Asenne, asenne ja asenne – opiskelijat saivat vinkkejä työelämään Kemian tekniikan korkeakoulun Urafoorumissa

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun Urafoorumi järjestettiin 14.12.2018 Dipolissa. Tilaisuudessa yritykset esittelivät opiskelijoille toimintaansa sekä kesätyö- ja uramahdollisuuksiaan. Vuosittaisen tapahtuman tarkoitus on tutustuttaa opiskelijoita heidän oman alansa yrityksiin sekä luoda verkostoitumismahdollisuuksia opiskelijoiden, yritysedustajien ja koulun henkilöstön välillä.

”Yritysten tarjoamat kesätyöt kiinnostavat opiskelijoita eniten”, sanoi UPM:ää paikalla edustanut HR Specialist Heli Lahtinen. ”Opiskelijoiden kannattaa suhtautua tarjolla oleviin mahdollisuuksiin ennakkoluulottomasti. UPM:n kesätyöpaikat ovat etupäässä tuotantolaitoksilla, joita ei pääkaupunkiseudulla juurikaan ole, joten opiskelijoiden olisi hyvä olla valmiita lähtemään kesätöihin vähän kauemmaksikin. On kyse kuitenkin vain lyhyestä jaksosta elämässä, mutta cv:ssä sillä on suuri merkitys”, hän jatkoi.
Sama viesti välittyi myös tilaisuudessa käydystä paneelikeskustelusta. Keskustelijoina olivat Elsa Olmos, Analyst Manager, Kemira, Hanna Järvinen, Talent Acquisition Manager, Neste, Veera Eskelin, Development Manager, Innovations, UPM sekä Juho Talonen, Senior Manager, Corporate R&D, Outokumpu. Keskustelua johtivat Vesa Pitkänen Puunjalostajakillasta ja Tuomas Sipiläinen Prosessiteekkareista. Kaikki panelistit olivat sitä mieltä, että työkokemusta kannattaa kerätä ennakkoluulottomasti. Myös ”haalarihommia” arvostetaan, niistä saatu kokemus on arvokasta insinööriksi opiskeleville ja lisää uskottavuutta työelämässä.
”Mikä tahansa työkokemus cv:ssä kertoo siitä, että tämä tyyppi on valmis tekemään töitä”, totesi Hanna Järvinen. ”Ja tekeepä yrityksessä mitä töitä tahansa, aluksi vaikka vähän vaatimattomampiakin, on se hyvä tilaisuus luoda verkostoja, joista voi olla paljon hyötyä tulevaisuudessa.”
Kemian tekniikan korkeakoulusta v. 2014 valmistunut ja Swecolla suunnittelu- ja kehitystehtävissä toimiva Essi Petäjistö oli sitä mieltä, että osallistuminen Urafoorumiin ja muihin samankaltaisiin tapahtumiin on yrityksille erittäin tärkeää. Vaikkei kesätyöpaikkoja nuorimmille opiskelijoille olisikaan tarjolla, on yrityksen kuitenkin hyvä olla mukana kasvattamassa tunnettuuttaan, jotta opiskelijat valmistuttuaan osaisivat seurata sen avoimia työmahdollisuuksia. Hyvistä osaajista käydään yritysten kesken kovaa kilpailua.

Neljännen vuoden maisteriopiskelijat, Ella Aikio, Eveliina Voutilainen ja Jessica Vähävaara, ovat osallistuneet Urafoorumiin aiempinakin vuosina. Tapahtuman parasta antia on heidän mielestään ollut yritysedustajien näkemykset siitä, millainen työnhakija erottuu joukosta. Tähän tuli hyviä vinkkejä tälläkin kertaa.
”Ennen kaikkea kannattaa olla tarkka ja huolellinen hakemusta tehdessään”, sanoi Veera Eskelin. ”Ei anna kovin hyvää kuvaa hakijasta, jos UPM:lle osoitetussa hakemuksessa lukeekin Neste.”
Cv:tä ja hakemusta tulisi aina muokata haettavan työpaikan mukaan. Omaa persoonaa on hyvä tuoda esiin ja käyttää työpaikkaan liittyviä avainsanoja. Elsa Olmos kannusti myös rohkeasti tarttumaan puhelimeen, jos työpaikkailmoituksessa on mainittu soittoaika lisätiedusteluja varten. Soittamalla voi jäädä paremmin rekrytoijan mieleen.
Millaisella taustalla on parhaimmat mahdollisuudet työllistyä? Kannattaako opiskelijoiden rajata erikoistumisalansa tarkasti vai päinvastoin – yrittää kerätä tietoa ja taitoa mahdollisimman laajasti?
Juho Talonen”Ei riitä, että osaa vähän kaikkea, kyllä jotakin pitää osata kunnolla.”
Juha Talonen oli sitä mieltä, että oman alansa lisäksi insinöörinkin olisi kuitenkin hyvä osata myös vähän taloutta, kieliä ja viestintää.
Jokin fokus oman osaamisensa kehittämisessä on siis hyvä olla, mutta on tärkeää osata katsoa asioita myös laajemmasta perspektiivistä. Veera Eskelin kannusti opiskelijoita osallistumaan kursseille, joilla tehdään yhteistyötä yritysten ja eri alan opiskelijoiden kanssa. Uusien näkökulmien lisäksi tällaiset kurssit antavat valmiuksia monialaiseen yhteistyöhön – taitoja, joita työelämässäkin tarvitaan.
Lopuksi panelisteilta kysyttiin, mitkä ovat kolme tärkeintä asiaa opiskelijaelämän vaihtuessa työelämään.
”Asenne, asenne ja asenne”, sanoi Elsa Olmos.
Kaikki panelistit olivat samaa mieltä. Lisäksi he halusivat mainita osaamisen, yhteistyötaidot ja halun kehittyä. Mutta tärkeintä on asenne. Hyvä tyyppi, jolla on asenne kohdillaan, pärjää työelämässä.
Kuvat: Helena Seppälä
Lue lisää uutisia

Alumni Mira Hänninen: On inspiroivaa, että omalla työllä on positiivinen vaikutus yhteiskuntaan
Nykyisin Nesteellä työskentelevä alumnimme Mira Hänninen hakeutui Kauppakorkeakouluun yritysjuridiikan maisteriohjelmaan, sillä hän halusi enemmän käytännönläheistä yritysnäkökulmaa oikeustieteen opintoihinsa. ”Palkitsevinta opinnoissa oli juuri se, ettemme opiskelleet vain sääntelyn sisältöä vaan mietimme, millainen käytännön vaikutus sillä on yritysten liiketoimintaan ja päätöksentekoon.”
Aalto BIZ Case Development Center -projekti tähtää jokaisen yhtäläistä osallistumista tukevien oppimisympäristöjen luomiseen
Kauppakorkeakoulu tukee yhdenvertaisuutta, monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta edistäviä hankkeita ja aloitteita.