Nyheter

Helsinki Graduate School of Economics får ekonomiprofessur inom datavetenskap

Den nya professuren vid Aalto-universitetets handelshögskola blir möjlig tack vare en gemensam donation på 2,5 miljoner euro från Saastamoinen-stiftelsen och fonden Jenny ja Antti Wihurin rahasto. 
Kauppakorkeakoulu
För universiteten och handelshögskolan skapar ekonomi- och dataprofessuren betydande möjligheter över fakultets- och skolgränserna. Foto: Aalto-universitetet, Mikko Raskinen

Helsinki Graduate School of Economics (Helsinki GSE) har som mål att öka och förbättra kvaliteten på den ekonomiska utbildningen och forskningen i Finland och att främja samarbetet mellan de ekonomiska vetenskaperna och andra vetenskapsområden. Helsinki GSE är en gemensam enhet för Aalto-universitetet, Helsingfors universitet och Svenska handelshögskolan (Hanken). 

Professuren i ekonomi inrättas inom datavetenskap vid Helsinki GSE och finns vid Aalto-universitetets handelshögskola. Den inrättas ed hjälp av en gemensam donation på 2,5 miljoner euro från Saastamoinen-stiftelsen och Jenny ja Antti Wihurin rahasto. Båda står för en andel på 1,25 miljoner euro. 

Den allt snabbare digitaliseringen ökar datamängden på alla samhällsområden. Man måste kunna samla in, strukturera och analysera data för att effektivt kunna dra nytta av digitalt material i beslutprocesserna. På detta sätt går det att ta fram ytterst viktig information om orsakssamband för dessa processer. 

Behovet av effektivare utnyttjande av data i beslutprocesserna är en viktig orsak till att donatorerna vill stödja en professur i ekonomiska vetenskaper och datavetenskaper. 

”Professuren kompletterar vår högklassiga forskning inom maskininlärning genom att tillföra djupare insikter i beslutsfattarnas ekonomiska beteende”, säger Petteri Karttunen, styrelseordförande i Saastamoinen-stiftelsen. 

Enligt Arto Mäenmaa, ombud för Jenny ja Antti Wihurin rahasto, är Helsinki GSE dessutom ett fascinerande projekt. 

”Högklassig vetenskap är en förutsättning för att vårt samhälle ska vara framgångsrikt. Sammanslutningar är å sin sida ofta ett utmärkt sätt att öka effektiviteten. I Helsinki GSE förenas dessa båda”, säger han.  

För universiteten och handelshögskolan skapar ekonomi- och dataprofessuren betydande möjligheter över fakultets- och skolgränserna. 

”Jag vill tacka Saastamoinen-stiftelsen och Jenny ja Antti Wihurin rahasto för ett långvarigt stöd till Aalto-universitetet och dess handelshögskola och för denna ansenliga donation. Professuren kommer att stärka Helsinki GSE:s kapacitet ytterligare när det gäller att producera förstklassig forskning och utbildning”, säger Aalto-universitetets rektor Ilkka Niemelä. 

Ingmar Björkman, dekanus vid Aalto-universitetets handelshögskola, instämmer i berömmet: “Detta är en betydande donation. Vikten av att förstå dataanalys accentueras ständigt såväl inom ekonomiundervisningen som i företagsverksamhet.” 

Ekonomer som specialiserar sig i ekonomi- och datavetenskaper får varierande jobb inom olika sektorer. 

”När statistisk analys kombineras med ekonomisk modellering inom beslutsprocesserna skapas ett betydande mervärde exempelvis inom teknik- och spelindustrin, detaljhandeln och den offentliga sektorn”, konstaterar Otto Toivanen, akademisk direktör för Helsinki GSE. 

Helsinki GSE bildades våren 2018 och hösten 2018 inleds Helsinki GSE:s doktorsprogram och Research Master-program, som förbereder för fortsatta studier. 

Saastamoinen-stiftelsen stöder konst och vetenskap genom att främja forskning, utbildning och nätverksbyggande i Finland och internationellt. 

Fonden Jenny ja Antti Wihurin rahasto skapar grundbetingelser för ett välmående samhälle genom att ge möjligheter för vetenskap, konst och samhällelig aktivitet. 

Mer information:

Ilkka Niemelä, rektor, Aalto-universitetet
Tfn 09-470 01
[email protected] 

Otto Toivanen, akademisk direktör, Helsinki Graduate School of Economics
Tfn 050-462 21 25
[email protected] 

Petteri Karttunen, styrelseordförande, Saastamoinen-stiftelsen
Tfn 040-500 10 53
[email protected] 

Arto Mäenmaa, ombud, Jenny ja Antti Wihurin rahasto
Tfn 050-25 36
[email protected] 

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Nya teknologie hedersdoktorer
Pris och utmärkelser, Pressmeddelanden Publicerat:

Fem nya teknologie hedersdoktorer 2024 vid Aalto

Hedersdoktorerna promoveras i ceremoniella promotion i juni.
Hymyilevä Raili Pönni seisoo neuvotteluhuoneessa, taustalla näkyy ikkunasta Dipolin piha-aluetta.
Utnämningar, Pressmeddelanden Publicerat:

Raili Pönni har utnämnts till utvecklingschef vid Aalto-universitetet

Raili Pönni har tidigare varit planeringschef och ställföreträdande utvecklingschef vid universitetet.
Emma Nordback vasemmalla ja Niina Nurmi oikealla. Kuva: Oona Hilli, Aalto-yliopistoU
Pressmeddelanden Publicerat:

Ny studie: Individer i välmående team kan vara nära utbrändhet medan dysfunktionella team kan bestå av välmående individer

Det är mer sannolikt att både teamet och individerna mår bra om man reflekterar och delar med sig av sina problem inom teamet, och om det finns goda relationer mellan alla medlemmar. Långt ifrån alla team lyckas hitta rätt balans visar ny forskning.
Unite! student holding a sign that says Get inspired, grow together, Let's Unite!
Samarbete Publicerat:

Fyra studentprojekt får finansiering genom Unite! Seed Fund

Seed Fund aktiverar studenter från de nio Unite! universiteten att gemensamt bedriva nya aktiviteter.