Palvelut

Windows 10 -päivitysopas

Tämä opas näyttää miltä Windows ominaisuuspäivitys näyttää käyttäjälle ja mitä tulisi huomioida ennen päivitysprosessia, sekä sen aikana.

Lyhyet ohjeet:

 1. Varmuuskopioi tiedostosi tai synkronoi ainakin offline-tiedostosi (https://www.aalto.fi/fi/palvelut/tiedostojen-synkronointi-tiedostopalvelimelle-windows)
 2. Varaa päivitykselle 90-180 minuuttia! Et voi käyttää tietokonetta päivityksen aikana.
 3. Varmista, että tietokoneesi on kytketty verkkovirtaan ja johonkin verkkoon, jolla on Internet-yhteys (Aalto-verkkoa tai VPN: ää ei vaadita). Älä katkaise virtaa tai verkkoyheyttä päivityksen aikana!
 4. Odota päivitysilmoituksen avautumista tai suorita Käynnistä-valikosta Start Windows 10 Upgrade.
 5. Napsauta Upgrade now -painiketta ja mene pitkälle lounaalle 😉
 6. Päivitysprosessi päivittää myös tietokoneen laiteohjelmiston. Päivityksen aikana tietokone käynnistyy uudelleen useita kertoja ja saattaa näyttää erilaisia asennusnäyttöjä, vilkuttaa LED:ejä, käyttää tuulettimia suurella nopeudella ja näyttää pitkään tyhjää näyttöä. On tärkeää, että et sammuta tietokonetta tässä vaiheessa.
Start Windows 10 Upgrade and upgrade now

Windows 10 -päivitys – yksityiskohtaiset ohjeet

Tunnetusti Windows 10 saa Microsoftilta tietoturvapäivitykset kuukausittain. Näiden lisäksi Microsoft julkaisee vuosittain kaksi suurta ominaisuuspäivitystä.

Ominaisuuspäivitykset ovat paljon suurempia kuin normaalit kuukausipäivitykset, ja niiden asentaminen vie kauemmin: jopa kolme tuntia. Pitkien asennusaikojen takia Aalto IT julkaisee vuosittain vain yhden ominaisuuspäivityksen: olemme valinneet asentaa joka syksyllä julkaistavan päivityksen, koska Microsoft tukee sitä kauemmin.

Microsoft tukee jokaista Aalto IT: n julkaisemaa ominaisuuspäivitystä 30 kuukauden ajan. Tuen loputtua Microsoft ei enää julkaise uusia tietoturvapäivityksiä kyseiseen versioon. Aalto-ympäristön pitämiseksi turvallisena kaikkien tietokoneiden on oltava aina ajan tasalla. Siksi Aalto IT pakottaa päivityksen uuteen Windows-versioon, jos tietokoneessa on versio, joka kohta on tuen ulkopuolella.

Päivityksen pakotettu toteuttaminen on tietysti äärimmäinen toimenpide. Ennen kuin se tapahtuu, käyttäjä voi valita hänelle sopivamman ajan päivitykseen. Käyttäjälle ilmoitetaan päivityksestä päivittäin kun se on asennettavissa.

Asennusprosessi alkaa seuraavalla valintaikkunalla:

win10-upgrade-notification

Valintaikkuna ilmoittaa, milloin asennus on tehtävä viimeistään. Käyttäjä voi aloittaa päivityksen heti tai lykätä sitä, kunnes määräaika saavutetaan. Kun napsautat ilmoitusta, se avaa tämän ohjeen. Jos haluat näyttää ilmoituksen aikataulun ulkopuolella, napsauta Start Windows 10 Upgrade –pikakuvaketta Käynnistä-valikon Aalto IT -kansiossa.

Start Windows 10 Upgrade

Ennen kuin painat Upgrade now -painiketta, sinun tulee ottaa varmuuskopio tiedostoistasi tai ainakin suorittaa offline-tiedostojesi synkronointi ( https://www.aalto.fi/fi/palvelut/tiedostojen-synkronointi-tiedostopalvelimelle-windows).

Päivityksen aikana tietokone käynnistyy useita kertoja ja tietokoneen laiteohjelmisto ja ohjaimet päivitetään.

Päivitysprosessissa päivitetään myös Microsoft Office uusimpaan versioon: Office 365 ProPlus.

Windows 10 -päivitys UKK

 1. Microsoft on jo julkaissut uudemman Windows 10 -version, miksi sitä ei vielä ole saatavilla Aallossa?
  • Kaikki uudet ominaisuuspäivitykset ovat testattu perusteellisesti Aalto-ympäristössä mahdollisten ongelmien välttämiseksi. Julkaisemme myös vain syksyllä julkaistavat versiot.
 2. Milloin tietokoneeni päivitetään?
  • Aalto IT julkaisee uudet ominaisuuspäivitykset ensisijaisesti tietokoneille, joissa on vanhimmat Windows 10 -versiot. Tämä vaiheittainen käyttöönotto on tarkoitettu antamaan meille enemmän aikaa käsitellä ja tunnistaa mahdolliset ongelmat eri laitteistojen tai ohjelmistojen kanssa. Jokaisen tietokoneen on asennettava ominaisuuspäivitys vähintään kerran kahdessa vuodessa.
 3. Tietokoneeni on melko vanha tai räätälöity. Toimiiko päivitys?
  • Aalto IT tukee työasemia, jotka ovat takuun piirissä ja ovat tuettuja malleja. Jos työasemasi ei ole tuen piirissä, sinun tulee varmuuskopioida kaikki tiedostosi ennen ominaisuuspäivitystä. Aalto IT ei voi taata, että päivitys toimii tukemattomilla laitteilla.
Tätä palvelua tarjoaa:

IT-palvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
 • Julkaistu:
 • Päivitetty: