Uutiset

Aalto-yliopisto avoimen tieteen ja tutkimuksen seurannan tulokset olivat linjassa muiden yliopistojen tulosten kanssa

Avoimen tieteen koordinointi järjesti ensimmäisen avoimen tieteen toiminnan ja palveluiden seurannan kesällä 2022. Avoimen tieteen ja tutkimuksen seurannan tavoite on tukea organisaatioiden avoimen tieteen kehitystyötä ja muodostaa kokonaiskuva suomalaisen tieteen ja tutkimuksen avoimuuden tilasta. Osana seurantaa kerättiin myös vuoden 2021 tieteellisen julkaisemisen kansalliset kustannustiedot.
The results of open science monitoring by Aalto university and other universities

Kaikki yliopistot ja ammattikorkeakoulut sekä suurin osa tutkimuslaitoksista osallistuivat seurantaan, jossa kerättiin tietoja avoimen tieteen ja tutkimuksen linjauksista, palveluista ja tuloksista.

Aalto-yliopisto pärjäsi hyvin avoimen toimintakulttuurin, datan ja infrastruktuurin sekä julkaisemisen osa-alueilla, mutta avoin oppiminen sai vain tyydyttävän arvonsanan. Aalto-yliopiston tulokset ovat linjassa muiden yliopistojen kanssa. Muutamat yliopistot saavuttivat täydet pisteet kaikkien avoimen tieteen osa-alueilla.

Seurannan tulokset on julkaistu kansallisessa tiede ja tutkimus -portaalissa, missä tuloksia voidaan tarkastella eri näkökulmista. Aalto-yliopiston yksityiskohtaiset tulokset ovat saatavilla palvelun Aalto-yliopiston sivuilta.

Seurannassa kerättiin myös tietoa tieteellisen julkaisemisen kustannuksista vuodelta 2021. Suomalainen tiedeyhteisö käytti 43,6 miljoonaa € tieteelliseen julkaisemiseen. Tiedot ovat saatavilla tiede ja tutkimus -portaalissa.

Visualisoinnit esittävät kokonaiskustannusten jakautumisen:

  • transformatiivisiin sopimuksiin (49% kokonaisbudjetista)
  • lisenssi- ja tilausmaksuihin (32%)
  • avoimen julkaisemisen kirjoittajamaksuihin (10%) ja
  • painettu materiaaliin (6%).

Aalto-yliopistossa kustannusten jakautuminen on seuraavanlainen: transformatiiviset sopimukset vievät 66% kokonaisbudjetista. Lisenssi- ja tilausmaksujen osuus on 20%, kirjoittajamaksujen 13%, ja kirjallisten materiaalien 1%.

Vuoden 2021 tieteellisen julkaisemisen (ei pelkästään avoimen julkaisemisen) kustannukset olivat 3,8 miljoonaa €.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Harald Herlin Learning Center
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Oppimiskeskuksessa pilotoidaan 19.8.2024 alkaen uusia aukioloaikoja

Opiskelijoiden ja henkilöstön mahdollisuudet käyttää tiloja ja kokoelmia laajentuvat.
Joukko ihmisiä kävelee Lehmuskujaa pitkin kesällä
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vahva kokonaistulos: Suomen Akatemialta 27,5 miljoonaa euroa tutkimukseen

Akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoituksen sai yhteensä 52 aaltolaista. Aalto-yliopistolle myönnetty rahoitus on kokonaisuudessaan 27,5 miljoonaa euroa.
A logo. Photo: Mikko Raskinen
Nimitykset, Yhteistyö Julkaistu:

Kolme uutta professoria Sähkötekniikan korkeakouluun

Apulaisprofessorit Gopika Premsankar ja Johannes Arend sekä associate professori Marko Kosunen nimitettiin professorien urapolulle tammi-kesäkuun 2024 aikana.
Puustoa kerrostaloalueella.
Mediatiedotteet Julkaistu: