Palvelut

ACRIS, avoin julkaiseminen ja rinnakkaistallennuspalvelu

ACRIS toimii Aalto-yliopiston julkaisuarkistona. Julkaisun kokotekstiversion avaaminen ACRISissa on maksuton avoimen julkaisemisen tapa, jonka avulla täytät helposti rahoittajien ja Aalto-yliopiston avoimuuden vaatimukset. Aalto-yliopiston tutkijat voivat hyödyntää yliopiston rinnakkaistallennuspalvelua.

Avoin julkaiseminen ja rinnakkaistallennuspalvelu (Green OA)

Aalto-yliopisto tukee tutkimusartikkelien avointa saatavuutta. Kaikki tieteelliset vertaisarvioidut artikkelit ja konferenssijulkaisut tallennetaan ACRISiin palveluna, jonka tuottaa tutkimuspalvelujen Avoin tiede ja ACRIS -tiimi.

Voit:

a) lähettää lopullisen hyväksytyn käsikirjoitusversion (final accepted manuscript) osoitteeseen [email protected]. Tämä ei ole tarpeen mikäli artikkeli on julkaistu avoimena.

 • Suurin osa kansainvälisistä kustantajista sallii hyväksytyn käsikirjoituksen julkaisemisen yliopiston julkaisuarkistossa ilman ylimääräisiä kustannuksia.
 • Usein, mutta ei aina, lopullisen hyväksytyn käsikirjoitusversion saa julkaista 12-48 kuukauden embargon jälkeen. Embargoa ei aina vaadita.
 • Lehtikohtaisia rinnakkaistallennuskäytäntöjä voi tarkastella Sherpa/Romeo-palvelussa: www.sherpa.ac.uk/romeo/
 • ACRIS on Euroopan komission ja Suomen Akatemian vaatimusten mukainen julkaisuarkisto.

b) ladata lopullisen hyväksytyn käsikirjoitusversion ACRISiin itse.

Kuinka lisäät hyväksytyn käsikirjoitusversion artikkelistasi ACRISiin

Lataa julkaisu vain PDF/A-formaatissa. Huom! ACRIS-validaattorit validoivat julkaisusi. 

 1. Kirjaudu järjestelmään osoitteessa acris.aalto.fi.
 2. Klikkaa aloitussivulla joko Lisää sisältöä -painiketta (Add content), jos olet lisäämässä uutta julkaisua tai valitse julkaisuluettelosta julkaisu, jota haluat muokata.
 3. Julkaisueditorissa valitse Electronic version(s) of -> Add electronic version -> Upload electronic version
 4. Etsi tiedosto ja lataa se.
 5. Määritä dokumentin versio -> (accepted author manuscript).
 6. Määritä avoimuus, esim. avoin (open).
 7. Valitse tarvittaessa dokumentille lisenssi. 

Avoin julkaiseminen ja tutkimusprojektit

Tutustu rahoittajien vaatimuksiin ja miten projektitietoja käsitellään ACRISissa.

Tieteenalakohtainen julkaisuarkisto: ArXiv

Jos rinnakkaistallennat julkaisusi arXiviin, tiedostoa ei tarvitse ladata ACRISiin. Voit sen sijaan linkittää arXiv-julkaisusi ACRISiin, jotta se voidaan raportoida opetus- ja kulttuuriministeriölle. Avoin julkaiseminen tuo lisärahoitusta.

Lataa lopullinen hyväksytty käsikirjoitus (final accepted manuscript, FAM) arXiviin. Lähetä linkki osoitteeseen [email protected].

HUOM.! Kerrothan onko linkitetty versio arvioitavaksi jätetty (submitted, pre-print) vai vertaisarvioitu versio (author accepted manuscript). Opetus- ja kulttuuriministeriö huomioi vain vertaisarvioidut tai hyväksytyt versiot vuosittaisessa avointen julkaisujen tiedonkeruussa.

How to recognize accepted manuscript
Mikä on "accepted manuscript version"

Avoimen julkaisemisen tarkistuslista tekijälle

 • Sovi muiden tekijöiden kanssa siitä, että aiot rinnakkaistallentaa käsikirjoituksesi julkaisuarkistoon
 • Tarkista ohjeistukset, mikäli olet saanut rahoitusta EU:lta tai Suomen Akatemialta
 • Kun saat tiedon hyväksynnästä, tarkista onko Aallolla avoimeen julkaisemiseen liittyviä sopimuksia kustantajien kanssa. Lisätietoa: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/avoin-julkaiseminen-ja-sopimukset-kustantajien-kanssa (Muista käyttää Aalto-yliopiston sähköpostiosoitetta, jotta voit hyödyntää mahdollisia sopimuksia)
 • Jos sopimusta ei ole, eikä artikkelia ole julkaistu avoimesti avoimessa tai hybridilehdessä, lähetä viimeinen hyväksytty käsikirjoitus (final accepted manuscript, FAM) osoitteeseen [email protected]. Avoin tiede ja ACRIS -tiimi lataa käsikirjoituksen arkistoon ja avaa sen kustantajan ehtojen mukaisesti.

 

Seuraavasta linkistä voit palata ACRIS-ohjeiden etusivulle:

ACRIS-ohjeet

ACRIS (Aalto Current Research Information System) on Aalto-yliopiston tutkimustietojärjestelmä. Järjestelmässä on ajantasaista tietoa Aalto-yliopiston tutkimuksesta ja taiteellisesta toiminnasta. Tiedot näkyvät julkisesti Research.aalto.fi-portaalissa.

Yellow dots and a magnifying glass
Tätä palvelua tarjoaa:

Tutkimus- ja innovaatiopalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
 • Julkaistu:
 • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu