Nyheter

Tuomas Auvinen utsedd till dekanus för Högskolan för konst, design och arkitektur

Auvinen påbörjar sin femårsperiod i mars 2019.
Tuomas Auvinen / Photo by Joonas Villanen

Aalto-universitetets styrelse har utsett doktor Tuomas Auvinen till ny dekanus för Högskolan för konst, design och arkitektur. Auvinen är för tillfället VD för Creader AB, ett managementkonsultföretag som specialiserar sig på kreativt ledarskap. Han leder även ett föreberedelseprojekt för att studera förverkligandet av ett nytt design- och arkitekturmuseum. Hans femårsperiod som dekanus inleds 11 mars 2019.

Tuomas Auvinen (f. 1968) skrev sin avhandling inom konstpolitik och ledning vid London City University och tog examen år 2000. Han har också en Executive MBA från Helsinki School of Economics från år 2007. 

Auvinen har en bred erfarenhet i utmanande ledarroller vid olika konstinstitutioner. Han har arbetat som dekanus vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademin 2013–2016 och som rektor för densamma under 2012, förvaltningschef för Finlands nationalteater 2006–2009 samt VD för Finlands teatrar rf 2002–2006. Han har också undervisat i kreativt ledarskap vid Aalto-universitetets program Executive Education’s Executive MBA och AaltoJOKO. Auvinen är medlem i Filmstiftelsens styrelse och är gästprofessor i Arts Management vid Shanghai Conservatory of Music. 

“Jag välkomnar varmt Tuomas Auvinen till Aalto-universitetet. Den internationella rekryteringsprocessen drog till sig stort intresse, där han utmärkte sig genom sin starka expertis och erfarenhet av att leda inom konstfältet och inom kreativt ledarskap. Han är en dekanus med strategiskt tänkande, där han inkluderar studerande och personal, och han kommer att fortsätta högskolans förträffliga arbete för att bli en av de bästa högskolorna i världen”, säger Ilkka Niemelä, Aalto-universitetets rektor.

“Jag vill tacka Anna Valtonen, som avslutar sin period som dekanus för Högskolan för konst, design och arkitektur i slutet av februari 2019, för hennes kreativa arbete. Jag är också glad att Valtonen, som inte var tillgänglig för en andra period, kommer fortsätta i sin deltidsroll som vice rektor för konst och kreativ praktik till slutet av februari 2020”, fortsätter Niemelä.

“Högskolan för konst, design och arkitektur har under de senaste åren blivit en av de ledande högskolorna inom sina områden. Det är en stor ära att fortsätta och förbättra denna utveckling. Kreativitet kommer spela en viktig roll i lösningen av stora samhällsutmaningar i framtiden. Högskolan för konst, design och arkitektur och hela Aalto-universitetet kan komma att vara i förgrunden av att stärka kreativitetens roll i samhället”, säger Tuomas Auvinen

Tuomas Auvinen kommer att rapportera till provost Kristiina Mäkelä.

För mer information, kontakta:
Kristiina Mäkelä, provost
[email protected], tel. 040 559 3454

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Emma Nordback vasemmalla ja Niina Nurmi oikealla. Kuva: Oona Hilli, Aalto-yliopistoU
Pressmeddelanden Publicerat:

Ny studie: Individer i välmående team kan vara nära utbrändhet medan dysfunktionella team kan bestå av välmående individer

Det är mer sannolikt att både teamet och individerna mår bra om man reflekterar och delar med sig av sina problem inom teamet, och om det finns goda relationer mellan alla medlemmar. Långt ifrån alla team lyckas hitta rätt balans visar ny forskning.
Otaparkki julkisivu
Campus, Universitetet Publicerat:

Parkeringsavgiften för Otaparkki minskar - ytterligare förbättringar av parkeringen vid Otnäs campus

I mitten av februari införs nya förändringar för campusparkeringen.
Rakentelua Robokylä-työpajassa.
Universitetet Publicerat:

Artificiell intelligens intresserar både elever och lärare

Hösten 2023 har grundskolorna och eleverna på andra stadiet fått bekanta sig med olika AI-verktyg under tekniksessionerna som ordnas av Aalto-universitetet Junior.
Ernst Enkvist
Universitetet Publicerat:

Ernst Enkvist (1931–2023) in Memoriam

Skeppsbyggare utvecklade finskt kunnande inom varvsindustrin.