Uutiset

Sähkömoottorin digitaalinen kaksonen tehostaa teollisuusprosessia

Energiamurroksen myötä maailma sähköistyy vauhdilla. Aalto-yliopisto on mukana ABB:n tutkimus- ja kehitystyössä, jossa sähkömoottorit ja taajuusmuuttajat saavat digitaalisen kaksosen. 

Sähkömoottorien ja taajuusmuuttajien käyttö teollisuudessa kasvaa rajusti. Samaan aikaan teollisuudessa on käynnissä digitaalinen vallankumous, jossa entistä isommat laite- ja järjestelmäkokonaisuudet kytkeytyvät toisiinsa.

”Simuloinnin ja mallintamisen kehityksen myötä digitaalisten kaksosten käyttö teollisuudessa kasvaa. Esimerkiksi sähkömoottorin digitaalinen kaksonen on simulointi- ja tietomalli, joka sisältää kaikki rajapinnat, jolla laite liittyy muihin järjestelmiin digitaalisessa maailmassa”, kertoo ABB:n Motors & Generators -yksikön teknologiajohtaja Jari Jäppinen.

Tänä päivänä energia- ja materiaalitehokkuus ohjaavat vahvasti sähkömoottorin suunnittelua. Samalla pyritään kokonaisten teollisuusprosessien energiatehokkuuden parantamiseen. Digitaaliset kaksoset ovat tässä avainasemassa.

ABB luottaa Aalto-yliopiston osaamiseen sähkökäyttöjen laskentatyökalujen kehittämisessä.

”Käytämme suunnittelussa Aallon kanssa yhteistyössä kehitettyjä laskentatyökaluja ja ohjelmistoja. Yhteistyötä tehdään muun muassa diplomitöiden ja väitöstutkimusten kautta.”

Vahvat panokset tuotekehitykseen

Suomessa ABB:n sähkökäyttöjen tuotekehityksessä työskentelee satoja asiantuntijoita. Yhteistyö Aallon kanssa tuo siihen uutta näkökulmaa. Tulevaisuuden tuotteita ja palveluita rakennetaan yhdessä opiskelijoiden ja uusien työntekijöiden kanssa.

”Moottoreita valmistava tehtaamme Pitäjänmäellä on jo Gottfried Strömbergin ajoista onnistunut uudistumaan aina oikeaan aikaan. Samalle se on tarjonnut hienoja urahaasteita sekä Suomessa että maailmalla. Tälle kehitykselle ei näy loppua", Jäppinen sanoo.

”Teknologioiden ja uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämiselle on ehdottomasti iso tarve jatkossakin.”

Teksti: Marjukka Puolakka

Takaisin pääartikkeliin

Lisätietoa:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

award
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö Julkaistu:

Paavo Penttilälle myönnetty vuoden 2022 Hayashi Jisuke -palkinto

The Cellulose Society of Japan on myöntänyt Paavo Penttilälle Hayashi Jisuke -palkinnon merkittävistä kansainvälisistä saavutuksista selluloosatutkimuksen alalla. Palkinto luovutettiin virallisesti erityisessä seremoniassa, joka järjestettiin kansainvälisen selluloosakonferenssin yhteydessä Hiroshimassa Japanissa viime viikolla.
Shcool of Business alumna Riikka Davidkin
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Riikka Davidkin: Vaikuttavuus on työni keskiössä – emme tee mitään, jos sillä ei ole mahdollista ensisijaisesti saada aikaan positiivista vaikutusta yhteiskunnassa

Alumnimme Riikka Davidkin haaveili jo lapsena kansainvälisestä urasta. Nyt New Yorkissa Social Financella impact-rahastoihin sijoittavan tiimin vetäjänä hän kokee suurta merkityksellisyyttä työssään, sillä kokee, että juuri rahoitussektori on parhaiten asemoitunut vaikuttamaan aikamme isojen ongelmien ratkaisemiseen.
Students sitting at Aalto University School of Business
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:
Welcome Evenig 2023 panel discussion.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Uudet Kauppiksen opiskelijat tapasivat alumneja Welcome Evening -tapahtumassa

Uudet Kauppiksen opiskelijat saivat tietoa työelämästä alumneilta Welcome Evening -tapahtumassa.