Uutiset

Aalto Digi Matchmaking 2017 houkutteli Otaniemeen 80 yritystä

Teollisuuden ja tutkijoiden vuoropuhelua seurasi verkossa tuhansia katsojia.

Anne Berner. Kuva Mikko Raskinen

Jo perinteeksi muodostuneen tilaisuuden avannut liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner korosti tiedeyhteisön, teollisuuden ja viranomaisten yhteistyön tärkeyttä ja muistutti, etteivät elämäämme mullistavat edistysaskeleet synny itsestään.

”Digitalisaatio on riippuvainen innovaatioista ja tiedon jakaminen on sen keskeisimpiä elementtejä”, hän painotti.

Digitalisaatio onkin yksi Aallon tutkimuksen painopistealueista: yli 400 professorista noin viidennes työskentelee jollain sen keskeisistä aloista.  Laskennallisen tieteen professori Kimmo Kaski painotti puheenvuorossaan datan merkitystä.

”Siitä on tullut aikamme valuutta ja uusi öljy”, hän kiteytti.

”Toisaalta, kuten raakaöljykin, se saa arvonsa vasta jalostamisessa.”

Aallossa tehdään dataan liittyvää huippututkimusta muun muassa tekoälyn, big datan ja koneoppimisen parissa. Tietotekniikan tutkimukseen ja opetukseen tehdyt panostukset näkyvät myös rankingeissa.

”Olemme maailman yliopistojen parhaan prosentin joukossa”, iloitsi Aalto Digi Platformia vetävä professori Yrjö Neuvo.

Suomesta tekoälyn ykköstekijä

Aalto Digi Matchmaking 2017 -tapahtuman 300 osallistujasta puolet tuli Aallosta ja puolet ulkopuolelta. Joukossa oli edustajia peräti 80 yrityksestä. Kiinnostavia keskusteluja käytiin verkostoitumisosuuden lisäksi dialogeissa, joita seurasi verkkolähetyksen kautta lähes 3000 ihmistä. Aalto-yliopiston professori Jarno Limnéll ja F-Securen CTO Mikko Hyppönen pohtivat kyberturvallisuuden kilpavarustelua ja korostivat pätevien osaajien tarvetta.

”Kyberturvallisuuden tärkein tekijä on ihminen”, Limnéll kiteytti.

Jarno Limnéll ja Mikko Hyppönen. Kuva Mikko Raskinen

Aalto-yliopiston akatemiaprofessori Samuel Kaski ja Reaktorin AI Designer Jaakko Särelä puolestaan kysyivät, onko tekoäly hypeä vai täyttä totta? Särelän mukaan itsenäiset, älykkäät järjestelmät ovat jo tosiasia, mutta vain rajatuilla alueilla – yleiseen tekoälyyn (Artifical General Intelligence, AGI) on vielä matkaa. Samalla kannalla oli Samuel Kaski, joka korosti myös, että Suomella on ainutlaatuinen mahdollisuus nousta tekoälyn ykköstekijöiden joukkoon.

”Sinne päästään vain teollisuuden ja tutkijoiden yhteistyöllä.”

Dialogin päätteeksi Koneen IoT johtaja Jouni Peltonen ja Aalto-yliopiston tutkijatohtori Timo Seppälä keskustelivat datalähtöisten palveluiden luomisesta. Perinteisen hissivalmistajankin liiketoiminnasta yhä kasvava osuus tulee dataan perustuvista innovaatioista ja räätälöidyistä palveluista.

”Data sinänsä on ilmaista, arvo syntyy sille rakennetuista innovaatioista”, Timo Seppälä painotti.

Lue myös: Teknologiateollisuus rahoittaa kunnianhimoisia tutkimusavauksia 3 miljoonalla eurolla

Tutkijoiden demoille kertyi jonoa. Kuva Jukka Pätynen

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Mikko Jääskeläinen
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Mikko Jääskeläinen: Opiskelu Kauppiksessa on avannut työuran kannalta monia ovia

Rahoitusta ja Creative Sustainability -pääainetta opiskellut alumnimme Mikko Jääskeläinen päätyi valmistumisen jälkeen töihin liikkeenjohdon konsultointiin. Siellä hän innostui liikenne- ja kiinteistöinfrastruktuurihankkeista, jonka myötä hän hakeutui kaupunkitalouden ja maankäytön yleissuunnittelun tehtäviin Helsingin kaupungille, ja sieltä liikenne- ja viestintäministeriöön. Parasta hänen työssään on mielenkiintoiset tehtävät sekä asiantuntevat kollegat.
Kestävyysraportointikilpailun 2022 voittajat
Yhteistyö, Palkitut Julkaistu:

Suomen parhaat kestävyysraportit ovat korkealaatuisia

Stora Enso voitti kokonaiskilpailun jo kolmannen kerran.
Aalto_Junior_kids workshopping_photo_Jaakko_Kahilaniemi.jpg
Yhteistyö Julkaistu:

Taidekoulutuksen ja -kasvatuksen visio 2030 esittää merkittäviä muutoksia taideaineiden opetukseen

Visiossa esitetään toimenpiteitä taidekasvatuksen ja -koulutuksen vahvistamiseksi ja kehittämiseksi kaikilla koulutusasteilla sekä taiteiden lukiodiplomien tuomista yhdeksi aineeksi ylioppilastutkintoon.
Unite! Steering Committee met at TU Graz
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Uudella kaudellaan Unite!-yliopistoallianssi pyrkii kestäviin ratkaisuihin digitaalisen ja vihreän Euroopan edistämiseksi

Unite! on päättänyt pilottivaiheensa ja käynnistänyt uuden vaiheen, jonka tavoitteena on toteuttaa kestäviä, konkreettisia ja hyödyllisiä tuotoksia digitaalisen ja vihreän Euroopan edistämiseksi.