Uutiset

Green Electrification 2035 -veturihanke yhdistää 5G-verkon sähköverkon alustaksi

ABB:n Green Electrification 2035 -ohjelma edistää hiilineutraalia sähköistystä. Aalto-yliopisto tuo maailmanluokan T&K-hankkeeseen vahvaa sähköverkko- ja 5G-teknologiaosaamista.

Viisivuotisen Green Electrification 2035 -hankkeen päämääränä on kehittää uudet integroitavat teknologia-alustat optimaaliseen sähköntuotantoon ja -käyttöön.Business Finlandin veturihanke yhdistää 5G-teknologian ja datanhallinnan sähköverkkoteknologiaan ja uusiin sähköteknisiin ratkaisuihin.

Erinomaisen luotettavuuden ja lyhyen viiveen 5G-verkko tuo uusia mahdollisuuksia sähköverkon suojaukseen. 5G-teknologian avulla sähköverkon viat voidaan entistä nopeammin paikantaa ja erottaa automaattisesti muusta verkosta. 

”Suomessa on hyvät lähtökohdat tehdä tutkimusta, koska täällä on vahvoja yrityksiä sekä sähköverkko- että 5G-teknologioihin liittyen. Aalto taas on maailmanluokan yliopisto, jossa on tietotaitoa ja ymmärrystä tehdä tutkimusta molemmilla alueilla”, toteaa tutkimusohjelmapäällikkö Petri Hovila ABB:ltä.

Sähköverkkojen merkitys kasvaa jatkossa entisestään, kun sähköllä korvataan muita energiamuotoja. Sähkö- ja lämpöjärjestelmien integraatio lisääntyy, kun esimerkiksi sähköverkon energiavarastointiin käytetyn vedyn tuotannossa syntyvää lämpöä otetaan talteen kaukolämpöverkkoon. 5G-teknologiat mahdollistavat järjestelmien hallinnan ja niissä lisääntyvien etänä valvottavien laitteiden välisen luotettavan tiedonsiirron.

Konkreettisia testialustoja

Aalto ja ABB ovat tehneet yhteistyötä jo useissa yliopistojen ja teollisuuden välisissä tutkimuskonsortioissa, kuten Wireless for Verticals - ja 5G VIIMA -hankkeet, joihin Aalto on tuonut syvää 5G- ja tietoturvaosaamista. Green Electrification 2035 -hankkeessa on tavoitteena tuoda Aallon opiskelijoiden ja tutkijoiden käyttöön yliopistolle laitteita, joiden avulla päästään hakemaan aitoja tutkimuskysymyksiä.

”Yliopistoyhteistyössä meille on tärkeää, että pääsemme käsiksi konkreettisiin testeihin järjestelmissä, joissa sähköverkko mittaus- ja suojauslaitteineen on integroitu 5G-verkon kanssa yhdeksi kokonaisuudeksi. Haluamme edesauttaa opiskelijoiden ja tutkijoiden pääsyä teollisuuden teknologioihin", Hovila sanoo.

”Pitkäjänteinen ja tiivis yhteistyö yliopiston kanssa edesauttaa innovaatioiden syntymistä ja kehittymistä. Ajan myötä kehityspolku tuotteistamiseen lyhenee.”

Teksti: Marjukka Puolakka

Takaisin pääartikkeliin

Lisätietoa:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Skanskan kehitysjohtaja Jan Elfving esiintyy Rakennustekniikan päivässä 2024
Yhteistyö Julkaistu:

Rakennustekniikka kutsuu yrityksiä mukaan tulevaisuuden kehitystyöhön

Jo keväiseksi perinteeksi muodostunut rakennustekniikan laitoksen järjestämä sidosryhmätapahtuma Rakennustekniikan päivä pidettiin 25.4.2024 Dipolissa Otaniemessä.
Yhdeksän suurta jäälohkaretta muodostivat taideinstallaation Kansalaistorilla Helsingissä 2021
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto ARTS -kesäkoulu tutkii veden merkitystä taiteen linssien läpi

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kesäkoulun teema on tänä vuonna vesi, jonka merkitystä käsitellään monialaisesti taiteen, elokuvan ja digitaalisuuden näkökulmista.
Tutkijoita Dipolin edustalla lumisessa maisemassa Otaniemessä
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Immersiiviset laajennetun todellisuuden kokemukset apuna aineettoman kulttuuriperinnön säilyttämisessä

Aalto-yliopiston taiteen ja median laitos koordinoi Euroopan-laajuista hanketta, jonka tavoitteena on paitsi tallentaa aineetonta kulttuuriperintöä myös hyödyntää sitä yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa. Apuna ovat immersiiviset laajennetun todellisuuden (XR) ympäristöt.
Niskanen and Otsuka
Yhteistyö Julkaistu:

Kurkistus funktionaalisten polysakkaridijohdannaisten elektrospinning-tutkimukseen

Meillä oli kunnia isännöidä vierailevaa puhujaa, tutkija Issei Otsukaa Grenoble Alpesin yliopistosta "Kahvia ja tiedettä" -tapahtumassamme. Otsuka vierailee Suomessa Researcher Short Mobility -ohjelmassa, jonka tarkoituksena on edistää Ranskan ja Suomen välisiä tieteellisiä kumppanuuksia.