Nyheter

“Människor – inte teknik – är hjärtat i transportsystemet”

Designen av hållbara transportsystem medför att samhällets värdegrund måste identifieras.
Professori Milos Mladenovic
“Jag blev forskare inom transport eftersom det tillfredställer min oändliga nyfikenhet”. Foto: Aleksi Poutanen

Milos Mladenovic, biträdande professor i transportteknik:

Vårt nuvarande transportsystem är ohållbart, inte bara ur en ekologisk synvinkel men också samhälleligt och ekonomiskt. Vi har lyckats minska utsläppen inom många sektorer, men transportutsläppen fortsätter att öka.

Livsstilar baserade på privatägda bilar leder också till hälsoproblem. Att sitta ensam i en metallåda leder till, förutom brist på fysisk aktivitet, psykologiska problem. Samtidigt är byggandet av nya parkeringsplatser i förtätade stadsmiljöer en dålig investering.

Hur hamnade vi här? Därför att vi – ingenjörer, planerare, arkitekter och ekonomer – inte förstår hur multidimensionella människor är, och vi utvecklar ofta system skapta för en hypotetisk, ”genomsnittlig” person.

Framväxande tekniker som självkörande fordon, drönare och mobilitet-som-tjänst revolutionerar transportsektorn. Dessa teknikers roll och inflytande på samhället håller fortfarande på att ta form, så vi har ännu en chans att omforma spelreglerna.

Många ingenjörer tycker att det känns främmande att tänka på relationen mellan teknik och värderingar. Tekniken är dock aldrig neutral, den inbegriper val som är grundade i värderingar, vilket oundvikligen påverkar människors beteende och välmående. När vi designar nya tekniska system kan vi alltid fråga oss vilka värderingar vi vill – och vilka vi inte vill – fatta beslut utifrån.

Jag blev forskare inom transport eftersom det tillfredsställer min oändliga nyfikenhet: forskningen täcker allt från fysik till informationsteknik, filosofi till sociologi. Det finns inte en enda sektor som inte är kopplad till människors rörelse.

Utbildning av människocentrerade tänkare är en nyckeldel i värderingskänslig planering och design. Till exempel utvecklar vi just nu ett europeiskt magisterprogram i urban mobilitet som en del av Europeiska institutet för innovation och teknik (EIT) för att fylla det stora behovet av en ny specialistgeneration inom sektorn.

I min forskning vill jag överbrygga klyftan mellan forskning och praktik. Genom att etablera nätverk för samarbete bibehåller jag en djup förståelse för de utmaningar som leverantörer av transporttjänster och stadsstyrelser står inför. Bland annat deltar jag i framtagandet av rekommendationer till Europeiska kommissionen angående etiska utmaningar förknippade med självkörande fordon.

Det är också viktigt att involvera de organisationer som arbetar praktiskt inom fältet i våra forskningsprojekt från första början, eftersom transportsystemet inte kan studeras i ett slutet laboratorium. Den viktigaste fördelen med samarbete är ömsesidigt lärande: vi får ett praktiskt perspektiv på forskningen och vi kan överföra den senaste forskningsinformationen till fältet. 

Text: Annamari Tolonen

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Emma Nordback vasemmalla ja Niina Nurmi oikealla. Kuva: Oona Hilli, Aalto-yliopistoU
Pressmeddelanden Publicerat:

Ny studie: Individer i välmående team kan vara nära utbrändhet medan dysfunktionella team kan bestå av välmående individer

Det är mer sannolikt att både teamet och individerna mår bra om man reflekterar och delar med sig av sina problem inom teamet, och om det finns goda relationer mellan alla medlemmar. Långt ifrån alla team lyckas hitta rätt balans visar ny forskning.
Two students standing next to a train studying a map.
Studier Publicerat:

Hoppa på Unite! tåget från Barcelona till Grenoble - ansök senast den 7 april

Följ med på resan mot hållbar mobilitet och interkulturalitet på Unite! tåget.
Photo from the K-floor of the Harald Herlin Learning Centre, students working at desks.
Campus, Forskning och konst, Studier Publicerat:

Renovering i Harald Herlin-lärcentrets K-våning

I Lärcentrets K-våning påbörjas den 5.2.2024 en renovering.
Ryhmä ihmisiä työskentelee hackathonissa
Samarbete Publicerat:

Hackatonet Solve the SDGs ordnas igen – nu i Finland och Indien

Hållbarhetshackathon Solve the SDGs, som ordnas av Aalto Ventures Program och Junction, ordnas i år 22–24.3 samtidigt i Finland och Indien.