Palvelut

5G-verkko tutkimuskäyttöön

Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella toimii tutkimuskäyttöön rakennettu yliopiston sisäinen 5G-verkko. Verkossa ei voi soittaa puheluita (ei sisäisesti eikä muihin verkkoihin), vaan se tarjoaa Otaniemen alueella nopean internet-yhteyden. Verkko on tarkoitettu vain 5G-verkon ja sen sovellusten tutkimukseen.

Otaniemen alueella kuuluu myös kaupallisia 5G-verkkoja. Liittymiä ja puhelimia kaupallisiin 5G-verkkoihin voi tiedustella osoitteesta [email protected].
Aalto_nextG_watertower-1.png

Ominaisuudet

Kampuksella toimiva tutkimusverkko koostuu Nokian 5G- ja 4G-tukiasemista. Verkko on LTE-tekniikalla toimineen Netleap-verkon seuraaja, jota on laajennettu uusilla 5G-tukiasemilla ja verkkoa ohjaavalla 5G-ytimellä. Kokonaisuuteen kuuluu myös Ericssonin toimittama NB-IoT -tukiasema sensorien tiedon välitykseen.

Verkko tarjoaa 5G- ja IoT-laitteille lyhytviiveisen yhteyden internetiin ja Aallon sisäverkkoon. 5G-ympäristön varaan on mahdollista rakentaa kokonaisuuksia, jotka koostuvat mobiililaitteista ja Aallon konesaleissa sijaitsevista palvelimista. Tekniset järjestelyt suunnitellaan tapauskohtaisesti jokaisen tutkimushankkeen kanssa.

Verkkoa on mahdollista käyttää tavallisilla 4G/5G-laitteilla sekä NB-IoT-tekniikkaa tukevilla sensoreilla.

Kattavuus

Verkko kattaa Otaniemen alueella tärkeimmät ulkoalueet. Tietyillä alueilla tarjolla on vain 4G-yhteyksiä, mutta ydinalueilla on myös 5G-peitto. Verkkoa täydennetään kysynnän mukaan sisätukiasemilla tärkeimpiin tutkimustilohin. NB-IoT toimii Otaniemen ulkoalueilla, mutta sisätiloissa kuuluvuus on heikompaa.

Verkon toiminta-alueesta ei ole kuuluvuuskarttaa, mutta tukiasemien sijainnit selviävät alla olevasta kartasta. Tarvittaessa ota yhteys IT Service Deskiin selvittääksesi, toimiiko verkko haluamassasi sijainnissa.

Käyttökohteet

Tutkimusverkkoa voi käyttää uusien mobiili- ja IoT-sovellusten testaamiseen ja tutkimustarkoituksiin. Verkko tarjoaa pienet viiveet reaaliaikaisten sovellusten rakentamiseen. Tiedonsiirtokaistaa on myös runsaasti raskaampaankin langattomaan tiedonsiirtoon. Verkko ei sovellu tavanomaiseen puhelinkäyttöön, sillä verkosta ei ole puheyhteyksiä kaupallisiin puhelinverkkoihin.

Kohderyhmä

Verkko on avoin koko Aalto-yhteisölle mobiilisovellusten tutkimiseen ja rakentamiseen. Verkon käyttö opiskelijoille ja tutkijoille on ilmaista. Verkkoa voidaan tarjota myös ulkopuolisille yhteistyökumppaneille nimellistä korvausta vastaan.

Tuki ja käyttöönotto

Aallon 5G-verkon käyttö vaatii päätelaitteeseen fyysisen SIM-kortin. SIM-kortteja jakaa ja hallinnoi tietotekniikkapalveluiden IT Service Desk Maari (Maarintie 8, huone 1163). Tiedustelut toivotaan tehtävän etukäteen osoitteeseen [email protected], minkä jälkeen toimintavalmiin SIM-kortin voi noutaa muutaman päivän kuluessa. IT Service Desk yhdessä Tietoliikenne-  ja tietoverkkotekniikan laitoksen kanssa antaa myös neuvontaa verkon soveltuvuudesta erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Rajoitukset

Verkko soveltuu vain tutkimuskäyttöön. Sen käyttöön tulee hakea etuäteen käyttöoikeus ja SIM-kortti Tietotekniikkapalveluista. Verkossa ei voi soittaa sisäisiä tai ulkoisia puheluita. Verkko ei myöskään välitä hätäpuheluita.

Aalto 4G/5G base station locations
Tukiasemien sijainnit Otaniemen alueella (kartta OpenStreetMap)

Lisätietoa

Aalto_nextG_watertower-1.png

Aalto nextG

Aalto nextG on tulevaisuuden mobiiliverkkojen tutkimusta tukeva infrastruktuuri. Sitä operoi Sähkötekniikan korkeakoulun Informaatio- ja tietoliikennetekniikan laitoksen tekninen tuki.

IT Service Desk

IT Service Desk yhteystiedot ja aukioloajat

IT-käyttäjätuki toimii alueellisena lähipalveluna palvellen asiakkaita yli koulurajojen. Käy palvelupisteessä tai pyydä apua apua sähköpostitse, puhelimitse tai chatissa.

Palvelut
Tätä palvelua tarjoaa:

IT-palvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: