Nyheter

Innovationspriset för kvinnor går till professor Hele Savin

Professor Savin har utvecklat en metod för att tillverka effektiva solceller. Metoden baserar sig på nanoteknik och använder svart kisel.

Professor Savin har haft stort inflytande på utvecklingen inom sin vetenskapsgren och hon har bedrivit ett förtjänstfullt samarbete med ledande forskningsinstitut och företag inom sitt forskningsområde både här hemma och utomlands. Bild: Sarri Kukkonen

Riksdagens talman Maria Lohela har överräckt innovationspriset för kvinnor till professor Hele Savin. Professor Savin har utvecklat en metod för att tillverka effektiva solceller. Metoden baserar sig på nanoteknik och använder svart kisel. Med hjälp av tekniken sjunker kostnaderna för att producera solceller och ökar cellernas verkningsgrad. Därmed blir det betydligt effektivare att producera solenergi i nordliga förhållanden. Innovationen kan också tillämpas inom medicinsk bildteknik för att minska patienternas stråldos, likaså i ett flertal rymd- och säkerhetstekniska applikationer.

Metoden baserar sig på nanoteknik och använder svart kisel. Bild: Hele Savin / Aalto-universitetet

Professor Savin har haft stort inflytande på utvecklingen inom sin vetenskapsgren och hon har bedrivit ett förtjänstfullt samarbete med ledande forskningsinstitut och företag inom sitt forskningsområde både här hemma och utomlands. Hon är anställd på Högskolan för elektroteknik vid Aalto-universitetet.

Riksdagens innovationspris har instiftats för att högtidlighålla årsdagen av allmän och lika rösträtt, som infaller den 1 juni. Prissumman är 110 000 euro och priset delas ut 2017, 2018 och 2019. Priset kan tilldelas en kvinna eller en grupp kvinnor för vetenskapligt betydelsefulla innovationer inom teknik eller ekonomi.

För prisprocessen svarar stiftelsen Teknikakademien, och riksdagens kanslikommission har utsett vinnaren bland de bästa kandidaterna.

För mer information:

Presschef Riikka Haikarainen
tlf. 040 821 5060
[email protected]

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

TFiF-kandityön palkinnon voittaneet opiskelijat.
Prisbelönta, Studier Publicerat:

Tre Aaltostuderande premierades för bästa svenskspråkiga kandidatavhandlingar i teknik

Linda Autio, Isak Jungerstam och Fanny Hakala fick TFiF:s pris.
Professori Minna Halme. Kuva: Mikko Käkelä
Prisbelönta Publicerat:

Professor Minna Halme får Alfred Kordelins pris på 50 000 euro

Enligt priskommittén har Halmes arbete direkt bidragit till att skapa ett mer hållbart samhälle.
Aalto University Töölö. Photo: Mikko Raskinen, Aalto University.
Prisbelönta Publicerat:

Stort internationellt matematikevenemang i Helsingfors närmar sig

Öppningsceremonin för ICM 2022-kongressen går av stapeln i Helsingfors den 5.7.2022 och då premieras meriterade matematiker med Fields-medaljerna, Carl Friedrich Gauss-priset, Chern-medaljen, Leelavati-priset, samt Abacus-priset för matematisk databehandling vilket sponsoreras av Helsingfors universitet. Dessa hedersbetygelser är högt uppskattade bland matematiker som bevis på betydande vetenskapliga framgångar inom matematik. Bland de medaljer som IMU delar ut är Fields-medaljerna också kända utanför matematikfältet som jämförbara med Nobel-priset.
Taavi Väänänen ja Atte Kapanen Helsingin matematiikkalukiosta tekivät tarkistusmittauksia Metsähovissa marraskuussa 2021. Kuva: Aalto-yliopisto / Joni Tammi
Prisbelönta Publicerat:

Gymnasiernas och universitetens samarbete är viktigt

Samarbetet mellan Skoggård radioforskningsinstitut och Helsingfors matematikgymnasium belönades vid avslutningsevenemanget i tävlingen Forska-Experimentera-Utveckla.