Uutiset

Älykkäät materiaalit muuttavat valmistuksen ekosysteemiä ja yritysten liiketoimintamalleja kestävämmäksi

Datan ja materiaalien parempi hyödyntäminen edellyttää yrityksiltä tiiviimpää ja avoimempaa yhteistyötä.
Valmistuksen ekosysteemi. Kuva: Esko Hakanen.

Esko Hakasen väitöskirjassa Alustapohjainen vaihdanta: Uudet liiketoimintamallit teknologiateollisuudessa tutkitaan, kuinka yritykset voivat hyödyntää dataa uudella tavalla. Kun dataa jalostetaan ja hyödynnetään tehokkaammin, yritysten toiminta muuttuu kohti yhteistä arvon luontia ja jakamista, joka taas vaikuttaa yritysten liiketoimintamalleihin. Väitöskirjan aineisto pohjautuu laadulliseen tapaustutkimukseen useiden teknologiateollisuusyritysten parissa.

Uudet liiketoimintamallit noudattavat välittäjätoiminnan periaatteita, ja niissä ohjataan materiaaliresursseihin liittyvää älykästä dataa osapuolelta toiselle. Materiaaliälykkyys kasvattaa datan hyödyllisyyttä, käytettävyyttä ja merkittävyyttä.

”Materiaaliälykkyyden avulla suunnittelija pystyy kertomaan käyttäjälle, miten tuotetta kuuluu käyttää, ja suunnittelija taas saa palautteen suoraan käyttäjältä”, kertoo Esko Hakanen.

Tuotteiden ja materiaalien mukana kulkee yhä enemmän tietoa niiden kunnosta, sijainnista, ominaisuuksista, käytöstä, historiasta ja siitä ympäröivästä järjestelmästä, missä niitä käytetään. Kiertotalous edellyttääkin luottamuksen syntymistä liiketoimintakumppanien välillä. Muutos on osa yleisempää siirtymää, jossa kilpailu tapahtuu yritysten liiketoimintamallien sijaan ekosysteemien liiketoimintamallien välillä.

”Täydentävän informaation ja resurssien jakaminen prosessin eri vaiheissa, yli elinkaaren, voi johtaa uuteen liiketoimintaan. Prosessissa voidaan esimerkiksi havaita jotain sellaista, mitä joku toinen voi myöhemmin hyödyntää”, sanoo Esko Hakanen.

Joillakin aloilla kiertotalous on ainoa vaihtoehto.

Esko Hakanen

Teknologiset alustat ovat lisänneet keinoja tallentaa informaatiota ja välittää sitä eri toimijoiden välillä. Sitä kautta on luotu uusia mahdollisuuksia arvonluonnille ja palvelupainotteisen liiketoiminnan kehittämiselle. Myös monet perinteisillä aloilla, kuten raaka-aineiden tuotannossa, toimivat yritykset ovat voineet kerryttää valtavia määriä tietoa hallitsemiinsa materiaaliresursseihin liittyen.

Älykkäällä materiaalilla on yksilöllinen, tunnistettava identiteetti, ja sitä vastaava merkintä ulkoisessa tietokannassa. Sulautettu materiaaliälykkyys muuttaa tuotteiden roolia enemmän arvoa tuottavaan suuntaan. Tuotteiden lisääntyvän älykkyyden myötä datan ja materiaalin saatavuudesta ja sen omistamisesta tulee yhä monimutkaisempaa.

”Elinkaaritietoa jaettaessa sekä tuotteen että materiaalin arvo nousee, ja materiaali on myös samalla kiinnostavampaa kierrätyksessä”, lisää tuotantotalouden laitoksen johtaja Risto Rajala.

Elinkaaritietoa jaettaessa sekä tuotteen että materiaalin arvo nousee, ja materiaali on myös samalla kiinnostavampaa kierrätyksessä.

Risto Rajala

Väitöskirjatutkimuksen jälkeen Esko Hakanen syventää tutkimustaan akkuekosysteemeihin. Litiumakkujen kierrättäminen on ollut toistaiseksi hankalaa. Sen vuoksi on kierrätetty ainoastaan se, mikä on lain mukaan välttämätöntä ja mihin on valmius olemassa - esimerkiksi ainoastaan akkujen muovikuoret.

”Joillakin aloilla kiertotalous on ainoa vaihtoehto. Jos halutaan sähköistää liikennettä, litiumia on pakko kierrättää. Raaka-aine ei tule muuten riittämään tulevan kasvun tyydyttämiseen”, sanoo Esko Hakanen.

Akuissakin voi olla jatkossa yksilöllinen tunniste uudelleen käyttöä ajatellen, sisältäen samalla tiedot aikaisemmasta käytöstä.

Diplomi-insinööri Esko Hakanen väittelee torstaina 17.1.2019 klo 12 tuotantotalouden laitokselta.

Lisätietoa:

Väitös tuotantotalouden alalta, DI Esko Hakanen

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Campus sustainability event crowd
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Ennätysmäärä aaltolaisia hyvinvointia kestävällä kampuksella -tapahtumassa

Tapahtuman ohjelmassa kuultiin ajankohtaisia puheenvuoroja kampuksen kestävästä kehityksestä, hyvinvointiin keskittyen.
Jari Koskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Professori Jari Koskinen päättää ansiokkaan työuransa

Materiaalitieteen professori Jari Koskinen jää eläkkeelle 31.3.2023. Älykkäiden materiaalien ja erityisesti pintojen ja rajapintojen fysikaalisia ominaisuuksia tutkinut Koskinen vietti työuransa viimeiset 14 vuotta Kemian tekniikan korkeakoulussa tutkijana ja toimi vuosina 2014-2022 Kemian ja materiaalitieteen laitosjohtajana.
Maarit Karppinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Ohutkalvoteknologian tutkimiseen merkittävä rahoitus – kehitettäviä materiaaleja voidaan hyödyntää esimerkiksi energian varastoinnissa

Uusia ohutkalvomateriaaleja kehitetään vauhdilla esimerkiksi energian varastointiin tai tiedonhallintaan käytettäviin sovelluksiin.
Alumnus Henri Yoki
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Henri Yoki: Kun lapseni kysyvät, mitä isi tekee, vastaan, että ratkaisen ilmastokriisiä

Diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri Henri Yoki perusti ensimmäisen yrityksensä opiskellessaan kansainvälistä liiketoimintaa Kauppakorkeakoulussa. Nykyään hän on perustaja ja toimitusjohtaja vihreään energiasiirtymään keskittyvässä yrityksessä, jossa hän pääsee soveltamaan laajasti kaikkea uransa ja opintojensa aikana oppimaansa.