Uutiset

Aalto perustaa Sustainability Hubin edistämään kestävän kehityksen haasteiden ratkomista

Hub tuo eri alojen tutkijoita yhteen sekä edistää kestävää kehitystä osana opetusta, kampuskehitystä ja muuta Aalto-yliopiston toimintaa.
Aallon poikkitieteellinen opiskelijaryhmä suunnitteli edullisen ja hiilidioksidipäästöttömän vedenpuhdistustuotteen, jota he vievät kehittyville markkinoille Nanomaji-startupinsa kautta. Kuva: Nanomaji

Aalto-yliopistolla on kunnianhimoiset tavoitteet kestävän kehityksen ja vastuullisuuden edistämiseksi. Uuden Sustainability Hubin tarkoituksena on edistää monimuotoisten yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemista lisäämällä vuoropuhelua eri tieteenalojen ja yhteiskunnallisten toimijoiden välillä.

”Aallossa tehdään valtavasti laadukasta kestävään kehitykseen liittyvää tutkimusta niin tekniikan, talouden kuin taiteenkin saralla. Yhteiskunnalliset haasteet, kuten ilmastonmuutos ja luonnonvarojen niukkuus ovat niin monimuotoisia ja suuria, ettei niitä voida ratkoa ilman monialaista lähestymistapaa”, kertoo Sustainability Hubin johtajaksi nimitetty professori Minna Halme. ”Tavoitteenamme on yhteistyössä yritysten ja muun yhteiskunnan kanssa lisätä ymmärrystä niistä ratkaisuista, joita tarvitaan kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi.”

Yksi Hubin tukemista tavoitteista on vastuullisuuden integroiminen osaksi yliopiston opetusta vuoteen 2020 mennessä. Aallossa on pilotoitu muun muassa Sustainability Game Changers -kurssia, joka avaa globaalin yhteiskunnan haasteita monitieteisesti opiskelijoille, pohtien samalla keinoja niihin vastaamiseksi. ”Kurssilla opiskelijat saavat työkaluja siihen, miten itse muuttaa maailmaa – oman osaamisen, aktivismin ja toimijuuden kautta”, sanoo kurssin vetäjä Katri Pulkkinen

Kampus testilaboratoriona

Harvinaislaatuisen mahdollisuuden tarjoaa myös Aalto-yliopiston kasvava ja muuttuva Otaniemen pääkampus, jonka kehityksessä voidaan hyödyntää Aallossa tehtävää vastuullisuustutkimusta ja opetusta – ja toisin päin. Kampus voi toimia eräänlaisena ”elävänä laboratoriona”, jossa päästään testaamaan ja demonstroimaan tutkimuksen uusia tuulia.

”Otaniemessä voidaan tehdä tulevaisuutta jo nyt. Tutkimme esimerkiksi mahdollisuutta hyödyntää vesitekniikan laboratorion osaamista ja laitteistoa fosforin talteenotossa asentamalla kampusravintoloihin erottelevat vessat. Kiertotalous edellyttää ennakkoluulottomia ratkaisuja, joiden käyttöönotossa monilla eri tieteenaloilla on paljon annettavaa”, toteaa Aalto-yliopiston Creative Sustainability -ohjelman johtaja, professori Mikko Jalas.

Muuttuvan kampuksen suunnittelussa investoidaan myös energiatehokkuuteen, mikä on tärkeä askel tavoitteessa kohti energiaomavaraista Otaniemeä. Maalämmön ja aurinkoenergian käyttöä pyritään lisäämään rakennuksissa jatkuvasti. Esimerkiksi juuri remontista valmistuneen yliopiston uuden päärakennuksen Dipolin lämmitysenergiasta 45 % ja ensi vuonna valmistuvan Väreen lämmityksestä jopa 90 % on peräisin geoenergiasta.

”Tarve uusille kestävän kehityksen ratkaisuille on akuutti. Niiden luomiseksi tutkijoiden ja käytännön toimijoiden tulee yhdistää voimansa jo tutkimus- ja kehitystyön aikana. Siinä Sustainability Hub voi auttaa: tukea yhteistyötä yli tieteenalarajojen ja kestävän kehityksen kannalta tärkeiden sidosryhmien kanssa”, Minna Halme tiivistää.

Lisätiedot:

Minna Halme
Professori, vastuullinen liiketoiminta
Aalto-yliopisto
+358403538251
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
Ahomansikka
Kampus Julkaistu:

Ihmisten, kasvien ja pölyttäjien kampus

Aalto-yliopiston kampusluontoa hoidetaan monimuotoisuus ja luontotyyppien ominaislajisto huomioiden.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.