Uutiset

Aalto-yliopisto mukaan eurooppalaiseen uusien materiaalien huippuyksikköön

Euroopan komission rahoittama huippuyksikkö Novel Materials Discovery Laboratory (NoMaD) aloittaa toimintansa marraskuussa.

Perustieteiden korkeakoulu on mukana hankkeessa akateemikko Risto Niemisen sekä professorien Adam Foster ja Patrick Rinke johdolla. Huippuyksikköä johtaa professori Matthias Scheffler Berliinin Max - Planck –instituutista. Huippuyksikköön kuuluu seitsemän johtavaa materiaalitutkimuksen tutkimusryhmää sekä neljä laskentakeskusta, mm. Tieteellisen laskennan keskus CSC. Hankkeen 5 miljoonan euron rahoitus tulee EU:n Horizon 2020 ohjelmasta.

NoMaD-huippuyksikön tutkijoiden kunnianhimoisena tavoitteena on luoda ”materiaalien ensyklopedia”, eli laaja tietokanta sekä  tuloksia  analysoiva ja visualisoiva hakukone. Näin tutkijat  ja yritykset löytävät kattavasti materiaaleja koskevan tiedon yhdestä paikasta, ja voivat hyödyntää jo olemassa olevaa tietoa data-analytiikan keinoin. Jotta tavoitteeseen päästään, tarvitaan monitieteistä osaamista, jossa fyysikot, kemistit, tietotekniikan osaajat sekä teollisuuden asiantuntijat yhdistävät tietotaitonsa.

”Hankkeessa kehitettävät työkalut tulevat nopeuttamaan materiaalitutkimuksen ja –tekniikan kehitystä sekä uusien sovellusten syntymistä. Työkalut mahdollistavat uusien kemiallisten yhdisteiden ja atomaaristen  rakenteiden suunnittelun ja synteesin sekä uusien materiaali-ilmiöiden löytämisen”, selittää Risto Nieminen.

Myös Aallon COMP-huippuyksikössä kehitetään uusia materiaaleja tältä pohjalta. Yksikössä tehdään nanomateriaalien, -rakenteiden ja -komponenttien teoreettista ja laskennallista tutkimusta. Tutkimusalueina ovat muun muassa materiaalien ja nanorakenteiden elektroniset ominaisuudet, monihiukkasilmiöiden kvanttifysiikka sekä pintojen ja rajapintojen nanorakenteet.

Materiaalit ovat läsnä ihmisten arjessa monella tavalla ja teollisuus hyödyntää uusia materiaaleja muun muassa aurinkopaneeleissa, kevyissä metalleissa, kovissa pinnotteissa ja monissa muissa sovelluksissa. Erilaisten  mahdollisten materiaaliratkaisujen määrä on erittäin suuri, lähes ääretön.

Lisätietoja:

Professori Adam Foster, [email protected], puhelin 050 4333097

Professori Patrick Rinke, [email protected], puhelin 050 4433199

Dekaani Risto Nieminen, [email protected]

Lisää NoMaD-hankkeesta

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Mies katsoo kuvaruutua, josta hän katsoo takaisin virtuaalinen Kekkonen.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aikamatkalla 70-luvulle voi tavata virtuaali-Kekkosen – 3D-virtualisoinnin pioneerit tuovat kulttuuriaarteet esiin uudella tapaa

Tamminiemen retrojoulunavauksessa voi myös luoda joulutunnelmaa legendaarisen presidentin työhuoneeseen.
Aalto University School of Business, a student ascending, public art of Risto Suomi on the wall, photo Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Poissaolot töistä on suurin syy siihen, että naisia on toimitusjohtajina miehiä vähemmän

Naiset ovat aliedustettuina toimitusjohtajan tehtävissä, koska he viettävät enemmän aikaa työmarkkinoiden ulkopuolella niinä vuosina, joina heidän uransa on nousussa. Naiset myös hakeutuvat miehiä vähemmän myynnin ja tuotannon tehtäviin, joista toimitusjohtajia tyypillisesti rekrytoidaan.
image of Aaltodoc main page
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aaltodoc päivitetään, ulkoasu muuttuu

Aaltodoc on päivitetty uuteen versioon
Professor Dessbesell in a lab, wearing a green jacket
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Luana Dessbesell haluaa muuttaa biotuotetutkimuksen kaupalliseksi menestykseksi

Professori Luana Dessbesellin tavoite on kuroa umpeen yliopiston ja teollisuuden välinen kuilu. Dessbesellin luotsaama monitieteellinen tutkimusryhmä Sustainable Bioproducts Innovation tukee uusien metsäpohjaisten innovaatioiden kehitystä ja kaupallistamista.