Uutiset

Green Electrification 2035 -veturihanke yhdistää 5G-verkon sähköverkon alustaksi

ABB:n Green Electrification 2035 -ohjelma edistää hiilineutraalia sähköistystä. Aalto-yliopisto tuo maailmanluokan T&K-hankkeeseen vahvaa sähköverkko- ja 5G-teknologiaosaamista.

Viisivuotisen Green Electrification 2035 -hankkeen päämääränä on kehittää uudet integroitavat teknologia-alustat optimaaliseen sähköntuotantoon ja -käyttöön.Business Finlandin veturihanke yhdistää 5G-teknologian ja datanhallinnan sähköverkkoteknologiaan ja uusiin sähköteknisiin ratkaisuihin.

Erinomaisen luotettavuuden ja lyhyen viiveen 5G-verkko tuo uusia mahdollisuuksia sähköverkon suojaukseen. 5G-teknologian avulla sähköverkon viat voidaan entistä nopeammin paikantaa ja erottaa automaattisesti muusta verkosta. 

”Suomessa on hyvät lähtökohdat tehdä tutkimusta, koska täällä on vahvoja yrityksiä sekä sähköverkko- että 5G-teknologioihin liittyen. Aalto taas on maailmanluokan yliopisto, jossa on tietotaitoa ja ymmärrystä tehdä tutkimusta molemmilla alueilla”, toteaa tutkimusohjelmapäällikkö Petri Hovila ABB:ltä.

Sähköverkkojen merkitys kasvaa jatkossa entisestään, kun sähköllä korvataan muita energiamuotoja. Sähkö- ja lämpöjärjestelmien integraatio lisääntyy, kun esimerkiksi sähköverkon energiavarastointiin käytetyn vedyn tuotannossa syntyvää lämpöä otetaan talteen kaukolämpöverkkoon. 5G-teknologiat mahdollistavat järjestelmien hallinnan ja niissä lisääntyvien etänä valvottavien laitteiden välisen luotettavan tiedonsiirron.

Konkreettisia testialustoja

Aalto ja ABB ovat tehneet yhteistyötä jo useissa yliopistojen ja teollisuuden välisissä tutkimuskonsortioissa, kuten Wireless for Verticals - ja 5G VIIMA -hankkeet, joihin Aalto on tuonut syvää 5G- ja tietoturvaosaamista. Green Electrification 2035 -hankkeessa on tavoitteena tuoda Aallon opiskelijoiden ja tutkijoiden käyttöön yliopistolle laitteita, joiden avulla päästään hakemaan aitoja tutkimuskysymyksiä.

”Yliopistoyhteistyössä meille on tärkeää, että pääsemme käsiksi konkreettisiin testeihin järjestelmissä, joissa sähköverkko mittaus- ja suojauslaitteineen on integroitu 5G-verkon kanssa yhdeksi kokonaisuudeksi. Haluamme edesauttaa opiskelijoiden ja tutkijoiden pääsyä teollisuuden teknologioihin", Hovila sanoo.

”Pitkäjänteinen ja tiivis yhteistyö yliopiston kanssa edesauttaa innovaatioiden syntymistä ja kehittymistä. Ajan myötä kehityspolku tuotteistamiseen lyhenee.”

Teksti: Marjukka Puolakka

Takaisin pääartikkeliin

Lisätietoa:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Katri Kaupin CAPSTONE-kurssin loppuesitykset
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Toimitusketjujen hallinnan CAPSTONE-kurssilla työstettiin tulevaisuuden haasteita

Opiskelijat saivat ratkoa tosielämän haasteita saaden tukea tehtävään opettajalta ja yritysedustajilta.
ISM_vierailuluento 2023
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Palvelumuotoilu varmistaa osaltaan digipalveluiden laadun ja tarkoituksenmukaisuuden

Johtava yliopistonlehtori Johanna Bragge kutsui kollegansa Perustieteiden ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakouluista pitämään vierailuluennon.
Audience in smaller tables listening to senior university lecturer Leena Lankoski
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Aalto Alumni Strategy Circle -tapahtumassa jaettiin näkemyksiä kestävästä kehityksestä ja strategiasta

Kestävä kehitys ja strategia olivat aiheina Aalto Alumni Strategy Circlen toisessa after work -tilaisuudessa 8.3.2023.
Eväitä ajatteluun logo yhteistyökumppaneiden kanssa
Yhteistyö Julkaistu:

Uudessa podcastissa Suomen eturivin työelämän tutkijat esittelevät tutkimushavaintojaan työn muutoksesta

Aalto-yliopiston Future of Work -hanke, Työelämän tutkimusyhdistys ry ja TYÖ2030-ohjelma ovat tuottaneet podcast-sarjan yhteistyönä.