Tuomas Auvinen utsedd till dekanus för Högskolan för konst, design och arkitektur

Tuomas Auvinen / Photo by Joonas Villanen

Aalto-universitetets styrelse har utsett doktor Tuomas Auvinen till ny dekanus för Högskolan för konst, design och arkitektur. Auvinen är för tillfället VD för Creader AB, ett managementkonsultföretag som specialiserar sig på kreativt ledarskap. Han leder även ett föreberedelseprojekt för att studera förverkligandet av ett nytt design- och arkitekturmuseum. Hans femårsperiod som dekanus inleds 11 mars 2019.

Tuomas Auvinen (f. 1968) skrev sin avhandling inom konstpolitik och ledning vid London City University och tog examen år 2000. Han har också en Executive MBA från Helsinki School of Economics från år 2007. 

Auvinen har en bred erfarenhet i utmanande ledarroller vid olika konstinstitutioner. Han har arbetat som dekanus vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademin 2013–2016 och som rektor för densamma under 2012, förvaltningschef för Finlands nationalteater 2006–2009 samt VD för Finlands teatrar rf 2002–2006. Han har också undervisat i kreativt ledarskap vid Aalto-universitetets program Executive Education’s Executive MBA och AaltoJOKO. Auvinen är medlem i Filmstiftelsens styrelse och är gästprofessor i Arts Management vid Shanghai Conservatory of Music. 

“Jag välkomnar varmt Tuomas Auvinen till Aalto-universitetet. Den internationella rekryteringsprocessen drog till sig stort intresse, där han utmärkte sig genom sin starka expertis och erfarenhet av att leda inom konstfältet och inom kreativt ledarskap. Han är en dekanus med strategiskt tänkande, där han inkluderar studerande och personal, och han kommer att fortsätta högskolans förträffliga arbete för att bli en av de bästa högskolorna i världen”, säger Ilkka Niemelä, Aalto-universitetets rektor.

“Jag vill tacka Anna Valtonen, som avslutar sin period som dekanus för Högskolan för konst, design och arkitektur i slutet av februari 2019, för hennes kreativa arbete. Jag är också glad att Valtonen, som inte var tillgänglig för en andra period, kommer fortsätta i sin deltidsroll som vice rektor för konst och kreativ praktik till slutet av februari 2020”, fortsätter Niemelä.

“Högskolan för konst, design och arkitektur har under de senaste åren blivit en av de ledande högskolorna inom sina områden. Det är en stor ära att fortsätta och förbättra denna utveckling. Kreativitet kommer spela en viktig roll i lösningen av stora samhällsutmaningar i framtiden. Högskolan för konst, design och arkitektur och hela Aalto-universitetet kan komma att vara i förgrunden av att stärka kreativitetens roll i samhället”, säger Tuomas Auvinen

Tuomas Auvinen kommer att rapportera till provost Kristiina Mäkelä.

För mer information, kontakta:
Kristiina Mäkelä, provost
[email protected], tel. 040 559 3454

Relaterade nyheter

Kun tietotekniikan laitoksen uusi apulaisprofessori Elisa Mekler teki väitöskirjaansa, pelillistämisen tutkiminen psykologisesta, teoreettisesta näkökulmasta motivaatioteorioita hyödyntäen oli uutta. "Sitä ei yksinkertaisesti tehty aikaisemmin", Mekler sanoo.
Utnämningar, Vetenskap & konst Publicerat:

Biträdande professor Elisa Mekler: Spelande kan hjälpa till med att klara sig ur svåra livssituationer och öka välmåendet

Biträdande professor Elisa Mekler har märkt att datorspel kan hjälpa människor att klara sig ur svåra livssituationer. Det innebär en ny utmaning för spelutvecklare.
Promootio_2018_akti_sorjonen
Utnämningar, Samarbete, Pressmeddelanden, Vetenskap & konst, Universitetet Publicerat:

Esbos stadsdirektör Jukka Mäkelä, konstnären Eija-Liisa Ahtila och 13 andra påverkare inom teknik, konst och samhälle blir hedersdoktorer

Hedersdoktorerna promoverades den 13 och 14 juni 2019 vid Aalto-universitetets promotioner inom området för konst och vid de tekniska högskolorna.
Aalto University Janne Laine
Utnämningar, Pressmeddelanden Publicerat:

Janne Laine utnämnd till vicerektor med ansvar för innovation

Den nya vicerektorns femårsperiod börjar den 1 januari 2019.
Kristiina Kruus
Utnämningar, Pressmeddelanden, Vetenskap & konst Publicerat:

Kristiina Kruus blir dekanus vid Högskolan för kemiteknik

Kristiina Kruus blir dekanus vid Högskolan för kemiteknik.
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat