Nyheter

Tuomas Auvinen utsedd till dekanus för Högskolan för konst, design och arkitektur

Tuomas Auvinen / Photo by Joonas Villanen

Aalto-universitetets styrelse har utsett doktor Tuomas Auvinen till ny dekanus för Högskolan för konst, design och arkitektur. Auvinen är för tillfället VD för Creader AB, ett managementkonsultföretag som specialiserar sig på kreativt ledarskap. Han leder även ett föreberedelseprojekt för att studera förverkligandet av ett nytt design- och arkitekturmuseum. Hans femårsperiod som dekanus inleds 11 mars 2019.

Tuomas Auvinen (f. 1968) skrev sin avhandling inom konstpolitik och ledning vid London City University och tog examen år 2000. Han har också en Executive MBA från Helsinki School of Economics från år 2007. 

Auvinen har en bred erfarenhet i utmanande ledarroller vid olika konstinstitutioner. Han har arbetat som dekanus vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademin 2013–2016 och som rektor för densamma under 2012, förvaltningschef för Finlands nationalteater 2006–2009 samt VD för Finlands teatrar rf 2002–2006. Han har också undervisat i kreativt ledarskap vid Aalto-universitetets program Executive Education’s Executive MBA och AaltoJOKO. Auvinen är medlem i Filmstiftelsens styrelse och är gästprofessor i Arts Management vid Shanghai Conservatory of Music. 

“Jag välkomnar varmt Tuomas Auvinen till Aalto-universitetet. Den internationella rekryteringsprocessen drog till sig stort intresse, där han utmärkte sig genom sin starka expertis och erfarenhet av att leda inom konstfältet och inom kreativt ledarskap. Han är en dekanus med strategiskt tänkande, där han inkluderar studerande och personal, och han kommer att fortsätta högskolans förträffliga arbete för att bli en av de bästa högskolorna i världen”, säger Ilkka Niemelä, Aalto-universitetets rektor.

“Jag vill tacka Anna Valtonen, som avslutar sin period som dekanus för Högskolan för konst, design och arkitektur i slutet av februari 2019, för hennes kreativa arbete. Jag är också glad att Valtonen, som inte var tillgänglig för en andra period, kommer fortsätta i sin deltidsroll som vice rektor för konst och kreativ praktik till slutet av februari 2020”, fortsätter Niemelä.

“Högskolan för konst, design och arkitektur har under de senaste åren blivit en av de ledande högskolorna inom sina områden. Det är en stor ära att fortsätta och förbättra denna utveckling. Kreativitet kommer spela en viktig roll i lösningen av stora samhällsutmaningar i framtiden. Högskolan för konst, design och arkitektur och hela Aalto-universitetet kan komma att vara i förgrunden av att stärka kreativitetens roll i samhället”, säger Tuomas Auvinen

Tuomas Auvinen kommer att rapportera till provost Kristiina Mäkelä.

För mer information, kontakta:
Kristiina Mäkelä, provost
[email protected], tel. 040 559 3454

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Relaterade nyheter

Aalto-yliopistokiinteistöt ACRE toimitusjohtaja managing director Ville Jokela Kuva: Kalle Kataila
Utnämningar, Campus, Pressmeddelanden, Universitetet Publicerat:
Professori Maaria Nordman istuu rakennetun ympäristön laitoksen tilojen edessä.
Utnämningar Publicerat:

Maaria Nordman har utnämnts till biträdande professor i geoinformatik

Nordmans forskning är inriktad på geodynamik, geodesi och positionsbestämning.
Professori Elias Oikarinen Väreen edessä.
Utnämningar Publicerat:

Elias Oikarinen har utnämnts till Associate Professor i fastighetsekonomi

Oikarinen forskar bl.a. i prisbildning och dynamik på bostadsmarknaden och i fastighetsplacering.
Pekka Töytäri_Tuote-palvelujärjestelmien myynnin työelämäprofessori
Utnämningar, Samarbete Publicerat:

Pekka  Töytäri  utnämnd till arbetslivsprofessor i försäljning av produkt-tjänstesystem

Professuren, med inriktning på säljledning, inrättas med hjälp av donationer från Weisell-stiftelsen, Valmet och Wärtsilä.