Aalto-yliopistossa tehtiin Suomen ensimmäinen 4G:llä kauko-ohjattu multikopterilento

Lento tehtiin kuusiroottorisella pienoiskopterilla Nokian LTE/4G-testiverkossa Espoon Otaniemessä. Onnistunut kehitysprojekti ja koelento osoittavat, että LTE/4G-teknologia venyy tutkimuskäytössä kopterin ohjaukseen.
Ohjaus mobiiliverkon kautta mahdollistaa laajan toimintasäteen ja rakennuksen sisältä ohjattavat lennot ilman näköyhteyttä, videokameran ja mittareiden varassa.
– Tutkimus osoittaa, että 4G on riittävän nopea moneen tarkoitukseen. 4G tuo mobiiliteknologian harrastekäyttöön ja avaa lukuisia sovellusmahdollisuuksia ammattikäytölle. Tosin taitolento käsiohjauksella vaatinee 5G:n nopeuden, sanoo tutkimusassistentti Lassi Sundqvist tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitokselta.
Perinteisesti erilaisia lennokkeja ohjataan 2,4 gigahertsin radio-ohjaimella suoraan näköhavaintoon tukeutuen. Ohjattavuutta rajoittaa noin yhden kilometrin kantosäde, joka ei ulotu esimerkiksi rakennusten taakse.
Mobiiliverkon kautta tapahtuva kauko-ohjaus mahdollistaa lentojen paremman seurattavuuden ja lennokkien paikannettavuuden mahdollisissa ongelmatilanteissa.
– 4G voi helpottaa ja säästää resursseja esimerkiksi pelastustyössä tai vaikkapa sähkölinjojen vianselvityksessä.
Mahdollisuuksia ja uhkia
Käytön laajentumista julkisiin verkkoihin rajoittaa toistaiseksi lainsäädäntö.
– 4G-verkon käyttöön koptereiden kauko-ohjauksessa liittyy paitsi mahdollisuuksia, myös uhkia. Siksi on tärkeää, että lainsäädäntöä selvitetään ja kehitetään, sanoo professori Heikki Hämmäinen tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitokselta.
Myös mobiiliverkon laatuominaisuuksien kehittämiseksi tarvitaan lisätutkimusta. Tutkittavia asioita ovat esimerkiksi verkkopalvelun laatu (QoS) ja sen vaihtelu esimerkiksi tukiaseman vaihtuessa.
Tutkimus on osa tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksella tehtävää mobiiliverkkojen tutkimusta sekä laitoksella työskentelevän Lassi Sundqvistin diplomityötä.
Video (YouTube)
Lisätiedot:
Professori Heikki Hämmäinen
Aalto-yliopisto
Sähkötekniikan korkeakoulu
[email protected]
puh. 050 384 1696
Tekniikan kandidaatti Lassi Sundqvist
Aalto-yliopisto
Sähkötekniikan korkeakoulu
[email protected]
puh. 0400 621 707
- Julkaistu:
- Päivitetty:
Lue lisää uutisia

Tutustu professoreihimme: Ville Alopaeus
Ville Alopaeus on toiminut kemian tekniikan professorina Aalto-yliopistossa vuodesta 2008. Erotusoperaatioita ja prosessien mallitusta tutkiva Alopaeus pyrkii edistämään siirtymää kohti uusiutuvaa energia- ja materiaaliympäristöä.Aikamatkalla 70-luvulle voi tavata virtuaali-Kekkosen – 3D-virtualisoinnin pioneerit tuovat kulttuuriaarteet esiin uudella tapaa
Tamminiemen retrojoulunavauksessa voi myös luoda joulutunnelmaa legendaarisen presidentin työhuoneeseen.
Poissaolot töistä on suurin syy siihen, että naisia on toimitusjohtajina miehiä vähemmän
Naiset ovat aliedustettuina toimitusjohtajan tehtävissä, koska he viettävät enemmän aikaa työmarkkinoiden ulkopuolella niinä vuosina, joina heidän uransa on nousussa. Naiset myös hakeutuvat miehiä vähemmän myynnin ja tuotannon tehtäviin, joista toimitusjohtajia tyypillisesti rekrytoidaan.