Palvelut

Saapuva kansainvälinen henkilöstö

Kansainvälisyys on osa Aalto-yliopiston arkea ja Aalto-yliopistoon saapuu uusia ulkomaalaisia työntekijöistä kuukausittain. Jotta Suomeen saapuvat työntekijät pääsevät aloittamaan työnsä jouhevasti ja aikataulussa tulee Suomeen saapumiseen liittyvät viranomaisasiat hoitaa hyvissä ajoin ja oikein. Lisäksi perehtymistä ja kotoutumista tukevien palveluiden ja käytäntöjen tulee olla kunnossa.
Three people walking at campus

Suomeen saapuva kansainvälinen henkilökunta

Aalto-yliopistoon saapuvien ulkomaalaisten työntekijöiden saapumisprosessissa on useita pakollisia tehtäviä joissa vastuun kantaa joko laitos tai saapuva työntekijä itse. Prosessi voi olla haastava ja laitoksen HR neuvoo työntekijää prosessin aikana.

Hosting agreement

Laitoksen HR on mukana rekrytointiprosessissa ja huolehtii kansainvälisen henkilökunnan työsuhteeseen ja sopimukseen liittyvistä asioista. Lisäksi laitoksen HR neuvoo saapuvaa työntekijää viranomaisasioiden hoitamisessa Suomessa.

Vastaanottava laitos-/yksikkö-HR huolehtii, että jokaiselle Aalto-yliopistoon työsuhteeseen tulevalle ulkomaalaiselle henkilölle laaditaan Aalto-yliopiston Hosting agreement. Hosting agreement on Suomen viranomaisten hyväksymä kutsukirjeen kaltainen virallinen dokumentti. Hosting agreementissä määritellään vastaanottava yksikkö, kutsuja ja kutsuttavan henkilön osalta muun muassa tehtävä, palkkataso ja työskentelyaika Suomessa. 

Hosting agreementin avulla saapuva henkilö voi käynnistää kotimaassaan esimerkiksi viisumin tai oleskeluluvan hakemisen (mikäli niitä edellytetään) jo ennen kuin varsinainen työsopimus on allekirjoitettu. 

Huom. sama Hosting agreement palvelee myös apurahalla Aaltoon tulevia henkilöitä.

Viranomaisasiat

Maahantuloon ja rekisteröitymiseen liittyvät muodollisuudet vaihtelevat sen mukaan, mistä maasta Suomeen saapuva henkilö on tulossa ja minkä maan kansalaisuus hänellä on. Kansainväliselle henkilökunnalle on laadittu saapumisen tueksi muistilistat saapujaryhmittäin, katso Suomeen saapumisen valmistelu- sivulta (aalto.fi).

Laitoksen HR neuvoo saapuvaa henkilökunnan jäsentä Suomen viranomaisasioiden hoitamisessa. 

Huom! Ilman voimassaolevaa oleskelulupaa ei kolmansien maan kansalaiset (muut kuin EU/Eta-valtiot, Sveitsi, Pohjoismaat) saa aloittaa työntekoa.

Ohjeet ja tukimateriaali 

Aalto-yliopiston sivuilta löytyy kattava infopaketti saapuvalle henkilökunnan jäsenelle. 

Uuden työntekijän perehtyminen

Uuden työntekijän perehtymisoppaan (aalto.fi) avulla uusi työntekijä tutustuu  helposti uuteen työpaikkaansa ja sen toimintatapoihin. Uuden työntekijän esimies ja tiimiläiset ovat kuitenkin avainasemassa uuden kollegansa työyhteisöön sopeutumisen tukemisessa.

Kotoutumista tukevat tapahtumat 

Aalto-yliopiston HR tuottaa tapahtumia, joihin kuuluvat kahdesti vuodessa järjestettävä Experiencing Finland tapahtuma sekä  Aalto Club retket, joiden avulla kansainvälinen yhteisömme pääsee tutustumaan suomalaiseen yhteiskuntaan, kulttuuriin ja tapoihin rennossa ympäristössä. Lisätietoja Sosiaalinen elämä ja vapaa-aika- sivulta (aalto.fi)

Lisää aiheesta

Henkilöstöpalveluiden (HR) yhteystiedot

Löydät oman yksikkösi henkilöstöpalveluiden yhteyshenkilön tämän sivun kautta.

People biking in front of Väre and ABloc

Henkilöstön kansainvälinen liikkuvuus -hakemisto

Henkilöstön kansainvälinen liikkuvuus -hakemisto

Mikko Raskinen Aalto yliopisto Otaniemi

Suomeen muuttaminen

Tältä sivulta löydät tietoa Suomeen muuttoon liittyvistä käytännön asioista, kuten sosiaaliturvasta, verotuksesta ja pankkitilin avaamisesta.

Suomeen saapumisen valmistelu

Tältä sivulta löydät perustietoa Suomeen saapumiseen liittyen (viranomaisasiat ja saapujan muistilistat). Suomeen muuttamisen valmistelu aloitetaan hyvissä ajoin kotimaasta käsin.

Main image

Tietoa puolisolle ja perheille

Perheen ja/tai puolison kanssa Suomeen muuttamisessa tulee huomioida mm kouluihin ja päiväkotiin ilmoittautumiset. Tältä sivulta löydät perustietoa näistä sekä muita yleisiä vinkkejä mukana muuttavalle puolisolle.

Image

Asunto pääkaupunkiseudulta

Asumispalveluiden ohjeita asunnon löytämiseen ja vuokraamiseen pääkaupunkiseudulta. Linkkejä sekä vuokra-asunnon että omistusasunnon etsintää helpottaville sivustoille.

AaltoInn room
Tätä palvelua tarjoaa:

Henkilöstöpalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: