Drupal: Aalto.fi-sivusto

Mikä on ”Ribbon” aalto.fi-sivustolla ja miten sitä käytetään?

"Ribbon" tarkoittaa aalto.fi-sivustolla Drupal komponenttia, joka on verkkosivun navigaatiovalikko. Tässä artikkelissa kuvataan millainen "Ribbon"- komponentti on ja miten sitä käytetään. Navigaatio on iso osa käyttökokemusta ja vaikuttaa merkittävästi hakukonenäkyvyyteen. Tästä johtuen navigaatiovalikkoa suunnitellessa on hyvä pitää mielessä tietyt ohjenuorat.

Navigaatiovalikot ovat organisoituja linkkilistoja toisille verkkosivuille. Linkit ohjaavat vierailijan yleensä verkkosivujen sisäisille sivuille, mutta ne voivat johdattaa hänet myös ulkoisille sivuille. On tärkeää mahdollistaa verkkosivuilla vieraileville käyttäjille nopea pääsy niille sivuille, jotka heitä saattavat kiinnostaa. Tämän voi toteuttaa näkyvillä navigaatiovalikoilla, jotka esittävät vierailijoille mahdolliset vaihtoehdot yksinkertaisesti ja ytimekkäästi. Verkkosivuilla liikkumisen lisäksi navigaatio auttaa käyttäjiä ymmärtämään eri verkkosivujen välisiä suhteita. Navigaatiovalikot sijaitsevat yleensä verkkosivujen ylä- tai sivulaidassa. Aalto.fi-verkkosivuilla navigaatiovalikot sijaitsevat aina sivun ylälaidassa. Näin ollen "ribbon" on horisontaalinen navigaatiovalikko. Aalto.fi-verkkosivujen päävalikko on puolestaan niin kutsuttu hampurilaisvalikko.

Screen capture of a top of an aalto.fi page with top navigation and ribbon menu
Kuva Hae Aaltoon- sivusta, jossa näkyvät Aalto.fi-päävalikko sekä opiskelijahaun alavalikko.

Navigaatiolla on vaikutusta siihen, kuinka paljon verkkosivuille ohjautuu liikennettä hakutoimintojen kautta ja kuinka helppokäyttöiset ne ovat. Mikäli verkkosivujen käyttäjät eivät löydä haluamaansa niin he mitä luultavammin poistuvat sivuilta. Tämän vuoksi tulisi yrittää luoda selkeä hierarkkinen navigaatio, joka auttaa verkkosivuilla vierailevia löytämään heti etsimänsä. Navigaatiovalikkoon on hyvä valita kulloistakin kategoriaa ja sen sisältöä kuvaavia nimikkeitä. Vähäinen määrä kuvaavia nimikkeitä on hyvä asia sekä hakukoneiden että verkkosivuilla vierailevien ihmisten kannalta. Mitä enemmän navigaatiovalikossa on nimikkeitä, sitä heikommin käyttäjät muistavat ja prosessoivat tarjolla olevaa informaatiota.

Muista nämä asiat, kun suunnittelet navigaatiovalikkoa Aalto.fi-verkkosivuille

  • Löydät navigaatiovalikon hakutoiminnalla kirjoittamalla "ribbon", kun lisäät uutta komponenttia sivulle.
  • Sivulle voi lisätä ainoastaan yhden alavalikon.
  • Navigaatiovalikon voi lisätä mille tahansa sivulle, pois lukien uutis- ja tapahtumasivut.
  • Navigaatiovalikkoon voi lisätä mitä tahansa URL-osoitteita, myös ulkoisia osoitteita.
  • Navigaatiovalikossa voi olla enintään 5 linkkiä.
  • Yhdessä nimikkeessä voi olla enintään 20 kirjainta.

Pyydä ylläpitäjiä luomaan navigaatiovalikko

Navigaatiovalikkoja pystyy luomaan ainoastaan aalto.fi verkkosivujen ylläpitäjät, joten jos haluat sivullesi Aalto.fi päävalikon lisäksi alavalikon, ole yhteydessä Digitiimiin.  

Meidät tavoittaa Teams-kanavalta, tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen [email protected] tai osoitteeseen [email protected].

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: