka Oinas (CHEM)
  • “Computational fabric”. Simo Särkkä (ELEC+FCAI), Kirsi Niinimäki (ARTS), Jaana Vapaavuori (CHEM), Yu Xiao (ELEC) ja Emmi Pouta (ARTS)
  • “Sustainable Intelligent Packaging Solutions”. Jouni Paltakari (CHEM) ja Riku Jäntti (ELEC)

"Olin erittäin vaikuttunut saamistamme erinomaisista projekti-ideoista. Hakemusten luokittelu oli vaikea tehtävä", sanoo Bioinnovaatiokeskuksen johtaja Michael Hummel. "Tutkimuksemme jatko näyttää todella kiehtovalta ja olen innoissani yhteistyöstä kaikkien tämän keskuksen osapuolten kanssa. Olen myös kiitollinen arvokkaasta panoksesta, jota saamme alan yrityksiltä kuten myös sisäisiltä asiantuntijoiltamme."

Bioinnovaatiokeskus avaa nyt viisi tohtorin paikkaa. Tavoitteena on aloittaa rekrytointiprosessi marraskuussa ja saada ensimmäiset tohtorikoululaiset aloittamaan tohtorikoulussa alkuvuodesta 2022. Toinen hankekutsu avataan vuoden 2022 aikana.

Arviointitoimikunta koostui 12 Aalto-yliopiston sisäisestä ja toimialan edustajasta. Avoimeen kutsuun saatiin 17 ehdotusta.

Biotalous on Suomen talouden kulmakivi ja uskon, että tämä tutkimus edistää uusien hankkeiden syntymistä tällä sektorilla.

Niklas von Weymarn, toimitusjohtaja, Metsä Spring
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Eemeli Mölsä saa tohtorinhatun
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Tohtoritason osaamiselle on tarvetta, kun ABB valmistautuu vihreään loikkaan

Aalto-yliopiston ja ABB:n yhteisissä väitöstutkimushankkeissa koulutetaan tohtoreita, joilla on huippuosaamista tulevaisuuden menestystuotteiden kehittämiseen.
Cone Calorimeter Testing
Tutkimus ja taide Julkaistu:

BIOSUOJA-hanke pelastaa ihmishenkiä kehittämällä biopohjaisia palonestopinnoitteita

Lahjakas ryhmä nuoria tutkijoita pyrkii tekemään puusta myrkyttömiä palonestoaineita.
Visuaalisen tekoälyn avulla luotu hahmotelma kaupunkialueen kehittämiseksi Batterseassa, Lontoossa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Arkkitehtiopiskelijat suunnittelivat tekoälyn avulla sosiaalisia innovaatioita Lontooseen

Suunnittelussa yhdistettiin ensimmäistä kertaa laadullinen evolutionaarinen suunnittelu ja visuaalinen generatiivinen tekoäly.
Kuvassa näkyy ruokalista, johon eri aterioiden CO2-päästöt on merkitty värikoodilla ja euromääräisrellä hinnalla.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkimus: Hiilijalanjäljen merkitseminen vaikuttaa joukkoruokailijoiden valintoihin – myös merkitsemistavalla on väliä

Saksassa toteutettu tuore tutkimus osoittaa, että opiskelijaravintolan asiakkaat valitsivat vähäpäästöisempiä aterioita, kun heille kerrottiin eri ateriavaihtoehtojen hiilijalanjälki. Vaikutus oli suurin, kun hiilijalanjälki kerrottiin liikennevalo-värikoodin ja euromääräisen hinnan yhdistelmänä. Tutkijan mukaan asia kannattaisi huomioida myös Suomessa, missä joukkoruokailu on erityisen suosittua.