Uutiset

Sähkömoottorin digitaalinen kaksonen tehostaa teollisuusprosessia

Energiamurroksen myötä maailma sähköistyy vauhdilla. Aalto-yliopisto on mukana ABB:n tutkimus- ja kehitystyössä, jossa sähkömoottorit ja taajuusmuuttajat saavat digitaalisen kaksosen. 

Sähkömoottorien ja taajuusmuuttajien käyttö teollisuudessa kasvaa rajusti. Samaan aikaan teollisuudessa on käynnissä digitaalinen vallankumous, jossa entistä isommat laite- ja järjestelmäkokonaisuudet kytkeytyvät toisiinsa.

”Simuloinnin ja mallintamisen kehityksen myötä digitaalisten kaksosten käyttö teollisuudessa kasvaa. Esimerkiksi sähkömoottorin digitaalinen kaksonen on simulointi- ja tietomalli, joka sisältää kaikki rajapinnat, jolla laite liittyy muihin järjestelmiin digitaalisessa maailmassa”, kertoo ABB:n Motors & Generators -yksikön teknologiajohtaja Jari Jäppinen.

Tänä päivänä energia- ja materiaalitehokkuus ohjaavat vahvasti sähkömoottorin suunnittelua. Samalla pyritään kokonaisten teollisuusprosessien energiatehokkuuden parantamiseen. Digitaaliset kaksoset ovat tässä avainasemassa.

ABB luottaa Aalto-yliopiston osaamiseen sähkökäyttöjen laskentatyökalujen kehittämisessä.

”Käytämme suunnittelussa Aallon kanssa yhteistyössä kehitettyjä laskentatyökaluja ja ohjelmistoja. Yhteistyötä tehdään muun muassa diplomitöiden ja väitöstutkimusten kautta.”

Vahvat panokset tuotekehitykseen

Suomessa ABB:n sähkökäyttöjen tuotekehityksessä työskentelee satoja asiantuntijoita. Yhteistyö Aallon kanssa tuo siihen uutta näkökulmaa. Tulevaisuuden tuotteita ja palveluita rakennetaan yhdessä opiskelijoiden ja uusien työntekijöiden kanssa.

”Moottoreita valmistava tehtaamme Pitäjänmäellä on jo Gottfried Strömbergin ajoista onnistunut uudistumaan aina oikeaan aikaan. Samalle se on tarjonnut hienoja urahaasteita sekä Suomessa että maailmalla. Tälle kehitykselle ei näy loppua", Jäppinen sanoo.

”Teknologioiden ja uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämiselle on ehdottomasti iso tarve jatkossakin.”

Teksti: Marjukka Puolakka

Takaisin pääartikkeliin

Lisätietoa:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Saastamoisen säätiön edustajat
Yhteistyö Julkaistu:

Saastamoisen säätiö toimii aktiivisesti edistääkseen tiedettä ja taidetta kansainvälisesti

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja tuen kohdistaminen nuorten hyväksi on säätiölle tärkeää.
Ursula von der Leyen pitämässä avajaispuhetta
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

New European Bauhaus -festivaali toi yhteen Euroopan päättäjiä ja monialaisen kestävän kehityksen asiantuntijoita

Aalto-yliopisto oli mukana New European Bauhaus -festivaalilla kestävää rakentamista käsittelevällä näyttelyllään Time out! Rethinking construction.
Biomateriaaleja
Yhteistyö Julkaistu:

Metsien tuottamaa arvonlisää on mahdollista nostaa merkittävästi

Metsäbiotalouden tiedepaneelin ensimmäisen selvityshankkeen tulokset on julkaistu. Laskelmien mukaan metsien tuottamaa arvonlisää on mahdollista nostaa merkittävästi ilman lisähakkuita: selvityksen mukaan vuonna 2035 Suomen metsistä voitaisiin saavuttaa jopa 15,6 miljardin euron arvonlisä, mikä tarkoittaa 80 % kasvua verrattuna vuoden 2019 tasoon.