Nyheter

Innovationspriset för kvinnor går till professor Hele Savin

Professor Savin har utvecklat en metod för att tillverka effektiva solceller. Metoden baserar sig på nanoteknik och använder svart kisel.

Professor Savin har haft stort inflytande på utvecklingen inom sin vetenskapsgren och hon har bedrivit ett förtjänstfullt samarbete med ledande forskningsinstitut och företag inom sitt forskningsområde både här hemma och utomlands. Bild: Sarri Kukkonen

Riksdagens talman Maria Lohela har överräckt innovationspriset för kvinnor till professor Hele Savin. Professor Savin har utvecklat en metod för att tillverka effektiva solceller. Metoden baserar sig på nanoteknik och använder svart kisel. Med hjälp av tekniken sjunker kostnaderna för att producera solceller och ökar cellernas verkningsgrad. Därmed blir det betydligt effektivare att producera solenergi i nordliga förhållanden. Innovationen kan också tillämpas inom medicinsk bildteknik för att minska patienternas stråldos, likaså i ett flertal rymd- och säkerhetstekniska applikationer.

Metoden baserar sig på nanoteknik och använder svart kisel. Bild: Hele Savin / Aalto-universitetet

Professor Savin har haft stort inflytande på utvecklingen inom sin vetenskapsgren och hon har bedrivit ett förtjänstfullt samarbete med ledande forskningsinstitut och företag inom sitt forskningsområde både här hemma och utomlands. Hon är anställd på Högskolan för elektroteknik vid Aalto-universitetet.

Riksdagens innovationspris har instiftats för att högtidlighålla årsdagen av allmän och lika rösträtt, som infaller den 1 juni. Prissumman är 110 000 euro och priset delas ut 2017, 2018 och 2019. Priset kan tilldelas en kvinna eller en grupp kvinnor för vetenskapligt betydelsefulla innovationer inom teknik eller ekonomi.

För prisprocessen svarar stiftelsen Teknikakademien, och riksdagens kanslikommission har utsett vinnaren bland de bästa kandidaterna.

För mer information:

Presschef Riikka Haikarainen
tlf. 040 821 5060
[email protected]

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

Aalto-yliopisto. Kuva: Pentti Kujala
Forskning och konst Publicerat:

Landhöjningsfenomenet skyddar den finländska kusten från den stigande havsnivån, men inte i det oändliga

I en färsk studie beräknades nya prognoser för den stigande havsnivån vid den finländska kusten fram till 2100. Enligt det värsta utsläppsscenariot stiger havsnivån i Helsingfors med över en halv meter.
People working. Picture: Unto Raution
Pressmeddelanden, Universitetet Publicerat:

Aalto-universitetet fick en kvalitetsstämpel med utmärkta resultat

Universitetets styrka är den starka kopplingen mellan den strategiska ledningen och kvalitetssystemet.
People at Mechatronic Circus event.
Forskning och konst Publicerat:

Smarta apparater och cirkusnöjen i Otnäs

Vid evenemanget Mechatronic Circus, som i år ordnades den 13 april, förevisades smarta apparater tillverkade av kandidat- och magisterstuderande samt doktorander. Dessutom bjöds besökarna på cirkusuppträdanden och olika ätbara godsaker. Evenemanget arrangerades i anknytning till forskarnas Demo Day i den nya byggnaden K3.
Conferred doctors at Aalto University ceremonial conferment
Pris och utmärkelser, Pressmeddelanden Publicerat:

Teknologie hedersdoktorer 2023

Aalto-universitetets tekniska högskolor utnämnde sju betydande aktörer inom vetenskap och teknik till hedersdoktorer.