Sähkömekaniikka
Tietoja tutkimusryhmästä:
Sähkömekaniikan tutkimusryhmää johtaa Prof. Anouar Belahcen.
Ryhmä pyrkii käsittelemään ajankohtaisia tutkimusaiheita liittyen sähköllä toimivien koneiden sähköisiin, mekaanisiin ja termisiin ominaisuuksiin.
Kehitämme omat menetelmämme ja teemme niihin liittyvän ohjelmoinnin / skritpauksen itse, ja validioimme nämä menetelmät kokeellisesti omissa testiympäristöissämme. Osa kehittämistämme menetelmistä on sisällytetty myös kaupallisiin ohjelmistoihin tiedon siirtämiseksi paremmin sidosryhmillemme. Ryhmän testitiloissa voidaan testata jopa 150kW sähkömekaanisia laitteita. Testituloksia tarvitaan ja käytetään tyypillisesti kehitettyjen numeeristen menetelmien ja mallien validioinnissa.
Ryhmä tekee tutkimusta koneiden suunnittelusta ja optimoinnista aina teollisiin sovelluksiin asti. Kyseinen tutkimus sisältää myös liikenteen sähköistämistä ja seuraavan sukupolven koneiden suunnittelua yhteistyössä More Electric Aircraft (MEA) ja Electric Vehicles (EV) kanssa.
Eräs suuri aihe on magneettisissa materiaaleissa ja erityisesti sähkökoneiden rakentamiseen käytettävissä sähköteräslevyissä esiintyvien useita fysiikan aloja yhteen kytkevien ongelmien numeerinen mallintaminen. Nämä ongelmat vaihtelevat materiaalien energiahäviöistä aina koneiden tuottamaan värinään ja ääneen.
Ryhmä toimii osana useassa kansallisessa, Euroopan laajuisessa ja kansainvälisessä tutkimusprojektissa, ja tekee yhteistyötä niin akateemisten kuin teollisuuden kumppanien kanssa ympäri maailmaa.
Ryhmä on avoin miellekkäille yhteistyömahdollisuuksille: Ota yhteyttä
Seuraa täältä uusimpia päivityksiämme:
Tämänhetkiset tutkimusprojektit
Centre of Excellence in High-Speed Electromechanical Energy Conversion Systems (HiECSs) -projekti käynnistettiin Suomen Akatemian Huippuyksikkoohjelman kautta 2022-2029. HiECSs tavoitteena on luoda tarpeelliset teoriat ja työkalut, joilla voidaan uudistaa ymmärrystä nopeasta sähkömekaanisesta voimansiirrosta suuri-nopeuksisissa sähkökoneissa ja muissa näihin liittyvissä laitteissa.
Centre of Excellence in High-Speed Electromechanical Energy Conversion Systems (HiECSs) -projekti käynnistettiin Suomen Akatemian Huippuyksikkoohjelman kautta 2022-2029. HiECSs tavoitteena on luoda tarpeelliset teoriat ja työkalut, joilla voidaan uudistaa ymmärrystä nopeasta sähkömekaanisesta voimansiirrosta suuri-nopeuksisissa sähkökoneissa ja muissa näihin liittyvissä laitteissa.
Tätä projektikonsortiota johtaa Aalto Yliopisto, ja muina jäseninä ovat Katamandun Yliopisto ja Tribhuvan Yliopisto Nepalista, Bhutanin Kuninkaallinen yliopisto ja Tallinnan teknillinen yliopisto Virosta. Projekti kestää 3 vuotta (tammikuu 2023 – joulukuu 2025). CEEECoM-projektin tavoitteena on puuttua sähköjärjestelmien ja niihin liittyvien komponenttien diagnosoinnin, valvonnan ja huollon alalla liittyviin asiantuntijatyövoiman ongelmiin hankkeen kumppanimaissa Nepalissa ja Bhutanissa. Projekti auttaa Nepalia ja Bhutania tuottamaan ja kouluttamaan itse tarvittavia henkilöstöresurssejaan sähkövoimakoneiden alalla, minkä tarkoituksena on tehdä kummastakin maasta riippumattomia ulkopuolisesta konsulteista.
Tämän tutkimusprojektin tavoitteena on kehittää nykyaikaisia, tekoälyyn perustuvia menetelmiä sähkömekaanisten energian muunto- ja voimansiirtojärjestelmien kunnon valvontaan. Jotta voidaan varmistaa näiden voimansiirtojärjestelmien turvallisuus ja tehokkuus on välttämätöntä ennakoida niiden alkavat vikaantumiset mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Yhdistämällä laitteistolla tehdyt kokeelliset tulokset ja simulaatiotulokset tuotamme synteettistä lisättyä dataa, jota voimme käyttää tekoälyn (AI) algoritmien kouluttamiseen. Nämä algoritmit yhdistävät myös tietoja eri sovellutusalueilta, mikä mahdollistaa tiedon siirtovaikutuksen (transfer learning) hyödyntämisen. Lisäksi, tekoäly ohjaa simulaation asetuksia niin, että laskennalliset resurssit sijoitetaan mahdollisimman optimaallisesti relevantteihin simulaatioihin. Projektin tulosten odotetaan tuottavan uutta tietoa kuinka tekoälyalgoritmeja voidaan hyödyntää optimaallisesti energian muunto- ja siirtojärjestelmissä. Tuotamme myös laajasti erilaisia simulaatomalleja, joita voidaan hyödyntää muihin tarkoituksiin kuten järjestelmän optimointiin ja ohjauksen suunnitteluun.
Edelliset tutkimusprojektit
Sähkömoottorit käyttävät noin 40% kaikesta tuotetusta sähköenergiasta Euroopan Unionin alueella, ja noin 90% tästä sähköenergiasta muunnetaan mekaaniseksi työksi. Kuitenkin n. 0,5-2,5% tästä energiasta kuluu niinsanottuihin kuormitushäviöihin (tai kuparihäviöihin) joidenka tarkkaa syytä tai lähdettä ei tiedetä. Meidän kunnianhimoinen tavoitteemme on etsiä ja löytää näitä häviöiden syitä, kehittää numeerisia menetelmiä niiden mallinnukseen ja optimoida sähkömoottoreita näiden häviöiden minimoimiseksi.
Tutkimushanke liittyy sähkösovellutusten, kuten pyörivien koneiden ja muuntajien, energiatehokkuuteen. Tutkimus keskittyy mallien ja suunnittelutyökalujen kehittämiseen, joilla pyritään kytkemään toisiinsa fysikaaliset magnetomekaaniset mallit ja rautaseosten valmistusprosessit, jotta löydetään optimoitu materiaali tiettyihin sovelluksiin. Ferromagneettisten materiaalien valmistusprosessi vaikuttaa merkittävästi sähkölaitteiden rautasydämen magnetomekaanisiin ominaisuuksiin. Nämä vaikutukset näkyvät tehohäviöinä ja tärinänä laitteiden eri paikoissa. Tämä olisi todella tärkeä akateeminen tutkimuskohde kehittää ja validoida työkaluja, jotka mahdollistavat tehokkaampien sähkökoneiden ja muuntajien suunnittelun. Näin ollen tämän tutkimuksen tulokset voisivat olla mukana vähentämässä sekä CO2-päästöjä että valmistuskustannuksia, ja säästämässenergiaa teollisuudelle ja loppukäyttäjille.
Edelliset tohtorinväitökset
Brijesh Upadhaya, 2022
Models of Magnetic Anisotropy for Nonoriented Silicon Steel Laminations of Electrical Machines
Asad Bilal, 2021
Victor Mukherjee, 2020
Design and Analysis of Bearingless Synchronous Reluctance Machines
Ravi Sundaria, 2020
Effect of Manufacturing Processes on Electrical Machine’s Performance
Sabin Sathyan, 2020
Magneto-vibro-acoustic Computational Techniques for Electrical Machines
Mehrnaz Farzam Far, 2019
Model Order Reduction for Simulation and Control of Synchronous Machines
Ugur Aydin, 2018
Multiaxial Magneto-Mechanical Interactions in Electrical Steel Sheets
Antti Lehikoinen, 2017
Circulating and Eddy-Current Losses in Random-Wound Electrical Machines
Bishal Silwal, 2017
Power Balance in the Finite Element Analysis of Electrical Machines
Deepak Singh, 2016
Javier Martinez, 2015
On the different magneto-mechanical waves in faulty induction motors
Paavo Raisio, 2012
Jenni Pippuri, 2010
Zlatko Kolondzowski, 2010
Thermal and mechanical analyses of high-speed permanent-magnet electrical machines
Katarzyna Anna Fonteyn, 2010
Energy-based magneto-mechanical model for electrical steel sheets
Emad Ali Dlala, 2008
Magnetodynamic vector hysteresis models for steel laminations of rotating electrical machines
Ryhmän jäsenet
Alumnit
Brijesh Upadhaya
Brijesh Upadhaya
Asad Bilal
Victor Mukherjee
Ravi Sundaria
Sabin Sathyan
Mehrnaz Farzam Far
Ugur Aydin
Antti Lehikoinen
Bishal Silwal
Deepak Singh
Javier Martinez
Paavo Rasilo
Jenni Pippuri
Zlatko Kolondzowski
Katarzyna Anna Fonteyn
Emad Ali Dlala
Tieteelliset julkaisut
Viimeisimmät tieteelliset julkaisumme: