Uutiset

Green Electrification 2035 -veturihanke yhdistää 5G-verkon sähköverkon alustaksi

ABB:n Green Electrification 2035 -ohjelma edistää hiilineutraalia sähköistystä. Aalto-yliopisto tuo maailmanluokan T&K-hankkeeseen vahvaa sähköverkko- ja 5G-teknologiaosaamista.

Viisivuotisen Green Electrification 2035 -hankkeen päämääränä on kehittää uudet integroitavat teknologia-alustat optimaaliseen sähköntuotantoon ja -käyttöön.Business Finlandin veturihanke yhdistää 5G-teknologian ja datanhallinnan sähköverkkoteknologiaan ja uusiin sähköteknisiin ratkaisuihin.

Erinomaisen luotettavuuden ja lyhyen viiveen 5G-verkko tuo uusia mahdollisuuksia sähköverkon suojaukseen. 5G-teknologian avulla sähköverkon viat voidaan entistä nopeammin paikantaa ja erottaa automaattisesti muusta verkosta. 

”Suomessa on hyvät lähtökohdat tehdä tutkimusta, koska täällä on vahvoja yrityksiä sekä sähköverkko- että 5G-teknologioihin liittyen. Aalto taas on maailmanluokan yliopisto, jossa on tietotaitoa ja ymmärrystä tehdä tutkimusta molemmilla alueilla”, toteaa tutkimusohjelmapäällikkö Petri Hovila ABB:ltä.

Sähköverkkojen merkitys kasvaa jatkossa entisestään, kun sähköllä korvataan muita energiamuotoja. Sähkö- ja lämpöjärjestelmien integraatio lisääntyy, kun esimerkiksi sähköverkon energiavarastointiin käytetyn vedyn tuotannossa syntyvää lämpöä otetaan talteen kaukolämpöverkkoon. 5G-teknologiat mahdollistavat järjestelmien hallinnan ja niissä lisääntyvien etänä valvottavien laitteiden välisen luotettavan tiedonsiirron.

Konkreettisia testialustoja

Aalto ja ABB ovat tehneet yhteistyötä jo useissa yliopistojen ja teollisuuden välisissä tutkimuskonsortioissa, kuten Wireless for Verticals - ja 5G VIIMA -hankkeet, joihin Aalto on tuonut syvää 5G- ja tietoturvaosaamista. Green Electrification 2035 -hankkeessa on tavoitteena tuoda Aallon opiskelijoiden ja tutkijoiden käyttöön yliopistolle laitteita, joiden avulla päästään hakemaan aitoja tutkimuskysymyksiä.

”Yliopistoyhteistyössä meille on tärkeää, että pääsemme käsiksi konkreettisiin testeihin järjestelmissä, joissa sähköverkko mittaus- ja suojauslaitteineen on integroitu 5G-verkon kanssa yhdeksi kokonaisuudeksi. Haluamme edesauttaa opiskelijoiden ja tutkijoiden pääsyä teollisuuden teknologioihin", Hovila sanoo.

”Pitkäjänteinen ja tiivis yhteistyö yliopiston kanssa edesauttaa innovaatioiden syntymistä ja kehittymistä. Ajan myötä kehityspolku tuotteistamiseen lyhenee.”

Teksti: Marjukka Puolakka

Takaisin pääartikkeliin

Lisätietoa:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Finavia-projektin työryhmä, Aalto BIZ
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijat auttoivat Finaviaa analysoimaan Helsinki-Vantaan terminaalilogistiikkaa

Lentomatkustuksen yllättävän nopea elpyminen on aiheuttanut kapasiteettiongelmia.
sanasto-somekuva-twitter.png
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kurssikirjojen kirjoittaja ja tiedekirjailija – tiesitkö, että olet oikeutettu lainauskorvaukseen?

Kaikki tekijät, jotka ovat kirjoittaneet tekstiä teokseen, jota lainataan kirjastoista, ovat oikeutettuja lainauskorvaukseen.
people exploring the walk-in closet that provides solutions for a sustainable fashion and textiles future
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

”Tulevaisuuden vaatekaappi” – kestäviä ratkaisuja muoti- ja tekstiiliteollisuudelle

Näyttely esittelee Aalto-yliopiston tutkijoiden ja opiskelijoiden visioita kestävästä tekstiili- ja muotialan tulevaisuudesta
FinnFusion is a collaboration aiming to make fusion energy a reality. Photo: VTT.
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon tutkijat tuovat heliumplasmakokeilla fuusioenergiaa lähemmäksi todellisuutta

Aalto-yliopiston tutkijat osallistuvat kansainväliseen projektiin, jonka tavoitteena on tukea fuusioenergian kehittämistä.