Palvelut

Etäyhteyden (VPN) muodostaminen Aallon verkkoon

Etäyhteys eli VPN-yhteys mahdollistaa Aalto-yliopiston palveluiden käytön yliopiston verkon ulkopuolelta.

Etäyhteys eli VPN-yhteys mahdollistaa Aalto-yliopiston palveluiden käytön yliopiston verkon ulkopuolelta. Aalto-yliopistossa käytettävissä oleva client jaetaan automaattisesti kaikkiin Aalto-asennettuihin kannettaviin.

Etäyhteys on mahdollista asentaa myös opiskelijoiden ja henkilökunnan omille laitteille, jolloin VPN tarvitsee toimiakseen erillisen client-ohjelmiston asentamisen sekä yhteysosoitteen määrittämisen laitteen asetuksista.

 

Aallon Windows 10 -kannettavat

1. Avaa käynnistysvalikko painamalla Windows-painiketta ja valitse Aalto VPN connection (ks. kuva alla).

VPN 1

 

2. Valitse avautuvasta ikkunasta ensisijaisesti vpn1.aalto.fi tai vpn2.aalto.fi

vpn selection

 

3. Kilkkaa Connect.

4. Kannettavasi on nyt etäyhteydessä.

Kun haluat sulkea etäyhteyden,

1. Valitse oikean alapalkin nuoli (kuvan kohta 1.) ja VPN-etäyhteyden ikoni (kuvan kohta 2.)

VPN 3

 

2. Valitse sen jälkeen avautuvasta ikkunasta Disconnect.

VPN 4

 

3. Etäyhteys on nyt suljettu.

Aalto VPN ei toimi Aallon kampuksilla käytössä olevassa eduroam-verkossa. Jos syystä tai toisesta tarvitset VPN-yhteyttä kampuksella ollessasi, käytä esimerkiksi Aalto Openia ja Ciscon VPN -sovellusta.

Aallon Mac-kannettavat

1. Avaa Spotlight-haku ja etsi hakusanalla Cisco. Valitse Cisco AnyConnet Secure Mobility Clientin -sovellus ja klikkaa se auki.

2. Sovellus avaa uuden ikkunan. Varmista, että pudotuslaatikossa oleva osoite on muodossa vpn1.aalto.fi tai vpn2.aalto.fi (tai vpn.aalto.fi).

3. Paina Connect luodaksesi vpn-yhteyden.

VPN 10

 

HUOM: Avatessasi Ciscon ohjelman ensimmäistä kertaa, sovellus saattaa päivittyä. Mikäli päivitystä vaaditaan, saat alla olevan ilmoituksen ja sovellus päivittyy automaattisesti.

VPN 11

 

4. Kun AnyConnect Secure Mobility Clien Downloader -ikkuna on sulkeutunut, paina ruudun yläreunaan ilmestynyttä kuvaketta. Saat esille VPN-valikon. Tästä valikosta voit esim. avata Cisco AnyConnect-ikkunan josta voit tarkistaa VPN-yhteyden tilan painamalla Show AnyConnect Window - tekstiä. Voit myös katkaista VPN-yhteyden painamalla harmaan VPN-tekstin alla olevaa Disconnect - tekstiä.

VPN 12

 

5. VPN-yhteys on luotu, kun AnyConnect-ikkunassa on lukon päällä vihreä symboli ja VPN-tekstin alla lukee Connected to vpn.aalto.fi

VPN 13

 

HUOM: Aalto VPN ei toimi Aallon kampuksilla käytössä olevassa eduroam-verkossa. Mikäli tarvitset VPN-yhteyttä kampuksella ollessasi, käytä aalto open -verkkoa ja Ciscon VPN - sovellusta. Voit myös käyttää langatonta aalto-verkkoa, jolloin VPN-yhteyttä ei tarvitse käyttää!

Aallon Linux-kannettavat

Aallon käyttämän VPN-ratkaisun puutteen vuoksi toistaiseksi Linux-asiakkaat eivät päädy omaan kotialiverkkoonsa, vaan verkkoon "byod staff" (bring your own device henkilökunnalle). Tämä toivottavasti saadaan korjattua tulevaisuudessa. Huomaa, että tästä verkosta pääsy muihin palveluihin voi olla rajatumpi kuin omasta kotiverkosta.

Kun muodostat etäyhteyteyden Aaltoon ensimmäisen kerran, kysytään sinulta Aalto-salasanaa. Salasana tallentuu ensimmäisen kirjautumisen jälkeen ja yhteys muodostuu jatkossa automaattisesti valittuasi Aalto TLS VPN.  

1. Avaa menu ja valitse ensin VPN Connections ja sitten Aalto TLS VPN.

2. Syötä Aalto-salasanasi Password-kenttään. Paina OK.

3. Tietokoneesi on nyt etäyhteydessä.  

Etäyhteys opiskelijoiden ja henkilökunnan omiin laitteisiin

VPN etäyhteys on mahdollista asentaa monille eri laitteille ja alustoille. Etäyhteys vaatii kuitenkin aina client-ohjelmiston asentamisen sekä yhteysosoitteen määrittämisen laitteen asetuksista.

Yhteysosoite on vpn1.aalto.fi tai vpn2.aalto.fi (tai vpn.aalto.fi).

1. Client-ohjelmiston asentaminen  

  • Windows, Mac, Linux -tietokoneet Voit ladata Client-ohjelmiston osoitteesta https://download.aalto.fi/ (suositus). Voit ladata ohjelmiston myös osoitteesta https://vpn.aalto.fi. Ellei tarjolla oleva Cisco-VPN client toimi omassa Linux-koneessasi, kokeile jakelusi openconnect-pakettia.

  • Android Voit lada Android-laitteille AnyConnect -sovelluksen Google Playsta.  
  • iOS Voit ladata iOS-laitteille AnyConnect -sovelluksen Applen iTunes-palvelusta.  
  • Windows-puhelimet AnyConnect Legacy on saatavilla myös Windows Phone 8.1 ja Windows 10 Mobile -laitteille Windows Storesta.

2. Yhteyden muodostaminen

Kun olet asentanut Client-sovelluksen laitteeseesi, syötä yhteysosoitteeksi vpn1.aalto.fi tai vpn2.aalto.fi (tai vpn.aalto.fi). Tämän jälkeen käytä kirjautuessa omaa Aalto-käyttäjätunnusta.

Related instructions

Eduroamin asennusohjeet

Eduroam on kansainvälinen, akateeminen verkkovierailujärjestelmä, joka on tarkoitettu ensisijaisesti Aalto-yliopistossa vieraileville.

Puhelimen langattoman verkon jakaminen tietokoneelle (Hotspot)

Näiden ohjeiden avulla saat jaettua puhelimen (iPhone tai Android) langattoman verkon tietokoneellesi (hotspot).

Langaton verkko Aallossa

Aalto-yliopistolla on käytettävissä kolme langatonta verkkoa.

Verkkolevyn käyttöönotto Windowsissa

Verkkolevyn käyttö helpottuu, kun pitkän tiedostopolun sijaan käytät linkkiä. Windowsissa on kaksi kätevää tapaa tehdä linkkejä: Favorites-/Quick access -toiminto ja verkkolevyn mappaaminen levykirjaimeksi.

Verkkolevyn käyttöönotto Macissa

Verkkolevyn käyttö edellyttää yhteyttä ITS:n ylläpidossa olevaan työasemaverkkoon. Käyttö on myös mahdollista langattomasta aalto-verkosta tai VPN-yhteyden yli.

Tätä palvelua tarjoaa:

IT-palvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu