Nyheter

Inspirerande studerande leder workshoppar för Aalto-universitetet Junior i egenskap av experter inom sina egna områden

Junior erbjuder barn och unga en inblick i Aalto-universitetets utbud. Läs mer om verksamheten – och om hur du genom att donera kan gynna framtidens skapare.
Aalto-yliopisto Juniorin opiskelijaohjaaja
Workshopparna vid Aalto-universitetet Junior leds av Aaltos egna studerande. Bild: Aalto-universitetet / Kalle Kataila

Aalto-universitetet Junior är beläget på Otnäs campus i lokalerna för Högskolan för kemiteknik (Kemistvägen 1B), men det är möjligt att delta i en stor del av enhetens undervisningstillfällen även virtuellt. Elevverksamheten som Junior erbjuder är avgiftsfri för deltagarna, skolorna behöver endast stå för resorna. Sommarlägren och klubbarna är avgiftsbelagda. 

Över hälften av Finlands kommuner har redan tagit del av de virtuella workshopparna. År 2022 deltog 4 390 barn och unga i de virtuella workshopparna och 4 150 deltog i workshopparna som ordnades på Otnäs campus. När virtuella temaveckor, evenemang och läger samt klubbar räknas med deltog rekordmässiga 28 000 barn och unga från runtom i Finland i Juniors verksamhet. På fem år har antalet deltagare vuxit med hisnande 780 procent.

Mångsidig och mångvetenskaplig verksamhet ledd av studerande

Aalto-universitetet Junior grundades i januari 2018. Det föregicks av LUMA-center Aalto som grundades 2011 och vars verksamhet bestod av innehåll i matematik, kemi och fysik i form av workshoppar och föreläsningar. Junior, som nu har fyllt fem år, fokuserar i bredare utsträckning på Aalto-universitetets forskningsområden. Barn och unga får bekanta sig med bland annat hållbara energilösningar, konst- och designvärlden, data- och kommunikationsteknik, mångsidiga material och hållbar användning av naturresurser, den globala affärsvärldens dynamik samt framtidens stadsplanering. Det som skiljer Junior åt från övriga LUMA-center är just att verksamheten också består av ekonomi, konst och design.

Funderar du på hur du kan inkludera företagarfostran i din undervisning i grundskolan eller andra stadiet? Eller funderar du på hur du ska förklara hållbart placerande för unga? Eller kanske är du klasslärare och vill träna interaktionsfärdigheter och påverkande med din klass i en förhandlingsworkshop. Låter kanske en logodesignworkshop intressant, där eleverna lär sig vad logor är, vad som gör en logo unik och varför företag vill skilja sig från mängden? Det här och mycket mer kan man lära sig i workshopparna vid Aalto-universitetet Junior.

Workshopparna vid Aalto-universitetet Junior leds av Aaltos egna studerande. Koordinatorn med ansvar för respektive område introducerar de studerande i uppgiften och stöder dem enligt behov. Junior har över 30 studerande anställda som handledare, i huvudsak på deltid. De studerande har fått mycket uppskattning för sitt arbete: det har varit lätt att närma sig dem och de har varit skickliga handledare av barn och unga. Eftersom de studerande har innehållet som lärs ut vid Aalto i färskt minne deltar de även aktivt i utvecklingen av innehållet i Junior.

Donationer hjälper oss att erbjuda kostnadsfria tjänster

Aalto-universitetet Junior är ett av Aaltos donationsmål. Genom att donera är du med och gör det möjligt för barn och unga att prova sina egna idéer, sporrar dem att tro på sin egen potential och att hitta sina egna intressen. 

I ett barns ögon kan världsläget och nyheter te sig ångestfyllda och förvirrande. Därför är möjligheterna och verktygen som Junior erbjuder för hantering av information, lösningsfokuserat tänkande och ökat självförtroende viktiga för att bygga framtidstro och mod hos barn och unga. 

Aalto-yliopisto Junior

Aalto-universitetet Junior erbjuder konst, vetenskap, teknologi och ekonomi åt barn, unga och lärare.

Läs mer
Aalto Junior logo
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Kuva opiskelijoista juttelemassa
Studier Publicerat:

Tillbaka på banan / Back on track workshopserie 8.10. & 29.10.2024

Aaltos studiepsykologer och studievägledare organiserar en tvådelad workshopserie för studenter som återvänder till sina studier eller som har studerat mycket lite under det senaste året.
Otakaari 1 kyltti Y-siipi
Campus, Studier Publicerat:

Marhusets verksamhet flyttas till Kandidatcentret

Marhuset stängs i slutet av maj.
Aalto Squad students on campus
Studier Publicerat:

Antalet sökande till Aalto-universitetet ökade i vårens andra gemensamma ansökan

Aaltos finsk- och svenskspråkiga kandidatprogram lockade 13 500 sökande
From left to right: Lasse Kukkonen, Ida Parkkinen, Luisa Cardoso and Elias Keski-Nisula
Studier Publicerat:

Träffa Unite! studentrepresentanterna Elias, Ida, Lasse och Luísa

Unite! universitetsalliansen har en egen studentkår, SURE!