Uutiset

Aalto-yliopiston mikro-oppimisen kirjanen tekeillä

Yhteisen kirjasen tavoitteena on esitellä mikro-oppimisen potentiaalia ja esitellä ajankohtaista pedagogista lähestymistapaa opetushenkilökunnalle ja Aalto-yhteisölle.
person working on a computer

Aalto-yliopiston ja Aalto University Executive Education Oy:n (Aalto EE) henkilökunta työstää mikro-oppimisen ohjekirjaa (Microlearning playbook). Yhteisen kirjasen tavoitteena on tuoda esille mikro-oppimisen merkitystä ja esitellä ajankohtaista pedagogista lähestymistapaa opetushenkilökunnalle ja Aalto-yhteisölle. Lisäksi se rohkaisee ihmisiä kokeilemaan menetelmää, joka soveltuu sellaisen elämänlaajuisen oppimissisällön luomiseen, jota voidaan tarjota opiskelijoille maailmanlaajuisesti jopa lyhyemmässä ajassa kuin perinteistä työelämään liittyvää koulutusta.

Mikro-oppimisen kirjanen on osa Aalto-yliopiston sisäistä kehitystä ensimmäisessä Digivisio 2030 -pilottissa. Pelikirjan parissa työskentelevä poikkitieteellinen tiimi koostuu ammattilaisista, joilla on taustaa niin muotoilusta, markkinoinnista, koulutuksesta ja oppimisjärjestelmistä. Kirjasta työstävä tiimi on hiljattain viimeistellyt kirjasen ensimmäistä luonnosta.

person with ski goggles in a ball pit

Mikro-oppiminen pähkinänkuoressa

Mikro-oppimiselle on ominaista lyhyt kesto ja keskittyminen yhteen ideaan kerrallaan. Mikro-oppiminen parhaimmillaan kerää oppijan huomion ja sen voi helposti sisällyttää jokapäiväiseen työhön tai vapaa-aikaan. Oppiminen tapahtuu digitaalisessa ympäristössä, mukaan lukien mobiiliympäristössä.

Mikro-oppiminen on erityisen kiinnostavaa elämänlaajuisen oppimisen näkökulmasta, koska se ei vaadi pidempää poissaoloa tavanomaisesta työstä ja voi tarjota oppijalle kohdennettuja oppimismahdollisuuksia juuri silloin, kun niitä tarvitaan.

"Mikro-oppimisen toteuttamisen välittömiä etuja on se, että voit kiinnittää oppilaiden huomion ja kannustaa heitä suorittamaan pieniä moduuleja, jotka tarjoavat välitöntä apua työssä tai opinnoissa", kertoo Digivision ensimmäisen pilotin pilottikoordinaattori Kiti Kainulainen.

person working in a soundproof pod

Mikro-oppiminen toimii hyvin osaamisen kehittämisessä

Quynh Tran on Aalto EE:n digitaalisen oppimisen asiantuntija, joka työskentelee tiiviisti oppimisen hallintajärjestelmien (LMS) kanssa. Jos hänen tehtävänään olisi suunnitella kurssi, joka havainnollistaa mikro-oppimisen parhaita käyttötapoja, hän valitsisi aiheen, jossa painotetaan taitojen kehittämistä, kuten ajanhallintaa. Kurssi koostuisi lyhyistä moduuleista, jotka keskittyvät ajanhallinnan eri puoliin, kuten tavoitteiden asettamiseen, tehtävien priorisointiin ja viivyttelyn ylitsepääsemiseen. Kurssi olisi saatavilla eri formaateissa, mukaan lukien ääni- ja videotallenteet, kirjalliset ohjeet ja interaktiiviset harjoitukset, jotta ne palvelisivat erilaisia oppimistyylejä. 

"Mikro-oppiminen toimii tässä tapauksessa hyvin, koska sen avulla opiskelijat voisivat suorittaa kurssin omassa tahdissa sitoutumatta pitkiin koulutussessioihin. Mikrooppiminen mahdollistaisi myös sen, että opiskelijat voisivat soveltaa välittömästi oppimiaan käsitteitä päivittäisessä elämässään askel kerrallaan hämmentymättä suuresta määrästä muutoksia kerralla." Quynh sanoo

update your information

Aloitus matalalla kynnyksellä

Aalto EE:n ohjelmapäällikkö Ida Hyvärinen perustelee mikro-oppimisen tarvetta: "Mikro-oppiminen on loistava vaihtoehto kiireiselle henkilölle, jolla on vaikeuksia löytää aikaa kehittääkseen taitojaan ja osaamistaan. Kuten kaikki tiedämme, jatkuva oppiminen on välttämätöntä. Mikro-oppiminen voi tehdä oppimisen aloittamisesta helpompaa ja hallittavampaa."

Natalia Villaman on Aalto-yliopiston tohtoritutkija ja ohjelmakoordinaattori. Hänen viestinsä opettajille tai muille aiheesta kiinnostuneille on kokeilla mikro-oppimista ainakin kerran. "Siitä huolimatta, että mikro-oppiminen vaikuttaa aluksi niin erilaiselta, se on hyvä tapa tuoda sisältöä eri yleisöjen ulottuville. Oppimissisällön jakaminen pienempiin eriin tekee oppimisesta houkuttelevampaa, kun se vähentää välittömästi monimutkaiselta vaikuttavaa asiaa. Lyhyesti sanottuna mikro-oppimista voi kokeilla palastelemalla olemassa olevaa sisältöä palvelemaan myös elinikäistä oppijaa."

Kirjasta jatkokehitetään palautteen perusteella

Mikro-oppimisen kirjasen tiimi on hiljattain viimeistellyt sen ensimmäistä luonnosta. Jotta kirjanen sopisi Aalto-yhteisön tarpeisiin, tiimi kerää palautetta tulevassa Microlearning Morning -tapahtumassa 16.5. klo 9.00-11.00.

a woman painting a wall

Microlearning Morning

Tutustu ajankohtaiseen pedagogiseen lähestymistapaan ja kerro toiveistasi mikro-oppimisen kirjasen tiimille.

Tapahtumat
Students sitting and talking in the library

Aalto-yliopisto kehittää ei-formaalin jatkuvan oppimisen tarjontaa osana Digivisio 2030 -hanketta

Aalto-yliopisto on mukana Digivisio 2030 -hankkeen alkuvaiheen pilotissa ja kehittää ei-formaalin oppimisen tarjontaansa.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Piano Top Loungessa
Kampus, Yhteistyö, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Opiskelijat päättivät: kaksi yhteiskäyttöistä pianoa saapui kampukselle

Aalto-yliopiston opiskelijoiden osallistavan budjetoinnin projektin voittajaksi nousi yhteiskäyttöinen piano.
In the photo Lauri Saarinen.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden opettaja 2024 on Lauri Saarinen

Aalto-yliopiston tuotantotalouden opiskelijat ovat valinneet apulaisprofessori Lauri Saarisen vuoden opettajaksi.
kuva break prosta eri laitteilla
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Break Pro -taukoliikuntaohjelmisto lisää liikettä arkeen – valikoimassa nyt uusia videoita!

Päivitetyssä versiossa paljon uusia toimintoja ja taukoliikuntavideoita.
Skanskan kehitysjohtaja Jan Elfving esiintyy Rakennustekniikan päivässä 2024
Yhteistyö Julkaistu:

Rakennustekniikka kutsuu yrityksiä mukaan tulevaisuuden kehitystyöhön

Jo keväiseksi perinteeksi muodostunut rakennustekniikan laitoksen järjestämä sidosryhmätapahtuma Rakennustekniikan päivä pidettiin 25.4.2024 Dipolissa Otaniemessä.