Uutiset

Aalto Digi Matchmaking 2017 houkutteli Otaniemeen 80 yritystä

Teollisuuden ja tutkijoiden vuoropuhelua seurasi verkossa tuhansia katsojia.

Anne Berner. Kuva Mikko Raskinen

Jo perinteeksi muodostuneen tilaisuuden avannut liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner korosti tiedeyhteisön, teollisuuden ja viranomaisten yhteistyön tärkeyttä ja muistutti, etteivät elämäämme mullistavat edistysaskeleet synny itsestään.

”Digitalisaatio on riippuvainen innovaatioista ja tiedon jakaminen on sen keskeisimpiä elementtejä”, hän painotti.

Digitalisaatio onkin yksi Aallon tutkimuksen painopistealueista: yli 400 professorista noin viidennes työskentelee jollain sen keskeisistä aloista.  Laskennallisen tieteen professori Kimmo Kaski painotti puheenvuorossaan datan merkitystä.

”Siitä on tullut aikamme valuutta ja uusi öljy”, hän kiteytti.

”Toisaalta, kuten raakaöljykin, se saa arvonsa vasta jalostamisessa.”

Aallossa tehdään dataan liittyvää huippututkimusta muun muassa tekoälyn, big datan ja koneoppimisen parissa. Tietotekniikan tutkimukseen ja opetukseen tehdyt panostukset näkyvät myös rankingeissa.

”Olemme maailman yliopistojen parhaan prosentin joukossa”, iloitsi Aalto Digi Platformia vetävä professori Yrjö Neuvo.

Suomesta tekoälyn ykköstekijä

Aalto Digi Matchmaking 2017 -tapahtuman 300 osallistujasta puolet tuli Aallosta ja puolet ulkopuolelta. Joukossa oli edustajia peräti 80 yrityksestä. Kiinnostavia keskusteluja käytiin verkostoitumisosuuden lisäksi dialogeissa, joita seurasi verkkolähetyksen kautta lähes 3000 ihmistä. Aalto-yliopiston professori Jarno Limnéll ja F-Securen CTO Mikko Hyppönen pohtivat kyberturvallisuuden kilpavarustelua ja korostivat pätevien osaajien tarvetta.

”Kyberturvallisuuden tärkein tekijä on ihminen”, Limnéll kiteytti.

Jarno Limnéll ja Mikko Hyppönen. Kuva Mikko Raskinen

Aalto-yliopiston akatemiaprofessori Samuel Kaski ja Reaktorin AI Designer Jaakko Särelä puolestaan kysyivät, onko tekoäly hypeä vai täyttä totta? Särelän mukaan itsenäiset, älykkäät järjestelmät ovat jo tosiasia, mutta vain rajatuilla alueilla – yleiseen tekoälyyn (Artifical General Intelligence, AGI) on vielä matkaa. Samalla kannalla oli Samuel Kaski, joka korosti myös, että Suomella on ainutlaatuinen mahdollisuus nousta tekoälyn ykköstekijöiden joukkoon.

”Sinne päästään vain teollisuuden ja tutkijoiden yhteistyöllä.”

Dialogin päätteeksi Koneen IoT johtaja Jouni Peltonen ja Aalto-yliopiston tutkijatohtori Timo Seppälä keskustelivat datalähtöisten palveluiden luomisesta. Perinteisen hissivalmistajankin liiketoiminnasta yhä kasvava osuus tulee dataan perustuvista innovaatioista ja räätälöidyistä palveluista.

”Data sinänsä on ilmaista, arvo syntyy sille rakennetuista innovaatioista”, Timo Seppälä painotti.

Lue myös: Teknologiateollisuus rahoittaa kunnianhimoisia tutkimusavauksia 3 miljoonalla eurolla

Tutkijoiden demoille kertyi jonoa. Kuva Jukka Pätynen

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

The BScBA Program alumna Tuuli Hakkarainen
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun alumnitarina: Tuuli Hakkarainen

Toisin kuin useimmat opiskelutoverinsa Kauppakorkeakoulun Mikkelin kampuksen alumni Tuuli Hakkarainen valitsi akateemisen uran. Hän väitteli tohtoriksi joulukuussa 2020 ja tutki väitöskirjassaan asiantuntijuuden jakamista monikansallisissa yrityksissä.
Taiteellinen kuva panssaroidusta superhydrofobisesta pinnasta, joka kestää iskuja ja hylkii nesteitä tehokkaasti. Kuva: Juha Juvonen.
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Vettä hylkivä panssaripinnoite voi pian tehostaa aurinkopaneeleja ja tuoda suksiin lisäluistoa

Kesäkuussa Aalto-yliopiston tutkijat kertoivat kehittämästään pinnoitteesta Nature-lehdessä. Nyt pinnoitteesta aletaan kehittää lukuisia kaupallisia sovelluksia muun muassa rakennus- ja elektroniikkateollisuuden kanssa.
BScBA Program alumni Elina Lamponen
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun alumnitarina: Elina Lamponen

Kauppakorkeakoulun Mikkelin kampuksen alumni Elina Lamposella on arvokas neuvo nykyisille opiskelijoille opintojen aikana työskentelystä: ”Yritä saada työ hieman pienemmästä yrityksestä. Se ei ehkä tunnu yhtä hohdokkaalta kuin suuremmat yritykset, mutta työtehtävät ovat yleensä monipuolisempia ja sinulla on mahdollisuus oppia erilaisia asioita ja saada vastuuta jo aikaisessa vaiheessa.”
Kauppakorkeakoulun alumni Tiina Palmunen
Yhteistyö Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun alumnitarina: Tiina Palmunen

Alumnimme Tiina Palmunen kiinnostui Keskon harjoitteluohjelmasta tavattuaan yrityksen HR-edustajan Aalto Summer Job Dayssa. Nykyisessä työssään Keskon henkilöstövastuullisuuden asiantuntijana hän työskentelee muun muassa monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden edistämisen parissa.