Aalto nextG

Aalto nextG

Aalto nextG on tulevaisuuden mobiiliverkkojen tutkimusta tukeva infrastruktuuri. Sitä operoi Sähkötekniikan korkeakoulun Informaatio- ja tietoliikennetekniikan laitoksen tekninen tuki.

Nykyinen tutkimuksemme keskittyy kehittämään edistyneitä radioviestintäjärjestelmiä ja internet-teknologioita viidennen sukupolven matkapuhelinverkoille - ja pidemmälle. Tutkimus keskittyy joustavaan spektrinkäyttöön, Internet of Thingsiin (IoT), ultramatalaan latenssiin, verkkoprotokolliin ja -ohjelmistoihin, verkkojen virtualisointiin ja pilveen siirtymiseen, verkkojen massadataan ja energiatehokkuuteen sekä verkkojen turvallisuuteen, luottamuksellisuuteen ja vastustuskykyyn.

Aalto_nextG_watertower-1.png

Tutkimusvälineet ja -palvelut

Langattoman ja Internet-viestinnän tutkiminen vaatii erilaisia tutkimus- ja koeympäristöjä sekä simulointia ja analyyttistä kehittämistä. Osan tutkimuksestamme voimme tehdä emuloiduissa ympäristöissä käyttäen esimerkiksi radiokanavan emulointia, osa taas tarvitsee oikean radiokanavan. Yksi koe voi tarvita 180 halpaa pientietokonetta, toinen kokonaista mobiiliverkkoa useine datakeskuksineen.

Aalto nextG:ssä on useita ominaisuuksia, jotka mahdollistavat lähes täyden skaalan kokeet mobiiliverkoissa. Hyvä kuitupeitto Aallon kampuksella Otaniemessä mahdollistaa hyvät mobiiliyhteydet alueella. 4G/5G-radioverkkomme on yhdistetty valtakunnalliseen 5G-testiverkkoon (5GTNF). Verkko mahdollistaa useiden verkon ytimien yhtäaikaisen käytön, samat radioresurssit jakaen. Tällä hetkellä MNC (Mobile Network Code, mobiiliviestinverkon yksilöivä koodi) 51 on käytössä NB-IoT-tekniikalla 700 MHz taajuusalueella, MNC 52 on 5G-tekniikan käytössä 3,5 GHz taajuusalueella ja koodeja 53 ja 55 voidaan käyttää esim. verkkovierailujen testaamiseen. Verkossa voi tutkia teknologioiden eri puolia yhdessä ja erikseen.

Open Science -palvelut

Mobiiliverkollamme on suurikapasiteettinen, kampusverkosta erillinen yhteys Funetin kautta Internetiin, mikä mahdollistaa edistyneemmätkin kokeet kampusverkkoa vaarantamatta. Pitkän tähtäimen yhteistyötä tehdään myös muiden Internet-tutkimuslaitosten, kuten Planetlab, NLANR, Caida ja RIPE, kanssa.

Kokeelliset 4G/5G-verkot voivat tukea käyttötapauksia, jotka eivät ole mahdollisia kaupallisten operaattoreiden tarjoamissa verkoissa. Kaupalliset verkot tarjoavat helppokäyttöisiä standardiverkkopalveluita, jos tarvetta kokeellisille ominaisuuksille ei ole. Tieteilijöille on tarjolla koko kirjo verkkoja operaattoreiden kaupallisista verkoista laitevalmistajien kokeellisiin verkkoihin ja tiedeyhteisön tarjoamiin kokeellisiin verkkoihin. nextG:n ja Aalto ITS:n yhteistyönä voimme tarjota tarpeita parhaiten vastaavan verkon esimerkiksi IoT-kokeisiin ja Aalto Industrial Internet Campusin tarpeisiin.

Uusimmat IP- ja Ethernet-liikenteen generointi- ja analysointitekniikat ovat hyödyksi mm. erilaisten laitteiden ja järjestelmien todellisen suorituskyvyn ja ominaisuuksien testaamisessa kuormituksen alla - jopa satojen gigabittien sekunnissa.

Optinen verkko mahdollistaa aikasynkronointisignaalin jakamisen, millä saadaan parempi tarkkuus monenlaisiin erilaisiin mittauksiin kampusalueella. Voimme tarjota aikasignaalin jopa nanosekuntien tarkuudella.

Verkon emulointi todellisilla radio- ja verkkolaitteilla mahdollistaa ominaisuuksien hyödyllisyyden ja suorituskyvyn testaamisen ennen kuin varsinainen järjestelmä on saatavilla. Se mahdollistaa myös testit hyvin tunnetussa ympäristössä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: