Nyheter

Innovationspriset för kvinnor går till professor Hele Savin

Professor Savin har utvecklat en metod för att tillverka effektiva solceller. Metoden baserar sig på nanoteknik och använder svart kisel.

Professor Savin har haft stort inflytande på utvecklingen inom sin vetenskapsgren och hon har bedrivit ett förtjänstfullt samarbete med ledande forskningsinstitut och företag inom sitt forskningsområde både här hemma och utomlands. Bild: Sarri Kukkonen

Riksdagens talman Maria Lohela har överräckt innovationspriset för kvinnor till professor Hele Savin. Professor Savin har utvecklat en metod för att tillverka effektiva solceller. Metoden baserar sig på nanoteknik och använder svart kisel. Med hjälp av tekniken sjunker kostnaderna för att producera solceller och ökar cellernas verkningsgrad. Därmed blir det betydligt effektivare att producera solenergi i nordliga förhållanden. Innovationen kan också tillämpas inom medicinsk bildteknik för att minska patienternas stråldos, likaså i ett flertal rymd- och säkerhetstekniska applikationer.

Metoden baserar sig på nanoteknik och använder svart kisel. Bild: Hele Savin / Aalto-universitetet

Professor Savin har haft stort inflytande på utvecklingen inom sin vetenskapsgren och hon har bedrivit ett förtjänstfullt samarbete med ledande forskningsinstitut och företag inom sitt forskningsområde både här hemma och utomlands. Hon är anställd på Högskolan för elektroteknik vid Aalto-universitetet.

Riksdagens innovationspris har instiftats för att högtidlighålla årsdagen av allmän och lika rösträtt, som infaller den 1 juni. Prissumman är 110 000 euro och priset delas ut 2017, 2018 och 2019. Priset kan tilldelas en kvinna eller en grupp kvinnor för vetenskapligt betydelsefulla innovationer inom teknik eller ekonomi.

För prisprocessen svarar stiftelsen Teknikakademien, och riksdagens kanslikommission har utsett vinnaren bland de bästa kandidaterna.

För mer information:

Presschef Riikka Haikarainen
tlf. 040 821 5060
[email protected]

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Relaterade nyheter

Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2020 Pekka Ala-Pietilä. Kuva: Heidi Piiroinen/Sanoma.
Samarbete, Prisbelönta Publicerat:

Pekka Ala-Pietilä är Handelshögskolans Årets alumn 2020

Livet är en läroresa: lärandet i sig tar aldrig slut, anser Huhtamäkis och Sanomas styrelseordförande Pekka Ala-Pietilä.
Pirjo Kääriäinen
Samarbete, Prisbelönta, Vetenskap & konst Publicerat:

Finlandspriser till designer och professor Pirjo Kääriäinen samt foto- och videokonstnär, alumn Marja Helander

Vetenskaps- och kulturminister Hanna Kosonen har belönat nio meriterade konstnärer och samfund med Finlandspriser.
Kuvassa näkyvät pääomasijoittaja Björn Saven ja tohtorikoulutettava Lassi Tervonen.
Prisbelönta Publicerat:

Fortsatta studier vid ett toppuniversitet med hjälp av Björn Savéns stipendium

Lassi Tervonen, doktorand i ekonomi, beger sig till Boston University för att studera, nätverka och hitta nya forskningsidéer.
Prisbelönta, Vetenskap & konst Publicerat:

Utmärkelsen McKinsey - årets lärare i finansiell ekonomi 2019: Petri Jylhä nominerad

Petri Jylhä, biträdande professor i finansiell ekonomi, har nominerats till McKinsey årets lärare i finansiell ekonomi ("Finance Teacher of the Year").