Nyheter

Spinout från Aalto-universitetet specialiserat på kvantberäkningar tilldelas 11,45 miljoner €

IQM vill kommersialisera banbrytande forskning från Aalto och VTT
Wafer of qubits
IQM är specialiserade på hårdvara för kvantberäkningar

Att göra kvantberäkningar tillgängliga utanför labbet kräver noga inställd hårdvara som är robust, praktisk och kostnadseffektiv. IQM Finland AB (IQM) – en ny teknisk startup från Aalto-universitetet – har säkrat 11,45 miljoner euro för att utveckla sin internationellt uppmärksammade akademiska forskning till marknadsmässiga produkter.

Det nystartade företaget – ett avknoppningsbolag från Aalto och Teknologiska forskningscentralen VTT – utvecklar hårdvarusystem för att möjliggöra världens första lösning baserad på skalbar kvantberäkning. Forskningsteamet har redan gjort banbrytande genombrott som påverkar beräkningshastigheten och noggrannheten, till exempel inom värmestyrning. Innovationerna har gjort att IQM är ledande i tävlingen om att utveckla kvantdatorer för praktiska tillämpningar.

“IQM är baserat på innovationer som redan tar kvanttekniken till en helt ny nivå. Tack vare stödet från Aalto och VTT har vi snabbt kunnat utveckla lösningar på systemnivå som gör kvanttekniken möjlig, praktisk och kostnadseffektiv”, säger doktor Jan Goetz, medgrundare och VD för IQM samt forskare vid institutionen för teknisk fysik vid Aalto. 

Kvantberäkningar kommer att revolutionera industrier som läkemedelsutveckling, materialvetenskap och finans, eftersom de kan lösa komplexa problem på bara några timmar istället för år. Även om den är i sin linda, så kan branschens värde uppgå till 2 till 5 miljarder amerikanska dollar inom fem år. Enligt en nyligen genomförd BCG-analys kan värdet stiga till så mycket som 50 miljarder dollar inom tio år.
 

quantum microchip on sample stage
IQM:s kvantmikrochip i teststadiet

Företaget avslutade just sin såddfinansiering med en summa på 12,6 miljoner dollar, backat av Matadero QED, Maki.vc, MIG Funds, OpenOcean, Tesi(Finnish Industry Investment), och Vito Ventures. Bland investerarna finns internationella halvledarexperter och entreprenörer som hjälper IQM att bygga upp sin infrastruktur, rekrytera ny expertis och utöka samarbetet med ekosystempartner. MIG-partner doktor Axel Thierauf blir ordförande och OpenOcean-partner Ekaterina Almasque blir styrelseledamot.

“Kvantberäkningar kommer att erbjuda obegränsade möjligheter inom områden som AI, cybersäkerhet och kemi. Och trots att mängden kvantexperter globalt sett är få, så har IQM lyckats samla ihop ett utomordentligt team. Vi är stolta att få stöda ett företag som ritar om kartan för det här revolutionerande datorområdet, “säger Ilkka Kivimäki, partner på Maki.vc. IQM:s grundare fick kontakt med varandra genom sin forskning vid Aalto och VTT. Alla är doktorer i kvantfysik och är experter i supraledande kvantprocessorer. Aalto och VTT var naturliga inkubatorer för IQM. Båda är världsberömda tack vare sin forskning i supraledande elektriska kretsar och mer nyligen kvantteknik. Supraledande elektriska kretsar driver kvantbitar, eller qubits, som lagrar och bearbetar kvantdata. Qubits är byggstenarna i en kvantdator. 

“Vårt huvudkontor i Finland är ett centrum för forskning inom kvantteknik, vilket skiljer vårt företag från den stora massan”, säger professor Mikko Möttönen, medgrundare och chefsforskare på IQM samt grundare av Aaltos forskargrupp för kvantdatorer - Quantum Computing Devices (QCD). “På så vis får vi tillgång till förstklassig ingenjörskompetens. Huvudkontoret ligger också nära anläggningar som tillhandahåller branschledande tillverkningslokaler och processtekniker, båda nödvändiga för produktutvecklingen.” 

Nu siktar företaget mot att utveckla den snabbaste återställnings- och avläsningstekniken av qubits i branschen med hjälp av sina hårdvaruinnovationer, och att börja ta stegen mot en praktiskt användbar kvantdator.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

AllWell SQ
Universitetet Publicerat:

AllWell?-enkäten för år 2024 besvarades av 36 % av målgruppen

Enkäten skickades till andra årets kandidatstuderande och första årets magisterstuderande.
Emma Nordback vasemmalla ja Niina Nurmi oikealla. Kuva: Oona Hilli, Aalto-yliopistoU
Pressmeddelanden Publicerat:

Ny studie: Individer i välmående team kan vara nära utbrändhet medan dysfunktionella team kan bestå av välmående individer

Det är mer sannolikt att både teamet och individerna mår bra om man reflekterar och delar med sig av sina problem inom teamet, och om det finns goda relationer mellan alla medlemmar. Långt ifrån alla team lyckas hitta rätt balans visar ny forskning.
Unite! student holding a sign that says Get inspired, grow together, Let's Unite!
Samarbete Publicerat:

Fyra studentprojekt får finansiering genom Unite! Seed Fund

Seed Fund aktiverar studenter från de nio Unite! universiteten att gemensamt bedriva nya aktiviteter.
Otaparkki julkisivu
Campus, Universitetet Publicerat:

Parkeringsavgiften för Otaparkki minskar - ytterligare förbättringar av parkeringen vid Otnäs campus

I mitten av februari införs nya förändringar för campusparkeringen.