Nyheter

Innovationspriset för kvinnor går till professor Hele Savin

Professor Savin har utvecklat en metod för att tillverka effektiva solceller. Metoden baserar sig på nanoteknik och använder svart kisel.

Professor Savin har haft stort inflytande på utvecklingen inom sin vetenskapsgren och hon har bedrivit ett förtjänstfullt samarbete med ledande forskningsinstitut och företag inom sitt forskningsområde både här hemma och utomlands. Bild: Sarri Kukkonen

Riksdagens talman Maria Lohela har överräckt innovationspriset för kvinnor till professor Hele Savin. Professor Savin har utvecklat en metod för att tillverka effektiva solceller. Metoden baserar sig på nanoteknik och använder svart kisel. Med hjälp av tekniken sjunker kostnaderna för att producera solceller och ökar cellernas verkningsgrad. Därmed blir det betydligt effektivare att producera solenergi i nordliga förhållanden. Innovationen kan också tillämpas inom medicinsk bildteknik för att minska patienternas stråldos, likaså i ett flertal rymd- och säkerhetstekniska applikationer.

Metoden baserar sig på nanoteknik och använder svart kisel. Bild: Hele Savin / Aalto-universitetet

Professor Savin har haft stort inflytande på utvecklingen inom sin vetenskapsgren och hon har bedrivit ett förtjänstfullt samarbete med ledande forskningsinstitut och företag inom sitt forskningsområde både här hemma och utomlands. Hon är anställd på Högskolan för elektroteknik vid Aalto-universitetet.

Riksdagens innovationspris har instiftats för att högtidlighålla årsdagen av allmän och lika rösträtt, som infaller den 1 juni. Prissumman är 110 000 euro och priset delas ut 2017, 2018 och 2019. Priset kan tilldelas en kvinna eller en grupp kvinnor för vetenskapligt betydelsefulla innovationer inom teknik eller ekonomi.

För prisprocessen svarar stiftelsen Teknikakademien, och riksdagens kanslikommission har utsett vinnaren bland de bästa kandidaterna.

För mer information:

Presschef Riikka Haikarainen
tlf. 040 821 5060
[email protected]

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Kaksi mieshenkilöä juhlapuvuissa kiltalippujen edessä
Pris och utmärkelser, Universitetet Publicerat:

68 doktorer och fem hedersdoktorer – se bilderna från doktorspromotionen vid de tekniska högskolorna

Doktorspromotionen vid de tekniska högskolorna för 2024 ordnades fredagen den 14 juni i Dipoli.
Opiskelija Aallossa lukemassa kirjaa
Pressmeddelanden Publicerat:

Aalto-universitetet ökar åtgärderna för att minska utsläppen

Aalto-universitetet har kartlagt de viktigaste åtgärderna för att minska klimatutsläppen inom alla delar av universitetets verksamhet. De största utsläppsminskningarna uppnås genom energiupphandling och energianvändning.
Piano Top Loungessa
Campus, Samarbete, Studier, Universitetet Publicerat:

Studenterna bestämde: två gemensamma pianon anlände till campuset

Vinnaren av Aalto-universitetets studenternas inkluderande budget är gemensam piano.
Nya teknologie hedersdoktorer
Pris och utmärkelser, Pressmeddelanden Publicerat:

Fem nya teknologie hedersdoktorer 2024 vid Aalto

Hedersdoktorerna promoveras i ceremoniella promotion i juni.