Moni pitää pelaamisesta, sillä pelimaailmassa pelaajalla on mahdollisuus tulla osaksi tarinaa ja auttaa yhteisen tavoitteen saavuttamisessa. Nämä asiat auttavat tekemään kokemuksesta merkityksellisen. Moni nauttii myös pelien tarjoamasta haasteesta. Mekler itse sanoo pitävänsä sitä vaikeammista peleistä, mitä vanhemmaksi tulee.
Pelien koukuttavuutta on tutkittu paljon ja siitä puhutaan säännöllisesti mediassa. Mekler on kuitenkin selvittänyt myös sitä, miten pelaaminen auttaa vaikeissa elämäntilanteissa, kuten työttömyyden, mielenterveysongelmien tai sairauksien kanssa kamppaillessa tai menettäessä läheisen ihmisen. Mekler ja hänen kollegansa Jo Iacovides englantilaisesta Yorkin yliopistosta julkaisivat hiljattain artikkelin tutkimuksesta, jossa tutkijat pyysivät osallistujia kertomaan vaikeista ajoista elämässään ja pelaamisestaan noin aikoina. Tulosten perusteella videopelien pelaaminen auttoi monia ihmisiä selviämään hankalasta elämänvaiheesta.
”Yhdessä pelaaminen tai jopa peleistä keskusteleminen toisten kanssa antoi heille helpon tavan sitoutua muihin ihmisiin. Se liittyy myös siihen, että pelit tarjoavat heille tavoitteita. Vaikka tavoite ei olisi kovin tärkeä, tuntiessaan suunnan elämältä puuttuvan ihmiset ajattelivat, että ainakin he voivat aina pyrkiä pelaamaan paremmin sitä tai tuota peliä. Siksi he palasivat aina uudelleen sen pariin.”
Jotkut osallistujat sanoivat videopelien auttaneen heitä keräämään uudelleen itseluottamusta, jonka avulla he jaksoivat taas pyrkiä ratkaisemaan ongelmia oikeassa elämässä. Mikä tärkeintä, pelit tarjosivat tauon kielteisistä ajatuksista ja tunteista, joita osallistujat kävivät läpi. ”Kyse ei ollut niinkään oikean elämän pakenemisesta vaan tauosta huolien ja surun keskellä”, Mekler sanoo.
Meklerin mukaan osa osallistujista piti pelaamista lähes terapeuttisena. Tulosten perusteella peli ei saa olla liian stressaava, mutta siinä pitää olla riittävästi haastetta auttaakseen vaikeissa tilanteissa. Siksi videopelien pelaaminen saattaa auttaa paremmin kuin vaikkapa tv-sarjojen katselu. ”Aika moni ihminen puhui esimerkiksi Startdew Valley -pelistä, jossa pitää rakentaa oma maatila.”
”Mielestäni haasteellinen kysymys on, miten voimme suunnitella pelejä, jotka eivät pidä ihmisiä otteessaan, vaan antavan merkin pelaajan voidessa paremmin ja muistuttavat häntä, että nyt on aika palata oikeaan maailmaan.”
Taide, merellisyys ja pelikulttuuri kiinnostavat Helsingissä
Mekler aikoo jatkaa Aallossa työtään videopeli- ja käyttäjäkokemustutkimuksen parissa. Hän on kiinnostunut etenkin siitä, miten ihmiset kokevat tekoälyn esimerkiksi pelihahmojen muodossa: usein ihmiset kiintyvät tällaisiin hahmoihin. Myös pelillistämiseen ja motivaatioon liittyvän tutkimuksen jatkaminen kiinnostaa häntä etenkin siitä näkökulmasta, miten voidaan kehittää merkitykselliseltä tuntuvaa vuorovaikutusta.
Mekler odottaa löytävänsä myös uusia mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä Aallossa. ”Täällä on paljon todella hyviä tutkijoita ja opiskelijoita ja myös koulutusohjelma, jotka kaikki keskittyvät tutkimaan ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutusta. Se muuttaa minun osaltani kaiken.”
Juuri kaupunkiin muuttaneesta Helsinki tuntuu monessa mielessä houkuttelevalta asuinpaikalta. Mekler on ollut teini-ikäisestä saakka kiinnostunut niin klassisesta kuin modernista taiteesta ja nauttii taidenäyttelyissä käymisestä. ”Helsingissä on hyvin jännittävä museo- ja taidekulttuuri.”
Sisämaassa kasvaneelle Itämeren läheisyys tuntuu eksoottiselta, ja Helsingissä kiinnostaa myös sen peliteollisuus ja eläväinen pelikulttuuri. ”Minun täytyy vain mennä ulos ovesta kaupungille ja siellä tapahtuu niin paljon. Sveitsissä on kasvava mutta paljon pienempi peliyhteisö, ja sieltä tulevana tuntuu melkein hullulta, miten paljon kaikkea kiinnostavaa täällä tapahtuu”, Mekler sanoo viitaten Helsingissä järjestettävien pelialan tapahtumien määrään.