Toisen kotimaisen kielen kokeet ja mahdollinen niihin valmentava kurssi suoritetaan ensimmäisen opiskeluvuoden aikana ja pakollinen vieraan kielen kurssi MNGT-A4004 Mastering influence in business communication toisen opiskeluvuoden aikana. Valinnainen kieliopinto suoritetaan opiskelijan valinnan mukaan toisen tai kolmannen opiskeluvuoden aikana.
* Suorita ruotsin lähtötasotesti ennen ilmoittautumista, jotta tiedät pitääkö sinun ensin osallistua kokeeseen valmentavalle kurssille. Ruotsin kokeisiin valmentava kurssi LCB-5800 Ruotsinkielinen yritysviestintä 1 tai LCB-5803 Ruotsinkielistä yritysviestintää perusteellisesti sijoitetaan HOPSilla vapaasti valittaviin opintoihin. Huomaa, että nämä kokeisiin valmentavat kurssit eivät sovellu valinnaiseksi kieliopinnoksi. Lue lisää ruotsin opinnoista alta kohdasta Ruotsi.
** Suomen kielikokeista ja kokeisiin valmentavista kursseista löydät tietoa kielikeskuksen sivuilta: Finska som andra och främmande språk. Ruotsinkielisille opiskelijoille suositellaan kurssia LC-5000 Kommunicera som expert osaksi valinnaisia opintoja viestintä- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamiseksi myös omalla kielellä. Huomaa, että tämä kurssi ei sovellu valinnaiseksi kieliopinnoksi.
Kotimaiset kielet suomi ja ruotsi
Korkeakoulututkintoon Suomessa kuuluu tutkintoasetuksen mukaan aina molempien kotimaisten kielten, eli suomen ja ruotsin, taidon osoittaminen. Oman koulusivistyskielen osalta taito osoitetaan kandidaatintyön yhteydessä kirjoitettavalla kypsyysnäytteellä ja toisen kotimaisen kielen osalta kirjallisella ja suullisella kielikokeella.
- Koulusivistyskielesi on se kotimainen kieli, joka on sinulla äidinkielenä lukion päättötodistuksessa.
- Jos et suorittanut lukion oppimäärää tai olet suorittanut kansainvälisen lukiolinjan tai olet suorittanut lukiota vastaavat opinnot ulkomailla, koulusivistyskielesi on se kotimainen kieli, joka on sinulla äidinkielenä peruskoulun päättötodistuksessa.
- Ellei sinulla ole lukion eikä peruskoulun päättötodistuksessa kotimaista kieltä äidinkielenä, sinulle ei yleensä määrity koulusivistyskieltä: sinun kannattaa hakea kielitaitovaatimusten määrittelyä. Lue lisää koulusivistyskielen määrittymisestä kielikeskuksen sivuilta sekä alta kohdasta Vapautukset kielitaitovaatimuksista.
Jos koulusivistyskielesi on suomi, toinen kotimainen kieli on ruotsi. Jos koulusivistyskielesi on ruotsi, toinen kotimainen kieli on suomi.
Vieraan kielen opinnot englannin kielessä
Korkeakoulututkintoon Suomessa kuuluu tutkintoasetuksen mukaan aina vähintään yhden vieraan kielen taidon osoittaminen. Kielitaidon tulee mahdollistaa oman alan kehityksen seuraaminen ja kansainvälisessä ympäristössä toimiminen. Kaikki opiskelijat osoittavat tämän taidon pakollisella englanninkielisen yritysviestinnän kurssilla MNGT-A4004 Mastering influence in business communication.
Valinnainen kieliopinto
Kauppatieteen kandidaatin tutkintoon kuuluu 3 op valinnainen kieliopinto. Tämä voi olla joko
- Kauppakorkeakoulun tarjoama englanninkielisen yritysviestinnän valinnainen kurssi (katso kohta English Business Communication),
- toisen kotimaisen kielen (ruotsi) syventävä kurssi (katso kohta Ruotsi),
- Kielikeskuksen tarjoama kieliopinto valinnaisessa kielessä tai
- esimerkiksi JOO-opintoina muussa yliopistossa suoritettu kielikurssi.
Huomaa, että oman koulusivistyskielen kurssit (kuten LC-5000 Kommunicera som expert koulusivistyskieleltään ruotsinkielisille opiskelijoille), toisen kotimaisen kielen kokeisiin valmentavat kurssit, Intercultural Communication -kurssit tai kielikeskuksen tarjoamat muut kuin kielten kurssit eivät sovellu valinnaiseksi kieliopinnoksi. Katso lisää valinnaisista kieliopinnoista sivulta alta.
Vapautukset kielitaitovaatimuksista
Erityisestä syystä opiskelija voidaan vapauttaa kielitaitovaatimuksista kokonaan tai osittain. Lisäksi opiskelija, jolle ei määrity koulusivistyskieltä, eikä siten myöskään toista kotimaista kieltä, ei voi osoittaa tutkinnossaan kummankaan kielen taitoa tutkintoasetuksen tarkoittamalla tavalla. Opiskelijan tulee hakea vapautusta kielitaitovaatimuksista tai kielitaitovaatimusten määrittelyä. Hakemukset lähetetään osoitteeseen [email protected]
Vapautus koulusivistyskielen taidon osoittamisesta
Opiskelija, jonka tosiasiallinen koulusivistyskielen osaaminen ei riitä tutkintoasetuksessa tarkoitetun kielitaidon osoittamiseen, voidaan hakemuksesta vapauttaa koulusivistyskielen taidon osoittamisesta. Esimerkiksi peruskoulun viimeisillä luokilla Suomeen muuttanut opiskelija, jolla on peruskoulun päättötodistuksessa suomi tai ruotsi äidinkielenä ja joka on opiskellut lukio-opinnot vieraalla kielellä.
Vapautuksen saavan opiskelijan opinnäytteeseen liittyvä kypsyysnäyte tarkistetaan vain sisällön, ei kielitaidon, osalta. Lue lisää kypsyysnäytteestä otsikon Opintojen aikana > Opinnäyte alta.
Vapautus toisen kotimaisen kielen taidon osoittamisesta
Opiskelija, joka ei ole suorittanut lukion B1-oppimäärää (5 pakollista kurssia) toisessa kotimaisessa kielessä tai joka on saanut siitä vapautuksen alemmissa koulutusasteissa, voidaan hakemuksesta vapauttaa toisen kotimaisen kielen taidon osoittamisesta.
Vapautuksen saavan opiskelijan on suoritettava vähintään 2 op laajuiset opinnot valinnaisessa kielessä toisen kotimaisen kielen kokeiden sijaan.
Vapautus vieraan kielen taidon osoittamisesta
Vieraan kielen vaatimuksista ei pääasiassa voida vapauttaa. Lisätietoja oman ohjelmasi suunnittelijalta tai opintoasianpäälliköltä.