Uutiset

Asenne, asenne ja asenne – opiskelijat saivat vinkkejä työelämään Kemian tekniikan korkeakoulun Urafoorumissa

Urafoorumi houkutteli paikalle yli 20 yritystä ja lähes 300 työelämästä ja kesätöistä kiinnostunutta opiskelijaa.
CHEM Urafoorumi 14.12.2018 Dipolissa / Kuva: Helena Seppälä

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun Urafoorumi järjestettiin 14.12.2018 Dipolissa. Tilaisuudessa yritykset esittelivät opiskelijoille toimintaansa sekä kesätyö- ja uramahdollisuuksiaan. Vuosittaisen tapahtuman tarkoitus on tutustuttaa opiskelijoita heidän oman alansa yrityksiin sekä luoda verkostoitumismahdollisuuksia opiskelijoiden, yritysedustajien ja koulun henkilöstön välillä.

UPM:n ständi CHEM Urafoorumissa 14.12.2018
Opiskelijat saivat UPM:n ständillä Heli Lahtiselta (vas.) paljon hyödyllistä tietoa yrityksestä.

”Yritysten tarjoamat kesätyöt kiinnostavat opiskelijoita eniten”, sanoi UPM:ää paikalla edustanut HR Specialist Heli Lahtinen. ”Opiskelijoiden kannattaa suhtautua tarjolla oleviin mahdollisuuksiin ennakkoluulottomasti. UPM:n kesätyöpaikat ovat etupäässä tuotantolaitoksilla, joita ei pääkaupunkiseudulla juurikaan ole, joten opiskelijoiden olisi hyvä olla valmiita lähtemään kesätöihin vähän kauemmaksikin. On kyse kuitenkin vain lyhyestä jaksosta elämässä, mutta cv:ssä sillä on suuri merkitys”, hän jatkoi.

Sama viesti välittyi myös tilaisuudessa käydystä paneelikeskustelusta. Keskustelijoina olivat Elsa Olmos, Analyst Manager, Kemira, Hanna Järvinen, Talent Acquisition Manager, Neste, Veera Eskelin, Development Manager, Innovations, UPM sekä Juho Talonen, Senior Manager, Corporate R&D, Outokumpu. Keskustelua johtivat Vesa Pitkänen Puunjalostajakillasta ja Tuomas Sipiläinen Prosessiteekkareista. Kaikki panelistit olivat sitä mieltä, että työkokemusta kannattaa kerätä ennakkoluulottomasti. Myös ”haalarihommia” arvostetaan, niistä saatu kokemus on arvokasta insinööriksi opiskeleville ja lisää uskottavuutta työelämässä.

”Mikä tahansa työkokemus cv:ssä kertoo siitä, että tämä tyyppi on valmis tekemään töitä”, totesi Hanna Järvinen. ”Ja tekeepä yrityksessä mitä töitä tahansa, aluksi vaikka vähän vaatimattomampiakin, on se hyvä tilaisuus luoda verkostoja, joista voi olla paljon hyötyä tulevaisuudessa.”

Kemian tekniikan korkeakoulusta v. 2014 valmistunut ja Swecolla suunnittelu- ja kehitystehtävissä toimiva Essi Petäjistö oli sitä mieltä, että osallistuminen Urafoorumiin ja muihin samankaltaisiin tapahtumiin on yrityksille erittäin tärkeää. Vaikkei kesätyöpaikkoja nuorimmille opiskelijoille olisikaan tarjolla, on yrityksen kuitenkin hyvä olla mukana kasvattamassa tunnettuuttaan, jotta opiskelijat valmistuttuaan osaisivat seurata sen avoimia työmahdollisuuksia. Hyvistä osaajista käydään yritysten kesken kovaa kilpailua.

Opiskelijat Ella Aikio, Eveliina Voutilainen ja Jessica Vähävaara CHEM Urafoorumissa 14.12.2018 / Kuva: Helena Seppälä
Ella Aikio, Eveliina Voutilainen ja Jessica Vähävaara.

