Uutiset

Sähkömoottorin digitaalinen kaksonen tehostaa teollisuusprosessia

Energiamurroksen myötä maailma sähköistyy vauhdilla. Aalto-yliopisto on mukana ABB:n tutkimus- ja kehitystyössä, jossa sähkömoottorit ja taajuusmuuttajat saavat digitaalisen kaksosen. 

Sähkömoottorien ja taajuusmuuttajien käyttö teollisuudessa kasvaa rajusti. Samaan aikaan teollisuudessa on käynnissä digitaalinen vallankumous, jossa entistä isommat laite- ja järjestelmäkokonaisuudet kytkeytyvät toisiinsa.

”Simuloinnin ja mallintamisen kehityksen myötä digitaalisten kaksosten käyttö teollisuudessa kasvaa. Esimerkiksi sähkömoottorin digitaalinen kaksonen on simulointi- ja tietomalli, joka sisältää kaikki rajapinnat, jolla laite liittyy muihin järjestelmiin digitaalisessa maailmassa”, kertoo ABB:n Motors & Generators -yksikön teknologiajohtaja Jari Jäppinen.

Tänä päivänä energia- ja materiaalitehokkuus ohjaavat vahvasti sähkömoottorin suunnittelua. Samalla pyritään kokonaisten teollisuusprosessien energiatehokkuuden parantamiseen. Digitaaliset kaksoset ovat tässä avainasemassa.

ABB luottaa Aalto-yliopiston osaamiseen sähkökäyttöjen laskentatyökalujen kehittämisessä.

”Käytämme suunnittelussa Aallon kanssa yhteistyössä kehitettyjä laskentatyökaluja ja ohjelmistoja. Yhteistyötä tehdään muun muassa diplomitöiden ja väitöstutkimusten kautta.”

Vahvat panokset tuotekehitykseen

Suomessa ABB:n sähkökäyttöjen tuotekehityksessä työskentelee satoja asiantuntijoita. Yhteistyö Aallon kanssa tuo siihen uutta näkökulmaa. Tulevaisuuden tuotteita ja palveluita rakennetaan yhdessä opiskelijoiden ja uusien työntekijöiden kanssa.

”Moottoreita valmistava tehtaamme Pitäjänmäellä on jo Gottfried Strömbergin ajoista onnistunut uudistumaan aina oikeaan aikaan. Samalle se on tarjonnut hienoja urahaasteita sekä Suomessa että maailmalla. Tälle kehitykselle ei näy loppua", Jäppinen sanoo.

”Teknologioiden ja uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämiselle on ehdottomasti iso tarve jatkossakin.”

Teksti: Marjukka Puolakka

Takaisin pääartikkeliin

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Henri Salomaa
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun alumnitarina: Henri Salomaa

”Työelämässä on tärkeää halu oppia, sillä osaaminen ja ammattitaito kehittyvät suurilta osin vasta käytännössä”, kertoo alumnimme Henri Salomaa, joka työskentelee Deloittella tilintarkastuksen Traineena ja samanaikaisesti opiskelee viimeistä vuotta laskentatoimen maisteriohjelmassa.
Picture: Topias Dean / Sitra.
Yhteistyö Julkaistu:

Selvitys: Rakentava vuorovaikutus ratkaisee pelin etätiimeissä

Kun etätiimeissä ratkaistaan haastavia ja monimutkaisia ongelmia, korostuvat yksilön kyvyt sanoittaa ajatuksiaan ja luoda sanallista yhteyttä muiden ajatuksiin. Tasapuolisesti osallistuvat tiimit rakensivat toistensa välille liittymäpintoja pohtivien puheenvuorojen ja avointen kysymysten avulla.
CYBER_Aki-Pekka_Sinikoski010.jpg
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Perustieteiden korkeakoulun tutkijoita mukana nyt yhteensä viidessä tutkimuksen huippuyksikössä

Suomen Akatemia on valinnut yhteensä 11 uutta huippuyksikköä. Perustieteiden korkeakoulun tutkijat ovat mukana ottamassa selvää keinotekoisesti älykkäistä materiaaleista, matematiikan viimeisimpien edistysaskeleiden sovelluksista sekä ilmakehän molekyyliprosesseísta.
Opiskelijoita laboratoriossa
Yhteistyö Julkaistu:

Aalto-yliopiston ja ABB:n yhteistyö tuottaa uraauurtavia kestävän kehityksen innovaatioita

Aalto-yliopisto ja ABB kehittävät yhdessä maailmanluokan teknologioita, kun merenkulussa siirrytään sähköisiin, autonomisiin ja päästöttömiin ratkaisuihin. Yhteistyö on tiivistä myös sähkökäyttöjen digitaalisten kaksosten sekä sähköverkon 5G-ratkaisujen parissa. Taustalla on energiamurroksen vauhdittama sähköistyminen.