Uutiset

Sähkömoottorin digitaalinen kaksonen tehostaa teollisuusprosessia

Energiamurroksen myötä maailma sähköistyy vauhdilla. Aalto-yliopisto on mukana ABB:n tutkimus- ja kehitystyössä, jossa sähkömoottorit ja taajuusmuuttajat saavat digitaalisen kaksosen. 

Sähkömoottorien ja taajuusmuuttajien käyttö teollisuudessa kasvaa rajusti. Samaan aikaan teollisuudessa on käynnissä digitaalinen vallankumous, jossa entistä isommat laite- ja järjestelmäkokonaisuudet kytkeytyvät toisiinsa.

”Simuloinnin ja mallintamisen kehityksen myötä digitaalisten kaksosten käyttö teollisuudessa kasvaa. Esimerkiksi sähkömoottorin digitaalinen kaksonen on simulointi- ja tietomalli, joka sisältää kaikki rajapinnat, jolla laite liittyy muihin järjestelmiin digitaalisessa maailmassa”, kertoo ABB:n Motors & Generators -yksikön teknologiajohtaja Jari Jäppinen.

Tänä päivänä energia- ja materiaalitehokkuus ohjaavat vahvasti sähkömoottorin suunnittelua. Samalla pyritään kokonaisten teollisuusprosessien energiatehokkuuden parantamiseen. Digitaaliset kaksoset ovat tässä avainasemassa.

ABB luottaa Aalto-yliopiston osaamiseen sähkökäyttöjen laskentatyökalujen kehittämisessä.

”Käytämme suunnittelussa Aallon kanssa yhteistyössä kehitettyjä laskentatyökaluja ja ohjelmistoja. Yhteistyötä tehdään muun muassa diplomitöiden ja väitöstutkimusten kautta.”

Vahvat panokset tuotekehitykseen

Suomessa ABB:n sähkökäyttöjen tuotekehityksessä työskentelee satoja asiantuntijoita. Yhteistyö Aallon kanssa tuo siihen uutta näkökulmaa. Tulevaisuuden tuotteita ja palveluita rakennetaan yhdessä opiskelijoiden ja uusien työntekijöiden kanssa.

”Moottoreita valmistava tehtaamme Pitäjänmäellä on jo Gottfried Strömbergin ajoista onnistunut uudistumaan aina oikeaan aikaan. Samalle se on tarjonnut hienoja urahaasteita sekä Suomessa että maailmalla. Tälle kehitykselle ei näy loppua", Jäppinen sanoo.

”Teknologioiden ja uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämiselle on ehdottomasti iso tarve jatkossakin.”

Teksti: Marjukka Puolakka

Takaisin pääartikkeliin

Lisätietoa:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Finavia-projektin työryhmä, Aalto BIZ
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijat auttoivat Finaviaa analysoimaan Helsinki-Vantaan terminaalilogistiikkaa

Lentomatkustuksen yllättävän nopea elpyminen on aiheuttanut kapasiteettiongelmia.
sanasto-somekuva-twitter.png
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kurssikirjojen kirjoittaja ja tiedekirjailija – tiesitkö, että olet oikeutettu lainauskorvaukseen?

Kaikki tekijät, jotka ovat kirjoittaneet tekstiä teokseen, jota lainataan kirjastoista, ovat oikeutettuja lainauskorvaukseen.
people exploring the walk-in closet that provides solutions for a sustainable fashion and textiles future
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

”Tulevaisuuden vaatekaappi” – kestäviä ratkaisuja muoti- ja tekstiiliteollisuudelle

Näyttely esittelee Aalto-yliopiston tutkijoiden ja opiskelijoiden visioita kestävästä tekstiili- ja muotialan tulevaisuudesta
FinnFusion is a collaboration aiming to make fusion energy a reality. Photo: VTT.
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon tutkijat tuovat heliumplasmakokeilla fuusioenergiaa lähemmäksi todellisuutta

Aalto-yliopiston tutkijat osallistuvat kansainväliseen projektiin, jonka tavoitteena on tukea fuusioenergian kehittämistä.