Verkstäder - Högskolan för konst, design och arkitektur

Byggverkstad

Byggsverkstaden är en läro- och forskningsmiljö och en destination för expertis angående byggnadsmaterial för arkitektoniska modeller, byggnader och byggandet av miniatyrmodeller.

De viktigaste verksamhetsområdena är design av möbler och föremål samt konstnärliga aktiviteter. Verkstaden erbjuder studerande, forskare och lärare utrymme, utrustning och personal de behöver för att skapa prototyper, konstnärliga projekt och kortvarig produktion med trämaterial.
Construction

Utrymmen, utrustning, verktyg och material

Byggverkstaden hyser en träverkstad, en metallverkstad samt en monteringsverkstad med handverktyg.  Det finns en målningsverkstad för ytbehandling som kan användas för borst- och spraymålning. 

Träverkstaden inkluderar ett maskinrum som har de grundläggande maskinerna som används i träindustrin samt ett monteringsområde utrustat med handverktyg. För att arbeta i maskinrummet bör användaren ha avlagt en orienteringskurs. De olika materialen som används är olika slags trä, träskivor och träkomposit. 

Huvudgrenarna för träbearbetning
sågning: cirkelsåg och bandsåg
hyvling: yt hyvel och tjock hyvel
slipning: ytslipning, smal bandslipning, frihandslipning och slipning
fräsning: stång router och spindelformare
träsvarvning
olika slags handverktyg
målning och ytbehandling
Monteringsområdet är utrustat med handverktyg och utrustning.

Huvudgrenarna för metallbearbetning
svetsning: gasmetallbågsvetsning, manuell metallsvetsning, gasvolframsvetsning, gassvetsning
bearbetning av metallplattor: klippning, böjning och formning
smidesarbete
borrning
svarvning
målning och ytbehandling
laserklippning (Epilog 75w, bordets storlek 800 x 500 mm )
Metallverkstaden inkluderar ett maskinrum som har de grundläggande maskinerna som används i metallindustrin samt ett monteringsområde utrustat med handverktyg. För att arbeta i maskinrummet bör användaren ha avlagt en orienteringskurs. De olika materialen som används är olika slags metallplattor, -barer och -profiler. 

Arbetstillstånd och orienteringskurser
Verkstadsmästarna erbjuder en introduktion till utrymmen och regler i början av terminen eller kursen och ger arbetstillstånd. Kursen erbjuder kunskap och arbetstillståndet är obligatoriskt för arbete i maskinrummet. Maskinrummet är öppet under servicetiderna. Användare kan arbeta självständigt i monteringsområdet under kvällar och veckoslut och detta kräver arbetstillstånd.

Feedback
Feedback och utvecklingsidéer kan skickas till [email protected]
Skriv "Feedback on the Construction Workshop” i mejlets ämnesfält

Kontaktuppgifter
Otnäs campus, Metallmansgränden 4, andra våningen.

Servicetider: mån 13.00-16.00, tis-fre 9.00-12.00 och 13.00-16.00

Vänligen kontakta verkstadsmästaren om du behöver anvisning. Verkstadsmästaren är vanligtvis anträffbar under normala kontorstider. 

  • Publicerat:
  • Uppdaterad: