Uutiset

Aalto-yliopiston ja ABB:n yhteistyö tuottaa uraauurtavia kestävän kehityksen innovaatioita

Aalto-yliopisto ja ABB kehittävät yhdessä maailmanluokan teknologioita, kun merenkulussa siirrytään sähköisiin, autonomisiin ja päästöttömiin ratkaisuihin. Yhteistyö on tiivistä myös sähkökäyttöjen digitaalisten kaksosten sekä sähköverkon 5G-ratkaisujen parissa. Taustalla on energiamurroksen vauhdittama sähköistyminen.
Opiskelijoita laboratoriossa
Kuva: Unto Rautio

ABB:n Marine & Ports -liiketoiminnan keskiössä on päästöttömiin ratkaisuihin nojaava turvallinen ja kestävä merenkulku. Tulevaisuudessa merellä seilaavat alukset ovat sähköisiä, digitaalisia ja verkkoon kytkettyjä.

Suomessa kehitetty ABB:n Azipod®-potkurikäyttöjärjestelmä on mullistanut merenkulkua jo 30 vuoden ajan. Sen avulla laivojen energiankulutusta ja kasvihuonekaasupäästöjä on voitu vähentää merkittävästi. 

”Hyödynnämme Azipod®-tuotteiden jatkuvassa kehityksessä Aalto-yliopiston Design Factoryn tuotekehitystiloja. Teetämme opiskelijoilla diplomitöitä ja myös kesätöissä he pääsevät konkreettisesti tutustumaan tuotteisiimme”, kertoo Aallon alumni ja ABB:n meriteollisuuden järjestelmien projekteista vastaava johtaja Mirva Nevalainen.

”Pitkäjänteinen yliopistoyhteistyö on elinehto ABB:n osaamisen jatkuvalle kehittämiselle. Ilman sitä etumatkamme kilpailijoihin kuroutuisi umpeen”, sanoo Aallossa väitellyt tekniikan tohtori Kalevi Tervo, joka johtaa ABB:llä älykkäiden ja autonomisten laivojen globaalia tutkimusta, kehittämistä ja kaupallistamista.

Merenkulun kansainvälinen kattojärjestö on asettanut tavoitteeksi laivojen kasvihuonekaasupäästöjen puolittamisen vuoteen 2050 mennessä. Pitkällä tähtäimellä meriliikenteessä pyritään kokonaan eroon fossiilisista polttoaineista.

Polttokennoteknologia on yksi lupaavimmista kestävistä energiaratkaisuista, joilla merenkulun päästöjä voidaan vähentää. ABB on polttokennoratkaisuissa meriliikenteen edelläkävijä.

”Tarjoamme opiskelijoille opinnäytetöitä ja mahdollisuuden päästä hyvinkin pian työurallaan projekteihin, joilla on konkreettinen vaikutus tulevaisuuteen”, sanoo tekniikan tohtori ja Aallon alumni Sami Kanerva, joka on ABB:n polttokennoratkaisujen tuotepäällikkö meriteollisuudessa.

Energiamurros lisää sähköisten ratkaisujen käyttöä

Käynnissä oleva energiamurros sähköistää yhteiskuntaa vauhdilla, kun hiilineutraalisti tuotetusta sähköstä etsitään ratkaisuja fossiilisille polttoaineille. ABB:n viisivuotinen Green Electrification 2035 -hanke yhdistää 5G-teknologian ja datanhallinnan sähköverkkoteknologiaan ja uusiin sähköteknisiin ratkaisuihin.

”Aalto-yliopisto on hankkeessa tärkeä kumppani, jolla on syvää osaamista ja ymmärrystä tehdä tutkimusta sekä sähköverkko- että 5G-teknologioihin liittyen”, sanoo tutkimusohjelmapäällikkö Petri Hovila ABB:ltä.

Sähköistyminen lisää merkittävästi sähkömoottorien ja taajuusmuuttajien käyttöä. Samalla teollisuutta ravistelee digitaalinen vallankumous, joka nostaa laitteiden ja järjestelmien digitaaliset kaksoset merkittäväksi osaksi teollisuuden prosesseja. Aalto-yliopisto on mukana kehittämässä simulointi- ja tietomalleja uuden ajan sähkökäytöille.

”Aallon ja ABB:n yhteistyön perustalle on rakennettu monia ABB:n sähkökäyttöjen menestystarinoita, kuten Azipod®-propulsiojärjestelmä, taajuusmuuttajat ja sähkömoottorit. Vastaamme energiamurroksen haasteisiin ja pyrimme jatkuvasti kehittämään uusia tuotteita ja palveluita”, toteaa ABB:n Motors & Generators -yksikön teknologiajohtaja Jari Jäppinen.

Teksti: Marjukka Puolakka

Lue lisää yhteistyöprojekteistamme:

Lisätietoa:

Anne Kosola

Anne Kosola

Manager, Corporate Relations, Partnership Development
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
kuva puhelimesta ihmisen kädessä
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuinka helpottaa tekstin näpyttelyä puhelimella? Tutkijat loivat ensi kertaa ihmisen tekstinsyöttöä simuloivan tekoälymallin

Malli auttaa ymmärtämään, mitkä tekijät sujuvoittavat ja mitkä puolestaan vaikeuttavat puhelimen näpyttelyä erilaisilla käyttäjäryhmillä.
Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!