Aalto-yliopisto avoimen tieteen ja tutkimuksen seurannan tulokset olivat linjassa muiden yliopistojen tulosten kanssa
Kaikki yliopistot ja ammattikorkeakoulut sekä suurin osa tutkimuslaitoksista osallistuivat seurantaan, jossa kerättiin tietoja avoimen tieteen ja tutkimuksen linjauksista, palveluista ja tuloksista.
Aalto-yliopisto pärjäsi hyvin avoimen toimintakulttuurin, datan ja infrastruktuurin sekä julkaisemisen osa-alueilla, mutta avoin oppiminen sai vain tyydyttävän arvonsanan. Aalto-yliopiston tulokset ovat linjassa muiden yliopistojen kanssa. Muutamat yliopistot saavuttivat täydet pisteet kaikkien avoimen tieteen osa-alueilla.
Seurannan tulokset on julkaistu kansallisessa tiede ja tutkimus -portaalissa, missä tuloksia voidaan tarkastella eri näkökulmista. Aalto-yliopiston yksityiskohtaiset tulokset ovat saatavilla palvelun Aalto-yliopiston sivuilta.
Seurannassa kerättiin myös tietoa tieteellisen julkaisemisen kustannuksista vuodelta 2021. Suomalainen tiedeyhteisö käytti 43,6 miljoonaa € tieteelliseen julkaisemiseen. Tiedot ovat saatavilla tiede ja tutkimus -portaalissa.
Visualisoinnit esittävät kokonaiskustannusten jakautumisen:
- transformatiivisiin sopimuksiin (49% kokonaisbudjetista)
- lisenssi- ja tilausmaksuihin (32%)
- avoimen julkaisemisen kirjoittajamaksuihin (10%) ja
- painettu materiaaliin (6%).
Aalto-yliopistossa kustannusten jakautuminen on seuraavanlainen: transformatiiviset sopimukset vievät 66% kokonaisbudjetista. Lisenssi- ja tilausmaksujen osuus on 20%, kirjoittajamaksujen 13%, ja kirjallisten materiaalien 1%.
Vuoden 2021 tieteellisen julkaisemisen (ei pelkästään avoimen julkaisemisen) kustannukset olivat 3,8 miljoonaa €.
Lisätietoja löytyy avointiede.fi ja tiede ja tutkimus -portaalin sivustoilta:
Aalto-yliopisto - Tiedejatutkimus.fi
Lue lisää uutisia

Laureen Mahler luo origamitaitosten avulla biopohjaisia ja myös katseita kestäviä pakkauksia
Monet pakkausteollisuuden tuotteet perustuvat muoviin ja muihin fossiilipohjaisiin materiaaleihin. Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksessa kehitetään origamitaitoksiin perustuvia ekologisia pakkausratkaisuja, joilla on arvoa myös kauniina esineinä.
Uusi tohtorikoulutusohjelma keskittyy radioaaltojen energiatehokkuuteen
Nokian lahjoitus Aalto-yliopistolle kohdistuu tulevaisuuden matkaviestinjärjestelmiin ja erityisesti laitekehityksen tutkimukseen.
Korjausrakentaminen on riskialtista - Nyt tutkimus esittää keinoja sen parempaan hallintaan
Energiaremontit, modernisointi ja käyttötarkoituksen muutokset lisäävät korjausrakentamisen tarvetta. Korjausrakentaminen on kuitenkin tunnetusti riskialtista liiketoimintaa. Building 2030 konsortion tutkimus tutki, miten esivalmistus ja digitaalinen tiedonhallinta voisivat tehdä siitä hallitumpaa.