Uutiset

ABB:n Azipod®-teknologia on meriteollisuuden suunnannäyttäjä

​​​​​​​Suomessa kehitetty ABB:n Azipod®-potkurikäyttöjärjestelmä on uranuurtaja laivojen energiankulutuksen ja päästöjen vähentämisessä. Aalto-yliopiston Design Factoryn tuotekehitystiloissa syntyy jatkuvasti uusia oivalluksia sen kehittämiseksi.

Sähkömoottoriin perustuva Azipod®-propulsiojärjestelmä parantaa laivojen hydrodynaamista hyötysuhdetta ja vähentää polttoainekulutusta.Sähköpropulsio on myös hyvin joustava uusien energiamuotojen hyödyntämiselle akkujen ja polttokennojen avulla.

Tällä hetkellä Azipod®-teknologiaa käytetään maailmalla yli 20 erilaisessa laivatyypissä aina risteilijöistä jäänmurtajiin ja rahtilaivoihin. Järjestelmä on asennettu jo 300 laivaan. Azipod®-tuotteiden hyötysuhdetta ja suorituskykyä pyritään jatkuvasti parantamaan. Kehitystyössä hyödynnetään aktiivisesti Aalto-yliopiston Design Factoryn tuotekehitystiloja.

”Design Factory antaa meille hienon mahdollisuuden irtautua päivittäisestä arjesta ja päästä ideoimaan uusien tuotteiden prototyyppejä. Olemme rakentaneet siellä esimerkiksi vanerista pieniä osakokonaisuuksia ja kokeilleet, minkälaisen tilan huoltotoimenpiteet vaativat, mahtuvatko työkalut tilaan ja kuinka asennus-ja purkutyöt onnistuvat turvallisesti”, kertoo Aallon alumni ja ABB:n meriteollisuuden järjestelmien projekteista vastaava johtaja Mirva Nevalainen.

Viimeisen vuosikymmenen aikana Azipod®-tuotteisiin on kehitetty uusia kokoluokkia. Myös laakeri- ja sähkömoottoriteknologioihin on haettu uusia ratkaisuja. Tuotteiden hyötysuhteen ja suorituskyvyn parantamiseksi tehdään jatkuvasti töitä.  

Opiskelijat tuovat kehitystyöhön tuoretta ajattelua

”Kehitystyöhön tarvitaan tarpeeksi laaja-alainen tiimi, jolla on osaamista erilaisista teknisistä osa-alueista sekä avointa mieltä tutkia asioita. ABB:llä on paljon osaamista, mutta ajoittain tarvitsemme tietystä osa-alueesta yksityiskohtaisempaa osaamista, jota yliopisto pystyy tarjoamaan", Nevalainen sanoo.

Opiskelijat tuovat tuotekehitykseen oman panoksensa, vaikka tekninen osaaminen ei vielä olisikaan syvää. Heillä on tuoretta ajattelua ja kykyä katsoa asioita laatikon ulkopuolelta.

”ABB panostaa jatkuvasti tutkimus- ja kehitystyöhön. Uudet teknologiset ratkaisut pitävät tuotteemme kilpailukykyisinä ja mahdollistavat sen, että sekä uusien että vanhojen asiakkaiden muuttuvat tarpeet täyttyvät nyt ja tulevaisuudessa.”

Teksti: Marjukka Puolakka

Takaisin pääartikkeliin

Lisätietoa:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Tapani Vuorinen in a black suit, facing camera in front of large windows.
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-professori Tapani Vuorinen: “Vain yhteistyön avulla voimme saavuttaa vaikuttavia tuloksia”

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun puunjalostuksen kemian professori Tapani Vuorinen nimitettiin lukuvuoden avajaisissa 3. syyskuuta Aalto-professoriksi.
ABB:n henkilökuntaa juttelemassa opiskelijan kanssa Aalto Talent Expossa 2024
Yhteistyö Julkaistu:
Sushant Passi, kuva: George Atanassov
Yhteistyö Julkaistu:

Sushant Passi: Tulevaisuudessa ihmisten välinen vuorovaikutus on ylellisyyttä

"Vuonna 2050 tulemme todennäköisesti edistämään ihmisten välistä vuorovaikutusta. Se on tällä hetkellä ehkä hieman syrjässä kaikesta, mutta se on korvaamatonta."
Aalto-yliopisto Juniorin robotiikkatuokio
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Weisell-säätiö lahjoittaa 70 000 euroa Aalto-yliopisto Juniorille

Aalto-yliopiston pitkäaikainen tukija Weisell-säätiö lahjoittaa Aalto-yliopisto Juniorille 70 000 euroa. Lahjoitus kohdennetaan robotiikkatuokioiden skaalaamiseen.