Uutiset

Aalto-yliopiston sijoitussalkun alkuvuoden tuotto 3,1 %

Aalto-yliopiston sijoitustoiminnan tarkoituksena on tuoda lisärahoitusta korkeatasoiseen opetukseen ja tutkimukseen.

Aalto-yliopiston sijoitussalkun tuotto alkuvuonna 2017 oli 3,1 % kulujen jälkeen. Vuonna 2016 salkun tuotto oli 0,5 % vastaavalla ajanjaksolla. Sijoitussalkun keskimääräinen vuosituotto toiminnan alusta lukien on ollut 5,2 %. Sijoitussalkun markkina-arvo oli 977 miljoonaa euroa (948 miljoonaa euroa 31.12.2016).

Vuoden 2017 ensimmäisen puoliskon lopussa sijoitussalkusta oli 49 % korkosijoituksissa, 47 % osakesijoituksissa ja 4 % hajauttavissa strategioissa, joiden osuutta on sijoitusstrategian mukaisesti lisätty alkuvuoden aikana. Korkosijoitukset tuottivat 0,8 %, osakesijoitukset 5,1 % ja hajauttavat strategiat -1,2 %.

Riskilliset omaisuuslajit jatkoivat alkuvuonna vahvaa kehitystään. Positiivisin tuottovaikutus salkkuun tuli sijoituksista eurooppalaisiin osakkeisiin sekä kehittyville markkinoille, joiden osuus kokonaissalkun allokaatiosta oli merkittävä. Kesää lähestyttäessä markkinoiden sentimentti kääntyi kuitenkin varovaisempaan suuntaan. Korot nousivat etenkin Euroopassa, painaen korkoriskin tuottoa. Sijoitussalkun korkoherkkyys pidettiin alkuvuonna kuitenkin varsin alhaisella tasolla, ja korkosijoitusten tuotto oli positiivinen. Euron vahvistuminen muita valuuttoja vastaan alkuvuoden aikana vaikutti negatiivisesti salkun kokonaistuottoon.

Aalto-yliopiston sijoitustoiminnan tarkoituksena on tuoda lisärahoitusta korkeatasoiseen opetukseen ja tutkimukseen. Pääoman tuottojen muodostama lisärahoitus edistää yliopiston taloudellista itsenäisyyttä ja parantaa yliopiston mahdollisuutta kohdistaa resursseja strategisille painopistealueille. Tulevina vuosina pääoman tuotoilla on tavoitteena kattaa noin 5 % yliopiston vuosittaisesta toimintabudjetista.

Lisätietoja:

Sijoitusjohtaja Kati Eriksson
Aalto-yliopisto
puh. 040 563 6110
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Lähikuva Helsingin päärautatieasemasta, jossa kaksi kivipatsasta pitelevät pyöreitä lamppuja ja kyltti 'RAUTA'.
Mediatiedotteet Julkaistu:

15 vuotta täyttävä Aalto-yliopisto käynnistää varainhankintakampanjan – tavoitteena 30 miljoonaa euroa

Lahjoituksilla Aalto pystyy vastaamaan entistä paremmin koulutuksen, tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan kasvaviin tarpeisiin.
Uusi aiempaa herkempi infrapunasensori tuo hyötyjä moneen eri teknologiaan. Kuva: Aalto-yliopisto / Xiaolong Liu
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat kehittivät infrapunasensoreista aiempaa herkempiä

Uuden teknologian uskotaan olevan suoraan integroitavissa esimerkiksi itseohjautuviin autoihin.
An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.
Moderni onnellisuuden kehokartta on pitkälti samanlainen muinaisen Mesopotamian onnellisuuden kehokartan kanssa – poikkeuksena tästä on maksa, joka hohtaa muinaisilla mesopotamialaisilla silmiin pistävästi. Kuva: Moderni/PNAS: Lauri Nummenmaa et al. 2014, mesopotamialainen: Juha Lahnakoski 2024.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Miltä tunteiden kehokartat näyttivät muinoin ja nyt? Mesopotamiassa onnellisuus hohti paljon vahvemmin maksan alueella

Monitieteinen tutkijatiimi on pyrkinyt laajan tekstiaineiston avulla selvittämään, miten muinaisen Mesopotamian alueen ihmiset kokivat tunteita kehossaan tuhansia vuosia sitten. Analyysi perustuu noin miljoonaan muinaisen akkadin kielen sanaan, jotka ovat peräisin Uus-Assyrian valtakunnasta (934–612 eaa) säilyneiden savitaulujen nuolenpääkirjoituksesta.