Microlearning Morning
Tutustu ajankohtaiseen pedagogiseen lähestymistapaan ja kerro toiveistasi mikro-oppimisen kirjasen tiimille.
Aalto-yliopiston ja Aalto University Executive Education Oy:n (Aalto EE) henkilökunta työstää mikro-oppimisen ohjekirjaa (Microlearning playbook). Yhteisen kirjasen tavoitteena on tuoda esille mikro-oppimisen merkitystä ja esitellä ajankohtaista pedagogista lähestymistapaa opetushenkilökunnalle ja Aalto-yhteisölle. Lisäksi se rohkaisee ihmisiä kokeilemaan menetelmää, joka soveltuu sellaisen elämänlaajuisen oppimissisällön luomiseen, jota voidaan tarjota opiskelijoille maailmanlaajuisesti jopa lyhyemmässä ajassa kuin perinteistä työelämään liittyvää koulutusta.
Mikro-oppimisen kirjanen on osa Aalto-yliopiston sisäistä kehitystä ensimmäisessä Digivisio 2030 -pilottissa. Pelikirjan parissa työskentelevä poikkitieteellinen tiimi koostuu ammattilaisista, joilla on taustaa niin muotoilusta, markkinoinnista, koulutuksesta ja oppimisjärjestelmistä. Kirjasta työstävä tiimi on hiljattain viimeistellyt kirjasen ensimmäistä luonnosta.
Mikro-oppimiselle on ominaista lyhyt kesto ja keskittyminen yhteen ideaan kerrallaan. Mikro-oppiminen parhaimmillaan kerää oppijan huomion ja sen voi helposti sisällyttää jokapäiväiseen työhön tai vapaa-aikaan. Oppiminen tapahtuu digitaalisessa ympäristössä, mukaan lukien mobiiliympäristössä.
Mikro-oppiminen on erityisen kiinnostavaa elämänlaajuisen oppimisen näkökulmasta, koska se ei vaadi pidempää poissaoloa tavanomaisesta työstä ja voi tarjota oppijalle kohdennettuja oppimismahdollisuuksia juuri silloin, kun niitä tarvitaan.
"Mikro-oppimisen toteuttamisen välittömiä etuja on se, että voit kiinnittää oppilaiden huomion ja kannustaa heitä suorittamaan pieniä moduuleja, jotka tarjoavat välitöntä apua työssä tai opinnoissa", kertoo Digivision ensimmäisen pilotin pilottikoordinaattori Kiti Kainulainen.
Quynh Tran on Aalto EE:n digitaalisen oppimisen asiantuntija, joka työskentelee tiiviisti oppimisen hallintajärjestelmien (LMS) kanssa. Jos hänen tehtävänään olisi suunnitella kurssi, joka havainnollistaa mikro-oppimisen parhaita käyttötapoja, hän valitsisi aiheen, jossa painotetaan taitojen kehittämistä, kuten ajanhallintaa. Kurssi koostuisi lyhyistä moduuleista, jotka keskittyvät ajanhallinnan eri puoliin, kuten tavoitteiden asettamiseen, tehtävien priorisointiin ja viivyttelyn ylitsepääsemiseen. Kurssi olisi saatavilla eri formaateissa, mukaan lukien ääni- ja videotallenteet, kirjalliset ohjeet ja interaktiiviset harjoitukset, jotta ne palvelisivat erilaisia oppimistyylejä.
"Mikro-oppiminen toimii tässä tapauksessa hyvin, koska sen avulla opiskelijat voisivat suorittaa kurssin omassa tahdissa sitoutumatta pitkiin koulutussessioihin. Mikrooppiminen mahdollistaisi myös sen, että opiskelijat voisivat soveltaa välittömästi oppimiaan käsitteitä päivittäisessä elämässään askel kerrallaan hämmentymättä suuresta määrästä muutoksia kerralla." Quynh sanoo
Aalto EE:n ohjelmapäällikkö Ida Hyvärinen perustelee mikro-oppimisen tarvetta: "Mikro-oppiminen on loistava vaihtoehto kiireiselle henkilölle, jolla on vaikeuksia löytää aikaa kehittääkseen taitojaan ja osaamistaan. Kuten kaikki tiedämme, jatkuva oppiminen on välttämätöntä. Mikro-oppiminen voi tehdä oppimisen aloittamisesta helpompaa ja hallittavampaa."
Natalia Villaman on Aalto-yliopiston tohtoritutkija ja ohjelmakoordinaattori. Hänen viestinsä opettajille tai muille aiheesta kiinnostuneille on kokeilla mikro-oppimista ainakin kerran. "Siitä huolimatta, että mikro-oppiminen vaikuttaa aluksi niin erilaiselta, se on hyvä tapa tuoda sisältöä eri yleisöjen ulottuville. Oppimissisällön jakaminen pienempiin eriin tekee oppimisesta houkuttelevampaa, kun se vähentää välittömästi monimutkaiselta vaikuttavaa asiaa. Lyhyesti sanottuna mikro-oppimista voi kokeilla palastelemalla olemassa olevaa sisältöä palvelemaan myös elinikäistä oppijaa."
Mikro-oppimisen kirjasen tiimi on hiljattain viimeistellyt sen ensimmäistä luonnosta. Jotta kirjanen sopisi Aalto-yhteisön tarpeisiin, tiimi kerää palautetta tulevassa Microlearning Morning -tapahtumassa 16.5. klo 9.00-11.00.
Tutustu ajankohtaiseen pedagogiseen lähestymistapaan ja kerro toiveistasi mikro-oppimisen kirjasen tiimille.
Aalto-yliopisto on mukana Digivisio 2030 -hankkeen alkuvaiheen pilotissa ja kehittää ei-formaalin oppimisen tarjontaansa.