Neljännen vuoden maisteriopiskelijat, Ella Aikio, Eveliina Voutilainen ja Jessica Vähävaara, ovat osallistuneet Urafoorumiin aiempinakin vuosina. Tapahtuman parasta antia on heidän mielestään ollut yritysedustajien näkemykset siitä, millainen työnhakija erottuu joukosta. Tähän tuli hyviä vinkkejä tälläkin kertaa.

”Ennen kaikkea kannattaa olla tarkka ja huolellinen hakemusta tehdessään”, sanoi Veera Eskelin. ”Ei anna kovin hyvää kuvaa hakijasta, jos UPM:lle osoitetussa hakemuksessa lukeekin Neste.”

Cv:tä ja hakemusta tulisi aina muokata haettavan työpaikan mukaan. Omaa persoonaa on hyvä tuoda esiin ja käyttää työpaikkaan liittyviä avainsanoja. Elsa Olmos kannusti myös rohkeasti tarttumaan puhelimeen, jos työpaikkailmoituksessa on mainittu soittoaika lisätiedusteluja varten. Soittamalla voi jäädä paremmin rekrytoijan mieleen.

Millaisella taustalla on parhaimmat mahdollisuudet työllistyä? Kannattaako opiskelijoiden rajata erikoistumisalansa tarkasti vai päinvastoin – yrittää kerätä tietoa ja taitoa mahdollisimman laajasti?

”Ei riitä, että osaa vähän kaikkea, kyllä jotakin pitää osata kunnolla.”

Juho Talonen

Juha Talonen oli sitä mieltä, että oman alansa lisäksi insinöörinkin olisi kuitenkin hyvä osata myös vähän taloutta, kieliä ja viestintää.

Jokin fokus oman osaamisensa kehittämisessä on siis hyvä olla, mutta on tärkeää osata katsoa asioita myös laajemmasta perspektiivistä. Veera Eskelin kannusti opiskelijoita osallistumaan kursseille, joilla tehdään yhteistyötä yritysten ja eri alan opiskelijoiden kanssa. Uusien näkökulmien lisäksi tällaiset kurssit antavat valmiuksia monialaiseen yhteistyöhön – taitoja, joita työelämässäkin tarvitaan.

Lopuksi panelisteilta kysyttiin, mitkä ovat kolme tärkeintä asiaa opiskelijaelämän vaihtuessa työelämään.

”Asenne, asenne ja asenne”, sanoi Elsa Olmos.

Kaikki panelistit olivat samaa mieltä. Lisäksi he halusivat mainita osaamisen, yhteistyötaidot ja halun kehittyä. Mutta tärkeintä on asenne. Hyvä tyyppi, jolla on asenne kohdillaan, pärjää työelämässä.

Kuvat: Helena Seppälä

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuvassa näkyvät Kauppakorkeakoulun opiskelijat Liina Röyskö ja Kerttu Lammi koulun pääovien edustalla.
Opinnot Julkaistu:

Tekoälyn fiksua käyttöä opettava verkkokurssi lisäisi opiskelun tasa-arvoa

Tekoäly on tullut jäädäkseen ja sen osaava ja tehokas hyödyntäminen auttaisi sekä opinnoissa että työnhaussa, sanovat Kauppakorkeakoulun opiskelijat.
Två studentar på Aalto-universitetets campus
Opinnot Julkaistu:

2 027 uutta opiskelijaa hyväksyttiin Aalto-yliopistoon

Kaiken kaikkiaan 13 500 haki opiskelupaikkaa Aallosta kevään 2024 toisessa yhteishaussa
Miia Mäkelä
Nimitykset Julkaistu:

Miia Mäkelä on nimitetty Associate professorin tehtävään Biotuotteiden ja biotekniikan laitokselle

MMT (Mikrobiologia) Miia Mäkelä on nimitetty Aalto-yliopiston Biotuotteiden ja biotekniikan laitokselle tenure track -urapolulle Associate professorin vakituiseen tehtävään 1.9.2024 alkaen.