Uutiset

Aalto Digi Matchmaking 2017 houkutteli Otaniemeen 80 yritystä

Teollisuuden ja tutkijoiden vuoropuhelua seurasi verkossa tuhansia katsojia.

Anne Berner. Kuva Mikko Raskinen

Jo perinteeksi muodostuneen tilaisuuden avannut liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner korosti tiedeyhteisön, teollisuuden ja viranomaisten yhteistyön tärkeyttä ja muistutti, etteivät elämäämme mullistavat edistysaskeleet synny itsestään.

”Digitalisaatio on riippuvainen innovaatioista ja tiedon jakaminen on sen keskeisimpiä elementtejä”, hän painotti.

Digitalisaatio onkin yksi Aallon tutkimuksen painopistealueista: yli 400 professorista noin viidennes työskentelee jollain sen keskeisistä aloista.  Laskennallisen tieteen professori Kimmo Kaski painotti puheenvuorossaan datan merkitystä.

”Siitä on tullut aikamme valuutta ja uusi öljy”, hän kiteytti.

”Toisaalta, kuten raakaöljykin, se saa arvonsa vasta jalostamisessa.”

Aallossa tehdään dataan liittyvää huippututkimusta muun muassa tekoälyn, big datan ja koneoppimisen parissa. Tietotekniikan tutkimukseen ja opetukseen tehdyt panostukset näkyvät myös rankingeissa.

”Olemme maailman yliopistojen parhaan prosentin joukossa”, iloitsi Aalto Digi Platformia vetävä professori Yrjö Neuvo.

Suomesta tekoälyn ykköstekijä

Aalto Digi Matchmaking 2017 -tapahtuman 300 osallistujasta puolet tuli Aallosta ja puolet ulkopuolelta. Joukossa oli edustajia peräti 80 yrityksestä. Kiinnostavia keskusteluja käytiin verkostoitumisosuuden lisäksi dialogeissa, joita seurasi verkkolähetyksen kautta lähes 3000 ihmistä. Aalto-yliopiston professori Jarno Limnéll ja F-Securen CTO Mikko Hyppönen pohtivat kyberturvallisuuden kilpavarustelua ja korostivat pätevien osaajien tarvetta.

”Kyberturvallisuuden tärkein tekijä on ihminen”, Limnéll kiteytti.

Jarno Limnéll ja Mikko Hyppönen. Kuva Mikko Raskinen

Aalto-yliopiston akatemiaprofessori Samuel Kaski ja Reaktorin AI Designer Jaakko Särelä puolestaan kysyivät, onko tekoäly hypeä vai täyttä totta? Särelän mukaan itsenäiset, älykkäät järjestelmät ovat jo tosiasia, mutta vain rajatuilla alueilla – yleiseen tekoälyyn (Artifical General Intelligence, AGI) on vielä matkaa. Samalla kannalla oli Samuel Kaski, joka korosti myös, että Suomella on ainutlaatuinen mahdollisuus nousta tekoälyn ykköstekijöiden joukkoon.

”Sinne päästään vain teollisuuden ja tutkijoiden yhteistyöllä.”

Dialogin päätteeksi Koneen IoT johtaja Jouni Peltonen ja Aalto-yliopiston tutkijatohtori Timo Seppälä keskustelivat datalähtöisten palveluiden luomisesta. Perinteisen hissivalmistajankin liiketoiminnasta yhä kasvava osuus tulee dataan perustuvista innovaatioista ja räätälöidyistä palveluista.

”Data sinänsä on ilmaista, arvo syntyy sille rakennetuista innovaatioista”, Timo Seppälä painotti.

Lue myös: Teknologiateollisuus rahoittaa kunnianhimoisia tutkimusavauksia 3 miljoonalla eurolla

Tutkijoiden demoille kertyi jonoa. Kuva Jukka Pätynen

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2020 Pekka Ala-Pietilä. Kuva: Heidi Piiroinen/Sanoma.
Yhteistyö, Palkitut Julkaistu:

Pekka Ala-Pietilä on Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2020

Elämä on oppimismatka: oppiminen ei itsessään lopu koskaan, kuvaa Huhtamäen ja Sanoman hallitusten puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä.
Man using computer on a bean bag chair while people are in line on the background
Yhteistyö Julkaistu:

Opiskelijat ja työnantajat kohtasivat monipuolisesti virtuaalisen viikon aikana

Aalto Talent Expo Virtual Week järjestettiin 5-9.10.2020. Virtuaalinen viikko korvasi tammikuulle siirrettyä Aalto Talent Expo kontaktointi- ja rekrytointimessua.
Doctor of Technology Anu Kaukovirta
Yhteistyö Julkaistu:

Kemian tekniikan korkeakoulun vuoden alumniksi 2020 on valittu Anu Kaukovirta

Huomionosoituksena merkittävästä urastaan ja roolistaan yhteiskunnassamme, tekniikan tohtori Anu Kaukovirta on valittu Kemian tekniikan korkeakoulun vuoden alumniksi 2020. Hän on työskennellyt sekä tutkijana että johtajana teollisuudessa ja tutkimuslaitoksissa ja koko uransa ajan ollut tiiviissä yhteydessä kouluunsa. Tällä hetkellä Anu työskentelee Luonnonvarakeskuksessa (LUKE) tutkimusyksikön johtajana.
Kemian tekniikan korkeakoulu logo
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Teknillisten Tieteiden Akatemia on kutsunut uusia jäseniä Kemian tekniikan korkeakoulusta

Apulaisprofessori Mari Lundström ja dekaani Kristiina Kruus on kutsuttu uusiksi jäseniksi Teknillisten Tieteiden Akatemiaan (TTA).