Nyheter

Tuomas Auvinen utsedd till dekanus för Högskolan för konst, design och arkitektur

Auvinen påbörjar sin femårsperiod i mars 2019.
Tuomas Auvinen / Photo by Joonas Villanen

Aalto-universitetets styrelse har utsett doktor Tuomas Auvinen till ny dekanus för Högskolan för konst, design och arkitektur. Auvinen är för tillfället VD för Creader AB, ett managementkonsultföretag som specialiserar sig på kreativt ledarskap. Han leder även ett föreberedelseprojekt för att studera förverkligandet av ett nytt design- och arkitekturmuseum. Hans femårsperiod som dekanus inleds 11 mars 2019.

Tuomas Auvinen (f. 1968) skrev sin avhandling inom konstpolitik och ledning vid London City University och tog examen år 2000. Han har också en Executive MBA från Helsinki School of Economics från år 2007. 

Auvinen har en bred erfarenhet i utmanande ledarroller vid olika konstinstitutioner. Han har arbetat som dekanus vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademin 2013–2016 och som rektor för densamma under 2012, förvaltningschef för Finlands nationalteater 2006–2009 samt VD för Finlands teatrar rf 2002–2006. Han har också undervisat i kreativt ledarskap vid Aalto-universitetets program Executive Education’s Executive MBA och AaltoJOKO. Auvinen är medlem i Filmstiftelsens styrelse och är gästprofessor i Arts Management vid Shanghai Conservatory of Music. 

“Jag välkomnar varmt Tuomas Auvinen till Aalto-universitetet. Den internationella rekryteringsprocessen drog till sig stort intresse, där han utmärkte sig genom sin starka expertis och erfarenhet av att leda inom konstfältet och inom kreativt ledarskap. Han är en dekanus med strategiskt tänkande, där han inkluderar studerande och personal, och han kommer att fortsätta högskolans förträffliga arbete för att bli en av de bästa högskolorna i världen”, säger Ilkka Niemelä, Aalto-universitetets rektor.

“Jag vill tacka Anna Valtonen, som avslutar sin period som dekanus för Högskolan för konst, design och arkitektur i slutet av februari 2019, för hennes kreativa arbete. Jag är också glad att Valtonen, som inte var tillgänglig för en andra period, kommer fortsätta i sin deltidsroll som vice rektor för konst och kreativ praktik till slutet av februari 2020”, fortsätter Niemelä.

“Högskolan för konst, design och arkitektur har under de senaste åren blivit en av de ledande högskolorna inom sina områden. Det är en stor ära att fortsätta och förbättra denna utveckling. Kreativitet kommer spela en viktig roll i lösningen av stora samhällsutmaningar i framtiden. Högskolan för konst, design och arkitektur och hela Aalto-universitetet kan komma att vara i förgrunden av att stärka kreativitetens roll i samhället”, säger Tuomas Auvinen

Tuomas Auvinen kommer att rapportera till provost Kristiina Mäkelä.

För mer information, kontakta:
Kristiina Mäkelä, provost
[email protected], tel. 040 559 3454

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Opiskelijoita Harald Herlinin oppimiskeskuskessa
Universitetet Publicerat:

De förnyade språkliga riktlinjerna uppmuntrar till flerspråkighet

Implementeringsplanen färdigställs före årsskiftet.
Mikko Raskinen
Campus, Universitetet Publicerat:

Skrotcykelinsamlingen är här igen!

Skrotcykelinsamlingen på Otnäs campus har dragit igång igen. Avsikten är att underlätta vardagen för områdets aktiva cyklister och främja en bättre cykelparkeringskultur.
Opiskelijoita pyöräilemässä kampuksella.
Campus, Universitetet Publicerat:

Dags att rösta! Hur ska vi använda 13 000 euro för att främja de studerandes välbefinnande?

I början av hösten 2023 fick de studerande komma med idéer för hur universitetet ska använda 13 000 euro för att främja de studerandes välbefinnande på campus. Nu är det dags att rösta fram en idé som ska förverkligas på campus under våren 2024 .
A yellow sign with the words Katso, Obs, Look, a tram icon next to them, with an arrow above pointing to left and an arrow below pointing to right. All text and icons are in black. This is part of a campaign to increase safety near the new light rail tram.
Campus, Universitetet Publicerat: