Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu

Ole osa jotain suurta

Ei ole koskaan helppoa muuttaa uuteen maahan, mutta korealainen Solip Park on tehnyt sen jo kahdesti. Ensin Pittsburghiin opiskelemaan Carnegie Melloniin ja sitten – kuultuaan Aallon tavasta yhdistää taide, tekniikka ja talous – Suomeen opiskellakseen Nordic Visual Studies and Art Education (NoVA) -maisteriohjelmassa.
Solip Park screenshot video interview

Eteläkorealainen Solip Park ei tiedä, mitä seuraavaksi on luvassa, ja se sopii hänelle hyvin.  Tämä oppimispelien suunnittelun ihmelapsi on lähes koko aikuiselämänsä siirtynyt paikasta toiseen tiedonhalunsa ajamana, peleistä bisnekseen ja taiteesta opetukseen.

Etelä-Korean maaseudulla syntynyt Park on työskennellyt projektipäällikkönä, taiteilijana ja suunnittelijana videopeli- ja opetusalalla. Hänen opettajavanhempansa olivat kiinnostuneita eri kulttuureista, mutta kumpikaan ei osannut englantia. ”Opin englantia Disneyn piirrettyjä katsomalla”, Park nauraa. ”Tärkeämpää oli kuitenkin se, että vanhempani oikeasti kannustivat selvittämään, mikä minua kiinnostaa.  Lentämään pesästä ja näkemään maailmaa.”

Siten Parkista tuli todellinen maailmanmatkaaja, joka on matkustanut kymmeniä tuhansia kilometrejä. Ensin tie vei hänet Pennsylvanian arvostettuun Carnegie Mellon -yliopistoon, jossa hän hankki ensimmäisen maisterintutkintonsa.  Pian sen jälkeen hän muutti aurinkoiseen Kaliforniaan, jossa hän työskenteli itäaasialaisen verkkopelien jättiläisen, Nexonin, Kalifornian-toimistossa. ”Santa Monica, Piilaakso, kaikki oli aivan epätodellista. Ihan kuin olisin ollut jossakin oudossa elokuvassa”, Park muistelee.

Park sai Nexonilta erityistoimeksiannon, joka vei hänet Etelä-Koreaan perustamaan tietokonemuseota ja laatimaan digitaalitekniikan historiaa käsitteleviä opetusohjelmia, tutkimusta ja näyttelyä.   Hankkeen loputtua hän alkoi miettiä, mitä seuraavaksi tekisi. ”Mitä useammin muuttaa, sitä houkuttelevampaa siitä tulee. Halusin nähdä maailmaa vielä enemmän, ja Pohjoismaiden yhteiskunnalliset arvot ovat aina kiehtoneet minua.”

Hän haki Aalto-yliopistoon kuultuaan suomalaisen koulutuksen korkeasta tasosta ja luettuaan verkosta kasvavasta yrittäjyysohjelmasta Aalto Ventures Program (AVP). ”Muualla maailmassa parhaissa kouluissa keskitytään prosentin suuruiseen parhaimmistoon, ja loput 99 prosenttia jäävät aika lailla pimentoon.   Suomessa toimitaan tasa-arvoisemmin. Opiskelija ei ole pelkkä numero, ja kaikkia opiskelijoita arvostetaan.” Järjestelmä myös mukautuu, ja Suomessa ja Aallossa on investoitu siihen, että opetus pysyy ajanmukaisena. Uudistuminen on jatkuvaa, ja talouden, taiteen ja tekniikan nousevia suuntauksia seurataan koko ajan.

Park paljastaa, ettei tiedä, mistä itsensä seuraavaksi löytää. Tietyt asiat ovat kuitenkin hänen sydäntään lähellä: ”Haluan aina yhdistää oppimisen, tietokoneet ja taiteen riippumatta siitä, mitä teen. Erityisesti haluan yrittää pienentää eri sukupolvien välistä kuilua, joka muodostaa kaikkialla haasteen.” Kun Parkilta kysyy, mistä hän on saanut rohkeutensa maailmalla kulkemiseen, hän vain kohauttaa olkapäitään: ”En ole ikinä ajatellut olevani erityisen urhea. Olen oppinut, että maailmalla menestyäkseen on oltava hyvä kuuntelija, ja jos mieli on avoin, on kotonaan kaikkialla.”

Tutustu Parkin kuvapäiväkirjaan osoitteessa http://www.parksolip.com/

Muuta maailmaa. Löydä itsellesi sopiva ohjelma

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: