Uutiset

Aallon opiskelijatyöt loistivat Vuoden Huipuissa

Luovan suunnittelun kilpailun vuoden 2020 teema oli huolenpito.
a blue colored print marking water has been placed on a rock to showcase the rising of water due to climate change
Waves rising -installaatio ja näyttely palkittiin sekä Kultahuipulla että Hopeahuipulla.

Vuoden Huiput 2020 -palkintogaalassa Aalto-yliopiston opiskelijoiden työt saivat peräti viisi tunnustusta. Suomen merkittävimmän luovan suunnittelun kilpailun palkinnot jaettiin virtuaaligaalassa 22. huhtikuuta.

Vuoden 2020 kilpailun teema oli huolenpito. ”Raskas vuosi on osoittanut, kuinka monin eri tavoin olemme yhteydessä toisiimme ja ympäristöömme, ja toisaalta ihmiset kohtaavat yhä useammin vain medioiden kautta”, linjasi kilpailun ylituomari, graafinen suunnittelija Arja Karhumaa, joka on Aalto-yliopiston visuaalisen viestinnän muotoilun apulaisprofessori ja maisteriohjelman johtaja.

Kultahuipulla palkittiin kaikkiaan 15 kilpailutyötä ja Hopeahuipulla 43 työtä. Lisäksi jaettiin kilpailun Grand Prix eli pääpalkinto, jonka sai TBWA\Helsingin suunnittelema verkkokiusaamisen vastainen projekti The Polite Type. Visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafian järjestämään kilpailuun lähetettiin 726 työtä. Vuosittain järjestettävä tapahtuma tähtää suunnittelun tason nostamiseen, luovuuden ja omaperäisyyden voimistamiseen sekä suunnittelijoiden ammattitaidon kehittämiseen. Kilpailu järjestettiin nyt 41. kerran.

Palkitut Aallon opiskelijoiden työt:
 

Waves Rising -installaatiolle myönnettiin Kultahuippu Kuva-kategoriassa ja Hopeahuippu Nuoret Luovat -kategoriassa.

Veistoksellinen installaatio ja näyttely materialisoi käsitteellisesti ennusteita merenpinnan noususta ilmastonmuutoksen seurauksena. Teoksen tilallinen asetelma lisää tietoisuutta hiljaisella aktivismilla luomalla monumentaalista ulottuvuutta ja tunnelmaa nousevan merenpinnan kiireellisen uhan ympärille. Teos informoi ja kutsuu vuoropuheluun suhteestamme ympäristöön ja meriemme tulevaisuuteen.

”Tärkeä ajankohtainen aihe visualisoituna näyttävästi abstraktia ja taiteellista tarinankerrontaa hyödyntäen. Moniulotteinen kokonaisuus, jossa valokuvasarja nousee uudelle tasolle veistoksellisen installaation kautta. Aiheen taiteellinen toteutus ja lähestymistapa kiinnitti tuomariston huomion.” (palkinnon perustelu) 

Graafinen suunnittelu: VCD-maisteriopiskelijat Sabina Friman, Ayano Honda, Olena Mohylna, ja Fanni Perälä. Kurssin opettajana sekä projektin mentorina toimi graafinen suunnittelija Päivi Häikiö

”Tarinoita Kuukautisista” -kuvakirja palkittiin Kultahuipulla Nuoret Luovat -kategoriassa.

Punaista – Tarinoita Kuukautisista on konsepti kuvakirjasta, jossa kuukautiset ovat pääosassa. Kuvakirjan päätavoite on vähentää kuukautisiin liittyvää häpeää ja kannustaa keskustelemaan kuukautisista avoimesti ja nolostelematta. Kirjan tarkoitus on houkutella lukija ottamaan se ennakkoluulottomasti käsiinsä ja perehtymään sisältöön positiivisella mielellä pilkettä silmäkulmassa unohtamatta.

”Tutkimuksen, kerronnan ja visuaalisen tuotteen taustalla on selvästi intohimoinen kiinnostus. Kirjan tyyli on johdonmukainen, ääni selkeä ja kokoonpano ja väriyhdistelmät tyylikkäitä. Kirja antaa tuoreen näkökulman usein vaiettuun aiheeseen ja viestii aiheesta humoristisesti toivon mukaan samanaikaisesti kuukautistabuja rikkoen.”

Graafinen suunnittelu ja kuvitus: VCD-maisteriopiskelija Sanni Wessman

”NO JUSTICE, NO PEACE” -kirja palkittiin Kultahuipulla Avoimet ovet -kategoriassa.

Vapaaehtoisvoimin toteutettu valokuvakirja taltioi historiallisia BLM-protesteja Helsingissä ja muualla Suomessa. Kirja koostuu yli 40 eri valokuvaajan kuvista.

”Teoksen ajankohtaisuus ja tarkoitus ovat herätteleviä ja vaikuttavia, se tallentaa näyttävästi vuoden 2020 tapahtumat historiaan. Teoksessa on pystytty huomioimaan työryhmän moninaisuus; niin valokuvissa, typografiassa kuin sisällössä. Projekti on onnistunut nostamaan esille POC-tekijöitä (erityisesti mustia) kokonaisvaltaisesti. Teos on osuva entry Avoimet ovet -sarjaan, koska se nostaa uusia marginaalissa olevia ääniä Suomen visuaalisen alan kentälle. Työryhmä on ajatellut teosprosessin yhteiskunnallista vaikuttavuutta pitkällä jänteellä tukemalla antirasistista toimintaa Suomessa.”

Graafinen suunnittelu: VCD-maisteriopiskelija Annika Leppäaho

Jäbät & Tunteet -podcast sai Hopeahuipun Avoimet ovet -kategoriassa. 

Podcastin missio on normalisoida sitä, että mieheksi identifioituvat – jäbät – puhuvat tunteistaan. Podcastissa kolme erilaisista taustoista ja lähtökohdista tulevaa nuorta miestä puhuu avoimesti tunteistaan omien kokemustensa kautta, sekä yrittävät omalla esimerkillään rohkaista muitakin mieheksi identifioituvia puhumaan enemmän.

”Moninainen tekijäjoukko ja tärkeä aihe omista lähtökohdista tehtynä. Representaatiota ja avointa kommunikaatiota sukupuolen stereotypioita murtaen. Ääni on pääasiallinen media ja visuaalinen ulottuvuus tukee sisältöä – jalat maassa, eikä huuda. Ihastelemme harkittua kokonaisuutta.”

Graafinen suunnittelu: VCD-kandidaattiopiskelija Aarni Kapanen.

Lisäksi Aalto ARTS Booksin kustantama, Aallon alumnien, taiteilijaprofessori Maija Tammen ja graafikko Ville Tietäväisen Immortal -teos palkittiin Hopeahuipulla Julkaisut-sarjassa. Kirja yhdistää kertomakirjallisuutta, tiedettä sekä valokuva- ja kuvitustaidetta.

”Kirjamuotoinen taideteos, joka yhdistää kiehtovasti tutkimusta ja visuaalista kerrontaa. Kirja ei pelkästään raportoi tutkimustuloksia, vaan tuottaa niitä — on ikäänkuin tutkimuksen muoto ja metodi. Muodollisilla seikoilla on narratiivinen funktio. Hieno esimerkki siitä millaista yliopistokontekstissa julkaistu samaan aikaan taiteellinen/tutkimuksellinen tiedontuotanto voi olla. Klassisen kaunis ja viimeistelty typografia.”

Graafinen suunnittelu: Ville Tietäväinen. Valokuvat: Maija Tammi

Katso kaikki palkitut täältä.

Lisätietoa:

Professori Arja Karhumaa, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, median laitos, [email protected], p. 040 570 7777

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Two of the awardees and their robotic arm all holding colorful mugs. Aalto Open Science Award, Honorary mention.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 kolmas sija – Älykkään robotiikan ryhmän Robotic Manipulation of Deformable Objects -projekti

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon kolmannen sijan saavuttaneita Älykkään robotiikan ryhmän jäseniä.
Mustavalkokuvassa hattupäinen mieshahmo katsoo eteenpäin kädet rinnan edessä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Jussi-palkintoja elokuvataiteen laitoksen alumneille

Kotimaisen elokuvan viime vuoden parhaimmistoa palkittiin.
Nainen seisoo ulkona kädet levitettynä sivuille. Taustalla näkyy kaupunki, merta ja vuoria.
Opinnot Julkaistu:

Fia Hedman pääsi kehittämään taitojaan ja oppi valtavasti uutta korkeakouluharjoittelijana Kauppakorkeakoulun ulkoisten suhteiden yksikössä

Bella-Fia Hedman työskenteli syksyllä 2023 neljän kuukauden ajan viestinnän ja markkinoinnin harjoittelijana Kauppakorkeakoulun ulkoisten suhteiden yksikössä.
Koos Zevenhoven ja Sebastian Szyller palkintotilaisuudessa
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Perustieteiden korkeakoulun 2023 parhaat väitöskirjat ja diplomityöt on palkittu

Palkittuja väitöskirjoja on Perustieteiden korkeakoulussa tänä vuonna seitsemän. Diplomitöitä palkittiin viisi.