Uutiset

Green Electrification 2035 -veturihanke yhdistää 5G-verkon sähköverkon alustaksi

ABB:n Green Electrification 2035 -ohjelma edistää hiilineutraalia sähköistystä. Aalto-yliopisto tuo maailmanluokan T&K-hankkeeseen vahvaa sähköverkko- ja 5G-teknologiaosaamista.

Viisivuotisen Green Electrification 2035 -hankkeen päämääränä on kehittää uudet integroitavat teknologia-alustat optimaaliseen sähköntuotantoon ja -käyttöön.Business Finlandin veturihanke yhdistää 5G-teknologian ja datanhallinnan sähköverkkoteknologiaan ja uusiin sähköteknisiin ratkaisuihin.

Erinomaisen luotettavuuden ja lyhyen viiveen 5G-verkko tuo uusia mahdollisuuksia sähköverkon suojaukseen. 5G-teknologian avulla sähköverkon viat voidaan entistä nopeammin paikantaa ja erottaa automaattisesti muusta verkosta. 

”Suomessa on hyvät lähtökohdat tehdä tutkimusta, koska täällä on vahvoja yrityksiä sekä sähköverkko- että 5G-teknologioihin liittyen. Aalto taas on maailmanluokan yliopisto, jossa on tietotaitoa ja ymmärrystä tehdä tutkimusta molemmilla alueilla”, toteaa tutkimusohjelmapäällikkö Petri Hovila ABB:ltä.

Sähköverkkojen merkitys kasvaa jatkossa entisestään, kun sähköllä korvataan muita energiamuotoja. Sähkö- ja lämpöjärjestelmien integraatio lisääntyy, kun esimerkiksi sähköverkon energiavarastointiin käytetyn vedyn tuotannossa syntyvää lämpöä otetaan talteen kaukolämpöverkkoon. 5G-teknologiat mahdollistavat järjestelmien hallinnan ja niissä lisääntyvien etänä valvottavien laitteiden välisen luotettavan tiedonsiirron.

Konkreettisia testialustoja

Aalto ja ABB ovat tehneet yhteistyötä jo useissa yliopistojen ja teollisuuden välisissä tutkimuskonsortioissa, kuten Wireless for Verticals - ja 5G VIIMA -hankkeet, joihin Aalto on tuonut syvää 5G- ja tietoturvaosaamista. Green Electrification 2035 -hankkeessa on tavoitteena tuoda Aallon opiskelijoiden ja tutkijoiden käyttöön yliopistolle laitteita, joiden avulla päästään hakemaan aitoja tutkimuskysymyksiä.

”Yliopistoyhteistyössä meille on tärkeää, että pääsemme käsiksi konkreettisiin testeihin järjestelmissä, joissa sähköverkko mittaus- ja suojauslaitteineen on integroitu 5G-verkon kanssa yhdeksi kokonaisuudeksi. Haluamme edesauttaa opiskelijoiden ja tutkijoiden pääsyä teollisuuden teknologioihin", Hovila sanoo.

”Pitkäjänteinen ja tiivis yhteistyö yliopiston kanssa edesauttaa innovaatioiden syntymistä ja kehittymistä. Ajan myötä kehityspolku tuotteistamiseen lyhenee.”

Teksti: Marjukka Puolakka

Takaisin pääartikkeliin

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

CYBER_Aki-Pekka_Sinikoski010.jpg
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Perustieteiden korkeakoulun tutkijoita mukana nyt yhteensä viidessä tutkimuksen huippuyksikössä

Suomen Akatemia on valinnut yhteensä 11 uutta huippuyksikköä. Perustieteiden korkeakoulun tutkijat ovat mukana ottamassa selvää keinotekoisesti älykkäistä materiaaleista, matematiikan viimeisimpien edistysaskeleiden sovelluksista sekä ilmakehän molekyyliprosesseísta.
Opiskelijoita laboratoriossa
Yhteistyö Julkaistu:

Aalto-yliopiston ja ABB:n yhteistyö tuottaa uraauurtavia kestävän kehityksen innovaatioita

Aalto-yliopisto ja ABB kehittävät yhdessä maailmanluokan teknologioita, kun merenkulussa siirrytään sähköisiin, autonomisiin ja päästöttömiin ratkaisuihin. Yhteistyö on tiivistä myös sähkökäyttöjen digitaalisten kaksosten sekä sähköverkon 5G-ratkaisujen parissa. Taustalla on energiamurroksen vauhdittama sähköistyminen.
Lisa Schröder
Yhteistyö Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun lahjoittajatarinoita: Lisa Schröder

"Säilyköön Aalto-yliopisto edistyksellisenä, voimaannuttavana ja jatkuvasti kehittyvänä instituutiona, jossa minulla oli etuoikeus opiskella!"
Kati Ovaska
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun alumnitarina: Kati Ovaska

”Ei ole parempaa starttia työuralle kuin tilintarkastus”, kertoo alumnimme Kati Ovaska, joka valmistumisen jälkeen on löytänyt aina uusia haasteita talon sisältä. EY:llä kannustetaankin ottamaan uran suhteen ohjat omiin käsiin: 'Your career, it’s yours to build'.