Palvelut

Vinkit toimivaan etätyöpäivään

Etätyöskentely voi olla joskus haasteellista; työajan rajaaminen, tehokas työnteko ja organisointi toimivat uusilla tavoilla erilaisessa ympäristössä. Monet ihmiset kokevat tekevänsä töitä tehokkaammin työpaikalla ja vapaa-ajan ottaminen on helpompaa, kun työt jäävät toimistolle.  

Alta löytyy parhaat vinkit sujuvampaan etätyöpäivään, mitkä helpottavat arkea ja tekevät työnteosta sujuvaa myös kotona. 
Vinkit etätyöhön
 1. Laadi suunnitelma ja aikataulu työpäivällesi
  Kotona työskennellessä päivittäinen rytmi saattaa helposti hämärtyä tai saatamme ajautua työskentelemään aiheesta toiseen. Käytä työpäivän lopussa tai aamulla muutama minuutti tulevan päivän tavoitteiden, tehtävien ja aikataulusi kirjaamiseen. Oman rytmin miettiminen kannattaa, eli suunnittele mihin kohtaan päivää varaat aikaa esimerkiksi keskittymistä vaativille tehtäville, ja milloin taas energiatasot ovat rutiinitehtäville sopivat. Työpäivän jälkeen reflektoi, mitkä asiat listalta sait tehtyä, omien aikaansaannosten huomioiminen antaa energiaa! 
 2. Aseta selkeät työajat ja työnteon aloittamisen rutiinit
  Kotona työskennellessä raja työn ja vapaa-ajan välillä voi olla häilyvä, ja voi päätyä helposti tekemään töitä liikaa tai sitten liian vähän, kun kotiolot houkuttavat muihin askareisiin. Aseta päiväsuunnitelmassasi selkeät työajat, milloin teet töitä. Luo itsellesi ”nyt-aloitan työpäivän” –rutiini, joka kertoo aivoillesi olevan aika siirtyä työn pariin. Rutiini voi olla to-do-listan läpikäynti tai työvaatteiden vaihtaminen. Samoin tavoin, mieti myös rutiini, joka selkeästi päättää työnteon, tällöin on helpompi mentaalisesti päästä irti työasioista. 
 3. Järjestä selkeä paikka työlle
  Selkeästi työlle osoitetulla työpisteellä ollessasi tiedät, että on aika keskittyä työntekoon ja rajaat muut alueet kodistasi vapaa-ajalle.  Sängyssä ei kannata työskennellä, sillä se luo mentaalisen yhteyden sängyn ja töiden välille ja voi aiheuttaa unettomuutta. Päivän päätteeksi jätä työt työpisteellesi, äläkä ota niitä mukaan vapaa-ajallesi esimerkiksi sohvalle.  
 4. Pidä yllä energiaasi ja pidä taukoja
  Muista lounas ja iltapäivätauko myös kotona työskennellessäsi. Aktiivinen keskittyminen vaatii välillä taukoja ja oman rytmisi säilyttäminen auttaa pysymään tehokkaana. Yhteisöllisyys ja yhteys kollegoihin on tärkeä, järjestä kollegan kanssa virtuaaliset lounastreffit tai yhteinen kahvitauko.

  Kotona työskentely voi puuduttaa kropan, joten muista aktiivinen taukoliikunta! Katso ohjeet Break Pro -taukoliikuntasovelluksen käyttöönottoon.

 5. Sovi kollegoiden kanssa parhaista yhteistyöntavoista 

  Sovi kollegoiden kanssa parhaista yhteistyöntavoista – mikä toimii yhteistyöhön, mikä taas epämuodollisempaan kommunikointiin. Hyödyntäkää chatkeskusteluja tai keskustelkaa videoyhteyden välityksellä. Videoyhteys lisää yhteenkuuluvuutta ja elekieli helpottaa viestintää, ja tutut kasvot koneella piristävät päivää kummasti. Microsoft Teams on hyvä työkalu yhteistyön tueksi.

Ollaan luovia ja rohkeita ja kokeillaan rohkeasti uusia tapoja tehdä työtä. Kun keksit uuden jutun, jaa se meille muillekin, vaikka Digihelpcommunity-yhteisössä Teamsissa!  

Liity Digi Help Community -yhteisöön!

Yhteistyö etänä ja O365-työkalujen hyödyntäminen

Etätapaaminen

Vinkit toimivaan etä- ja hybriditapaamiseen

Tältä sivulta löydät parhaat vinkit toimivaan ja tehokkaaseen etä- ja hybridikokoukseen .

Palvelut
Kuva ryhmätyötä tekevistä opiskelijoista / kuvaaja Aalto-yliopisto Unto RautioUnto_Rautio

Verkkokokoustyökalut – Teams ja Zoom

Työkalut videokokoustamiseen, online-kokouksiin, chattiin ja liikkuvaan työhön. Panopton avulla voi taltioida ja jakaa video- ja monimediaesityksiä, mutta se ei sovellu kokouksiin.

Palvelut
o365

Microsoft Office 365 Palvelut

Aallon opiskelijat ja työntekijät saavat käyttöönsä Microsoftin Office 365 -palvelut (mm. OneDrive, Teams, Word, Excel, PowerPoint, etc.) sekä työ- että kotikoneille.

Palvelut

Huolehdi tietosuojasta ja -turvasta

Aerial photo of Väre in Otaniemi

Etäyhteyden (VPN) muodostaminen Aallon verkkoon

Etäyhteys eli VPN-yhteys mahdollistaa Aalto-yliopiston palveluiden käytön yliopiston verkon ulkopuolelta.

Palvelut
Students at the Unite! Summer School 2023

Henkilötietojen käsittelyn tietosuoja ja tietoturva - yleisohje

Ohjeeseen on tiivistetysti koottu keskeiset huomioon otettavat asiat henkilötietojen käsittelystä ja tietoturvasta.

Palvelut
Tukea osaamisen kehittämiseen etätyöskentelyn ja -johtamisen aiheista
Tätä palvelua tarjoaa:

Henkilöstöpalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
 • Julkaistu:
 • Päivitetty: