Akateeminen vierailija

Aalto community and campus

Akateemisten vierailijoiden kutsumisella ja tutkimus/taiteen harjoittamiseen liittyvien mahdollisuuksien tarjoamisella on pitkät perinteet yliopistomaailmassa.

Akateeminen vierailija on henkilö, tyypillisesti toisen organisaation työntekijä tai apurahatutkija, jolle Aalto tarjoaa työskentelytilan ja esim. tutkimuslaitteiden, tutkimustietokantojen/-datan käyttömahdollisuuden, mutta jolla ei ole työsuhdetta Aaltoon.

Koska työyhteisön jäseneksi tuleva vierailija ei ole työsuhteessa Aaltoon, hänen asemansa poikkeaa merkittävästi Aallon työntekijästä. Tämän vuoksi on tärkeää, että sekä Aallon että vierailijan vastuut ja velvoitteet ovat ennen vierailun aloittamista selvillä ja pääsääntöisesti myös kirjallisesti sovittuna.

 • Mikäli kyse on Aallon tai toisen yliopiston perustutkintoa suorittavasta opiskelijasta tai lyhytkestoisesta (alle 1 kuukausi) tai ns. isännöidystä (valvotusta) vierailusta, joissa henkilölle ei anneta kulkuoikeuksia, työskentelytilaa, tutkimuslaitteiden, tutkimustietokantojen/-datan tmv. käyttömahdollisuutta, arvioidaan sopimuksen tarve tapauskohtaisesti.

Olethan hyvissä ajoin yhteydessä yksikkösi hr-yhteyshenkilöön, mikäli olet harkitsemassa akateemisen vierailijan kutsumista yksikköösi. Näin voidaan etukäteen varmistaa, että vierailun toteuttamiseen liittyvät eri asiat ovat kunnossa.

Lisätietoja akateemisten vierailujen toteuttamiseen liittyvistä huomioonotettavista asioista löydät täältä: Akateemiset vierailijat Aallossa (Päivitetty 04/2018)

Eri tilanteissa käytettävät vierailijasopimuspohjat ovat saatavilla hr-yhteyshenkilöltä sekä RIS-juristilta.

Huomioitavaa kun vierailijalla on käytössään apuraha

 • Suomalaiset säätiöt ovat vuoden 2014 aikana sisällyttäneet uusien myönnettävien apurahojen suuruuteen korvauksen (yliopistokorvaus) yliopistolle aiheutuvista yleiskustannuksista, kuten tilakustannuksista.

 • Yliopistokorvauksen maksamista varten säätiöt vaativat yliopistolta sitoumuksen apurahansaajan ja yliopiston välillä.

 • Sitoumuksessa sovitaan perustason työskentelyedellytysten ja palveluiden tarjoamisesta. Samalla apurahan saaja sitoutuu maksamaan Aalto-yliopistolle apurahaan sisältyvän yliopistokorvauksen.

 • Aalto voi solmia apurahan saajan kanssa sopimuksen. Lähtökohtana on, että tutkimusta tehdään Aalto-yliopiston määrittämillä keskeisillä tutkimusaloilla ja se on yliopiston tutkimustoiminnan kokonaisuuden kannalta tarkoituksenmukaista.

 • Asiaa koskevat tarkemmat ohjeet ovat yliopistokorvausta koskevassa toimintaohjeessa.

 • Laitoksen hr-yhteyshenkilö huolehtii vierailijasopimuksen laatimisesta yhteistyössä laitoksen nimetyn yhteyshenkilön kanssa.

 

toimintaohje yliopistokorvauksesta

Lisätietoja

 • Lisätietoja akateemisiin vierailijoihin liittyvistä asioista antavat yksiköiden hr-päälliköt ja hr-koordinaattorit sekä tutkimus- ja innovaatiopalveluiden lakimiehet.

 • Vierailijasopimukseen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä: Vanhempi lakimies Maiju Wikström ([email protected]).

 • Säätiösitoumus-asioissa ole yhteydessä henkilöstöasiantuntija Minna Tevä ([email protected]).

Tätä palvelua tarjoaa:

Henkilöstöpalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
 • Julkaistu:
 • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu