Nyheter

Tuomas Auvinen utsedd till dekanus för Högskolan för konst, design och arkitektur

Auvinen påbörjar sin femårsperiod i mars 2019.
Tuomas Auvinen / Photo by Joonas Villanen

Aalto-universitetets styrelse har utsett doktor Tuomas Auvinen till ny dekanus för Högskolan för konst, design och arkitektur. Auvinen är för tillfället VD för Creader AB, ett managementkonsultföretag som specialiserar sig på kreativt ledarskap. Han leder även ett föreberedelseprojekt för att studera förverkligandet av ett nytt design- och arkitekturmuseum. Hans femårsperiod som dekanus inleds 11 mars 2019.

Tuomas Auvinen (f. 1968) skrev sin avhandling inom konstpolitik och ledning vid London City University och tog examen år 2000. Han har också en Executive MBA från Helsinki School of Economics från år 2007. 

Auvinen har en bred erfarenhet i utmanande ledarroller vid olika konstinstitutioner. Han har arbetat som dekanus vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademin 2013–2016 och som rektor för densamma under 2012, förvaltningschef för Finlands nationalteater 2006–2009 samt VD för Finlands teatrar rf 2002–2006. Han har också undervisat i kreativt ledarskap vid Aalto-universitetets program Executive Education’s Executive MBA och AaltoJOKO. Auvinen är medlem i Filmstiftelsens styrelse och är gästprofessor i Arts Management vid Shanghai Conservatory of Music. 

“Jag välkomnar varmt Tuomas Auvinen till Aalto-universitetet. Den internationella rekryteringsprocessen drog till sig stort intresse, där han utmärkte sig genom sin starka expertis och erfarenhet av att leda inom konstfältet och inom kreativt ledarskap. Han är en dekanus med strategiskt tänkande, där han inkluderar studerande och personal, och han kommer att fortsätta högskolans förträffliga arbete för att bli en av de bästa högskolorna i världen”, säger Ilkka Niemelä, Aalto-universitetets rektor.

“Jag vill tacka Anna Valtonen, som avslutar sin period som dekanus för Högskolan för konst, design och arkitektur i slutet av februari 2019, för hennes kreativa arbete. Jag är också glad att Valtonen, som inte var tillgänglig för en andra period, kommer fortsätta i sin deltidsroll som vice rektor för konst och kreativ praktik till slutet av februari 2020”, fortsätter Niemelä.

“Högskolan för konst, design och arkitektur har under de senaste åren blivit en av de ledande högskolorna inom sina områden. Det är en stor ära att fortsätta och förbättra denna utveckling. Kreativitet kommer spela en viktig roll i lösningen av stora samhällsutmaningar i framtiden. Högskolan för konst, design och arkitektur och hela Aalto-universitetet kan komma att vara i förgrunden av att stärka kreativitetens roll i samhället”, säger Tuomas Auvinen

Tuomas Auvinen kommer att rapportera till provost Kristiina Mäkelä.

För mer information, kontakta:
Kristiina Mäkelä, provost
[email protected], tel. 040 559 3454

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

Jarkko Koskinen, Vuoden alumni 2021
Utnämningar Publicerat:

Jarkko Koskinen, expert inom geoinformatik och rymdteknik, är Årets alumn 2021

"Geodataområdet befinner sig för närvarande i centrum av en enorm utveckling. Många av världens största företag, såsom Google, Microsoft, Apple och Huawei, har geodata som ett av sina verksamhetsområden. På grund av robotiseringen och digitaliseringen behövs exakta och högklassiga geodata och lokaliseringsdata i realtid överallt. Arbetsutsikterna inom branschen är enorma" säger Koskinen.
Rehtori Ilkka Niemelä
Utnämningar Publicerat:
Kuvassa näkyy elokuun 1. päivänä Executive in Residence -tehtävässä aloittava Taavi Heikkilä. Kuva on SOK:n kuva.
Utnämningar, Pressmeddelanden Publicerat:

Taavi Heikkilä, veteran inom andelsrörelsen, tillträder ny post vid Aalto-universitetet

Heikkiläs befattning Executive in Residence inrättas med donationsmedel. Finland är världens mest kooperativa land, och därför är det viktigt att branschen satsar på forskning och undervisning och samarbete mellan företagen och universitetet, säger donatorerna.
Professor Sand on the left, with one her simulations on the right
Utnämningar, Vetenskap & konst Publicerat:

Från pikosekunder till årtionden: modellering av material för framtidens energi

Professor Andrea Sand berättar om sitt arbete med att modellera strålningens effekter på olika material, och hur detta kan bidra till att framtida nya energikällor utvecklas.