Nyheter

Smart Wearables-kurserna lär studerande ingenjörs- och designfärdigheter

I Smart Wearables-kursernas tvärvetenskapliga team skapas otroligt kreativa projekt där studerande inom olika discipliner får lära sig av varandra.
Course work for Smart Wearables
På Smart Wearables-grundkursen designar Wang Zhicheng och Sara Kutkova smarta handskar som identifierar gester.

Professor Yu Xiao har med sin forskargrupp vid Institutionen för informations- och kommunikationsteknik utvecklat två kurser med fokus på smart bärbar utrustning tillsammans med Institutionen för design. På de tvärvetenskapliga kurserna betonas både design- och ingenjörsfärdigheter: studerande lär sig om smarta textilier och producerar ett ämnesrelaterat projektarbete i små grupper. 

På Smart Wearables-grundkursen designar Wang Zhicheng, som studerar interaktion mellan människan och datorn, och Sara Kutkova, som studerar informationsteknik, smarta handskar som identifierar gester. Deras projekt belönades för bästa design under kursen. Arbetet omfattade utveckling av textilbaserade sensorer för detektering av fingrarnas rörelser och planering av kretsar så att sensorerna kunde integreras i en mikrokontroller. Med informationen de samlade in skolade de också en maskinlärningsalgoritm för identifiering av gester.

”Kursupplevelsen var verkligen imponerande. Med hjälp av kursassistenterna kunde vi övervinna de flesta utmaningar som vi ställdes inför under vägen och slutresultatet blev en helt fungerande produkt. Jag är särskilt stolt över att vårt arbete belönades för bästa planering”, säger Wang Zhicheng. Läs mer om deras projekt här: Smart Wearables.

Tvärvetenskapliga kurser uppmuntrar till kreativt samarbete

Smart Wearables-kurserna förenar teknik och design på ett intressant sätt, vilket får mycket beröm av de studerande. Utöver den tvärvetenskapliga undervisningen lär sig de studerande inom teknik och design också mycket av varandra.

”Kursen var verkligen en unik upplevelse som förde samman studeranden från både en teknisk och en konstnärlig bakgrund och främjade ett kreativt samarbete. Kursen överträffade verkligen mina förväntningar. Jag rekommenderar den åt alla som är intresserade av branschen eller vill arbeta i en tvärvetenskaplig studiemiljö”, säger Wang Zhicheng. 

Pia Johansson, som studerar design, tycker att arbetet i den tvärvetenskapliga gruppen var en av de viktigaste aspekterna med kursen. Under Smart Wearables II-kursen arbetade hon i en grupp med tre personer som alla studerade inom olika discipliner. Gruppen skapade en prototyp av ett smart klädesplagg för vandring och friluftsliv som upptäcker svett och hjälper kroppen att reglera temperaturen. Pia Johansson tycker att projektet var en bra kombination av design och teknik som erbjöd många olika perspektiv och olika problem att lösa.

Hon berättar att hon under kursen fick bättre uppfattning om olika kompetensområden som en designer kan tillföra sådana här projekt.

”Det var väldigt nyttigt att observera hur representanter från andra vetenskapsbranscher, till exempel datavetenskap eller fysik, löste problem och att lära sig av dessa. Jag märkte att jag själv fokuserade mer på användbarheten än på sensorns känslighet, vilket igen var viktigare för min grupp. Våra olika förhållningssätt till problemen kompletterade varandra”, säger Pia Johansson.

På den andra Smart Wearables-kursen arbetade Sara Kutkova i samma team som Pia Johansson. Som studerande inom informationsteknik visste hon inte mycket om till exempel olika material eller design.

”En bra smart wearable-produkt är bekväm och hållbart producerad. Hållbarhet är en av branschens största utmaningar just nu och jag lär mig mycket om detta särskilt av mina teamkamrater”, säger Sara Kutkova. 

Student project in the Smart Wearables course
Sara Kutkovas och Pia Johanssons teamprojekt.

Smart Wearables-kurserna besöker Chile

Smart Wearables-kurserna har utvecklats som en del av utbildningsprogrammet Finland-Chile Joint Training Programme in Smart Wearables som finansieras av programmet Team Finland Knowledge. 

Som en del av projektet kommer professor Xiao med sitt team att hålla en intensivkurs om smart wearables-utrustning vid universitetet Pontificia Universidad Católica i oktober 2024. Kursen grundar sig på studiematerial som utvecklats och testats vid Aalto. Som en del av projektet åker Sara Kutkova också till PUC i tre månader.

Professor Yu Xiao är nöjd över hur kurserna har utvecklats i samarbete med Institutionen för design. 

”Teamarbetet har haft en viktig roll i utvecklingen av de här kurserna. I framtiden vill vi samarbeta mer med Högskolan för konst, design och arkitektur vid Aalto-universitetet inom den tvärvetenskapliga undervisningen för smart wearables-utrustning”, säger hon. 

Studerande vid Aalto! Är du intresserad av kurserna Smart Wearables? Nästa Smart Wearables-kurs (ELEC-E7821, 3-6 ECTS) ordnas perioden III-IV, från våren 2025 och Smart Wearables II D-kursen (ELEC-E7822, 6 ECTS) period I-II från hösten 2025.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Studentguide nyhet, illustrering
Studier Publicerat:

Blivande magister – ge respons på studierna och var med och påverka!

Svara på enkäten för utexaminerade magistrar och påverka utvecklingen av studierna inom ditt område.
Tulevaisuuden uran pohtimisessa käytetään luovuutta.
Studier Publicerat:

Kurs i karriärdesign ger dig möjlighet att sakta ner och lära känna dig själv

Career Design Lab stöder studenternas övergång till arbetslivet. Nyckeln till en hållbar framtid i arbetslivet är ett fördomsfritt och kreativt förhållningssätt till karriärdesign.
Piano Top Loungessa
Campus, Samarbete, Studier, Universitetet Publicerat:

Studenterna bestämde: två gemensamma pianon anlände till campuset

Vinnaren av Aalto-universitetets studenternas inkluderande budget är gemensam piano.
MyCourses
Studier Publicerat:

MyCourses avbrott ons. 12.6.2024 kl. 9.00-19.00, tjänsten ur bruk

MyCourses uppdatering onsdag 12.6.2024 kl 9-19, tjänsten ur bruk.