HYBER – Suomen Akatemian huippuyksikkö

Biologisia räätäleitä

Meidän neljä tutkimusryhmää tutkii biologisina "räätäleinä" molekyylien itsejärjestäytymistä, proteiinien geenimanipulaatiota, biomolekyylien bioteknistä valmistamista ja kasvien soluseinien materiaaleja.
Aalto University/HYBER

HYBER yhdistää tutkimusryhmiä, joilla on laaja tietämys fyysisten ja kemiallisten aineiden tieteestä, tavoitteena luoda monialainen ja luova tutkimusympäristö. Yhdistämme materiaalitieteen biologiseen ja molekyylisuunnitteluun ymmärtääksemme ja kehittääksemme materiaalien uusia konsepteja ja ohjelmoitavia järjestelmiä.

HYBERin muodostavat professorien Olli Ikkala, Markus Linder, Merja Penttilä, Orlando Rojas ja Janne Laine johtamat tutkimusryhmät. Yhdistetty asiantuntemuksemme kattaa osaamisketjun, jotta voidaan suunnitella, muokata, tutkia ja ymmärtää materiaaleja alkaen molekyylitasolta nanotasolle, ja edelleen miten ne käyttäytyvät käytännön sovellutusten tasolla.

VISIOMME: Biologisia konsepteja seuraavan sukupolven materiaalitieteelle.

HYBERin muodostavat

HYBERiin kuuluvat myös:

Biohybridimateriaalit Professori Mauri Kostiainen

Nanorakenteet ja -materiaalit Professori Päivi Laaksonen

Pehmeä aine ja kostuminen Professori Robin Ras

Nanomikroskopiakeskus Professori Janne Ruokolainen

Aktiiviset materiaalit Professori Jaakko Timonen

 

HYBERin muut jäsenet

Folding with Halogen Bonding

Vieraileva professori Pierangelo Metrangolo
Department of Chemistry, Materials, and Chemical Engineering ”Giulio Natta”, Politecnico di Milano

Professori Metrangolon tutkimuskohteisiin kuuluu kristallitekniikka, fluorikemia, supramolekyylit ja biomimeettiset materiaalit. Nanostructured Fluorinated Materials -ryhmä tutkii halogeenihiilivetyjen itsejärjestäytymisominaisuuksia ja vuorovaikutusta biomolekyylien kanssa toiminnallisten materiaalien ja nanolääketieteen aloilla.

Hänelle on myönnetty ERC-StG2012-rahoitus projektille ”FOLDHALO - Folding with Halogen Bonding”, jossa tutkitaan halogeenisidoksen merkitystä biologisissa järjestelmissä. Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan laitos oli FOLDHALO-apurahan edunsaaja.

Nanomikroskopiakeskus

Professori Janne Ruokolainen
Teknillisen fysiikan laitos / Nanomikroskopiakeskus, Aalto-yliopisto

Aalto-yliopiston nanomikroskopiakeskus on osa OtaNano-infrastruktuuria ja tarjoaa tutkijoiden käyttöön korkean erotuskyvyn mikroskooppeja.

Materiaaleja kasvisoluista

Professori Janne Laine (ent. johtava tutkija)
Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun dekaani
Biotuotteiden ja biotekniikan laitos, Aalto-yliopisto

Tämä poikkitieteellinen puutuotteiden pintakemian ryhmä ylläpitää huippututkimusohjelmaa metsätuotteiden kemian alalla. Professori Laine toimii nykyään Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun dekaanina.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu