Aalto ENG: Vuoden opetusteko -palkinto

Insinööritieteiden korkeakoulu jakaa vuosittain tunnustuksen vuoden opetusteolle. Palkinto myönnetään yhdelle opettajalle tai opettajaryhmälle, joka valitaan opiskelijoilta ja henkilökunnalta kerättyjen ehdotusten joukosta. Palkinnon myöntää koulun dekaani, opetuksesta vastaavan varadekaanin esityksestä.
Palkinnon voittajaa valitessa painotetaan ansiokasta opetustekoa, joka perustuu yhteen tai useampaan alla olevista teemoista:
- opettajien yhteisöllisyys, yhteisopettajuus ja opettajan hyvinvoinnin tukeminen
- opiskelijoiden hyvinvoinnin tukeminen opetuksessa ja ohjauksessa sekä ohjauksen saatavuus
- oman opetuksen (kurssin) kehittäminen: opetus- ja arviointimenetelmien monipuolisuus ja aiheeseen soveltuvuus, kurssin mitoittaminen ja kuormittavuus, sekä opiskelijapalautteen systemaattinen kerääminen ja hyödyntäminen opetuksen kehittämisessä
- pedagogisesti harkittu opetusteknologian hyödyntäminen opetuksessa ja ohjauksessa
- oman opetusosaamisen kehittäminen ja sen vaikutus opetus- ja oppimisprosessiin
- monitieteisyyden toteuttaminen opetuksessa; osallistujat, opetettava aines ja opettajat.
Vuosina 2020 ja 2021 palkitsemisessa huomioidaan pandemiatilanteen aiheuttama etäopetuksen toteuttaminen. Erityishuomio kiinnitetään opetuksen vuorovaikutteisuuteen, joustavuuteen ja opiskelijapalautteeseen.
Kenelle Vuoden opetusteko 2022 –palkinto? Tee ehdotuksesi pe 20.1.2023 mennessä!
Insinööritieteiden korkeakoulun henkilökunnalta ja opiskelijoilta pyydetään ehdotuksia Vuoden opetusteko 2022 -palkinnon saajasta.

Palkinnon voittajia
Aiemmat opetustekopalkinnon voittajat viimeisen viiden vuoden ajalta sekä palkinnon myöntämisen perusteet on koottu alle.
Karvinen on vastannut Water and Environmental Engineering -maisteriohjelman henkilökohtaisen oppimisportfolion kehittämisestä ja toteutuksesta vuodesta 2016 lähtien. Hän on perustanut ja koordinoinut verkossa opinnäytetutkielmien kirjoitustilaisuuksia. Lisäksi Karvinen on menestyksekkäästi tukenut kollegoitaan siirtymisessä verkko-opetukseen ja tarjonnut ideoita verkko-opetukseen ja oppimiseen. Karvinen on jo vuosia tehnyt sekä tutkimusta että käytännön työtä kestävän kehityksen rooliin liittyen insinöörikoulutuksessa ja yliopistokoulutuksessa. Hänen työnsä on keskittynyt erityisesti WAT-maisteriohjelman toimintaan, mutta hänen kokemustaan on hyödynnetty sekä Insinööritieteiden korkeakoulussa että Aalto-yliopistossa. Karvinen on ollut osa tiimiä, joka on suunnitellut ja toteuttanut Aallon yliopistopedagogisen kurssin "Sustainability in Teaching".
Annukka Santasalo-Aarnio ja Samuel Cross kehittivät ja toteuttivat haasteisiin pohjautuvaa opettamista verkkoympäristössä yhteistyössä teollisuuden kanssa. Santasalo-Aarnio ja Cross ovat edelläkävijöitä haastepohjaisen opettamisen alalla, ja vuonna 2020 he käyttivät itse kehittämäänsä uutta työkalua ja metodia kolmen kurssin järjestämiseen verkkoympäristössä. Yhteistyö sidosryhmien kanssa oli tiivistä ja molemmat opettajat kehittivät omaa opetusosaamistaan toisiltaan oppien.
Lisäksi arviointiryhmä kiitti koko opetus- ja opetuksen tukihenkilöstöä joustamisesta, sitoutumisesta ja erinomaisesta työstä haastavana pandemia-aikana.
Lauri Uotinen ja Mateusz Janiszewski ovat hyödyntäneet uutta teknologiaa virtuaalisen oppimisympäristön kehittämisessä (VR). He ovat toteuttaneet virtuaalisen maanalaisen tunnelin laajassa yhteistyössä eri alojen opettajien kanssa. Kehitetyssä virtuaaliympäristössä opiskelija pääsee harjoittelemaan ja tekemään oppimistehtäviä omaan tahtiinsa ja niin monta kertaa, kuin hän tarvitsee ennen varsinaiseen tunneliympäristöön menemistä. Opiskelijalla on ohjeet saatavilla kaiken aikaa.
Uotinen ja Janiszewski ovat tehneet kehittämisen ohella myös opetuksen tutkimusta, jossa he ovat tarkastelleet kehitetyn ympäristön hyödyllisyyttä opiskelijoiden oppimisen näkökulmasta. Opiskelijat ovat ottaneet uudenlaisen oppimisympäristön hyvin vastaan ja havainneet sen hyödylliseksi sekä tukevan varsinaisen oppimistehtävän tekemistä. Uusi oppimisympäristö tukee opiskelijan hyvinvointia lisäämällä joustavuutta ja tukea oppimisprosessiin. Tutkimustulosten mukaan myös oppimistulokset ovat parantuneet. Opiskelijapalautteen avulla ympäristöä on kehitetty edelleen.
Tommi Mikkolan lähestymistapa opetukseen ja oppimiseen on oppimis- ja opiskelijakeskeinen, hän välittää oppilaistaan ja tukee heitä ja heidän oppimistaan monin tavoin. Mikkola parantaa toiminnallaan ja opetustyylillään opiskelijoiden motivaatiota ja jättää erityisesti tunteen, ettei opiskelija ole/jää yksin. Opetuksessaan hän käyttää monipuolisesti erilaisia opetusmenetelmiä ja tarjoaa vaihtoehtoisia suoritustapoja ja erilaisia haasteita eri tasoisille opiskelijoille. Hänen kurssinsa ovat hyvin organisoituja. Opiskelijan jaksamiselle ja ajankäytölle ovat olennaisia arviointikriteerit ja ne on kursseilla esitetty ja avattu selkeästi etukäteen, lisäksi kurssilla annetaan rakentavaa ja ajantasaista palautetta suorituksista. Hän on pystynyt kokonaisvaltaisesti kehittämään alansa opetusta insinööritieteiden korkeakoulussa.
Mikkola on kehittänyt omaa opettajuuttaan ja opetustaan myös osallistumalla Aalto-yliopiston pedagogiseen koulutukseen ja suorittanut 25 op:n kokonaisuuden.
Matti Kummu on suunnitellut ja toteuttanut vesi- ja ympäristötekniikan maisteriohjelmaan kuuluvan uudenlaisen Water and People in a Changing World -kurssin, joka opiskelijapalautteen perusteella tukee erinomaisesti opiskelijoiden oppimista. Kurssi yhdistää insinöörikoulutukseen liittyvän teknisen huippuosaamisen laajempaan yhteiskunnalliseen kontekstiin ja koko maapallon kannalta kriittisiin kestävyyskysymyksiin, ja kouluttaa täten Aallon strategian mukaisia tulevaisuuden tekijöitä.
Haastavasta aihealueesta huolimatta kurssi tarjoaa opiskelijoille näkymän siihen, että Water and Environmental Engineering -maisteriohjelman ja Insinööritieteiden korkeakoulun tarjoama opetus antaa osaltaan valmiuksia maapallon kestävyyskysymyksien ratkaisemiseen.
Kurssi yhdistää innovatiivisella ja monipuolisella tavalla luennot, yksilötyönä tehtävät harjoitukset, projektityön, ryhmän tarjoaman vertaistuen sekä työpajatyöskentelyn.
Eeva Säynäjoki toimii opettajana huomioiden opiskelijat ja heidän tarpeensa sekä odotuksensa. Hän huomioi erilaiset oppijat tarjoten mielekkäitä opetus-, opiskelu- ja suoritustapoja kurssillaan. Hänen lähestymistapansa opetukseen ja oppimiseen on oppimiskeskeistä ja opiskelijat arvostavat hänen valmiutta ja halua kuulla ja hyödyntää opiskelijoiden palautetta. Hän kerää opiskelijapalautetta opetuksesta jatkuvasti ja kehittää sen avulla toimintaansa jo kurssin aikana.
- Julkaistu:
- Päivitetty: