Nyheter

Det märkliga instrumentet i filmen Joker föddes i Finland

I hela världen finns endast fem exemplar. Man kan höra en av dem spela genom filmen som nyss vann Oscarpris för bästa filmmusik. Det är frågan om en halldorophone, ett elektroakustiskt instrument vars historia börjar i Finland, i Konstindustriella högskolans verkstäder.
Halldorophone-soittimessa on puupintaa ja pyöreitä muotoja kuten sellossa, mutta siinä on myös paljon elektroniikkaa.
Foto: Halldór Úlfarsson.

”Halldorophonen är absolut till hälften isländsk och till hälften finsk”, säger instrumentets utvecklare Halldór Úlfarsson på flytande finska. Den isländska kosmopoliten svarar i telefon i Aten i Grekland, dit han rymmer mörkret under vintern.

Till Finland kom han i tiden egentligen av en slump. Han ville studera utomlands och de andra skandinaviska länderna var redan bekanta.

”Finland var exotiskt för mig. Dock kände jag till landets formgivningstradition en aning.”

Redan som liten pojke hade Nordens Hus av Alvar Aalto i Reykjavik gjort ett stort intryck. Senare besökte Úlfarsson ofta huset för att beundra dess märkliga material och planeringens detaljer. Den unga mannen som drömde om en arkitektkarriär hade aldrig sett något liknande.

Vägen ledde till studier inom estetik i Helsingfors, till dåvarande Bildkonstakademin. Studierna i ljudkonst och installationer ledde honom mot instrumentens värld. Han fick en tanke om ett eget instrument, en halldorophone.

”År 2005 fick jag stipendium av Finska Kulturfonden för att utveckla instrumentet. Stipendiet samt antagningen till magisterstudier vid Konstindustriella högskolan följande år fick mig att fokusera mig på halldorophonen på allvar.”

Muotoilija Halldór Úlfarsson pitelee suunnittelemaansa selloa muistuttavaa elektroakustista soitinta, halldorophonea.
Halldór Úlfarsson utexaminerades som konstmagister år 2008 och utvecklade halldorophonen som sitt lärdomsprov. Foto: Sammy Drew.

Instrumentet börjar formas

Ännu flera år senare minns Halldór Úlfarsson att berömma studiomästarna vid Konstindustriella högskolan.

”Det hjälpsamma kunnandet som jag fick njuta av vid högskolan, i bland annat metall- och trästudion, var ytterst viktigt både för instrumentets utvecklande och hela projektets fortsättning.”

En betydande påverkan på instrumentets utveckling hade också studieperioden på ett halvt år då den legendariska gitarrkonstruktören och industridesigner Kari Nieminen undervisade Úlfarsson.

”Det personliga mentorskapet av gitarrbolaget Versouls grundare var avgörande för min karriär.”

Universitetets atmosfär var också något helt nytt för isländaren.

”I utbildningsprogrammet för konstindustriell formgivning arbetade man inte bland konstnärer utan utbildningen var bunden till både produktion och samhället. Då lärde jag mig att tänka användarorienterat.”

Oscarpriset första gången till Island

Under årens lopp har halldorophoneprojektet fortsatt så att det finns fem färdiga exemplar i världen. Denna vår blir tre nya färdiga – Halldór Úlfarssons första beställningsarbeten.

Varje instrument är unikt. Ett tidigt instrument till exempel, som den isländska popgruppen múm använder är en helt egenartad experimentell version.

Det är intressant att instrumentmakaren själv inte har en musikalisk utbildningsbakgrund.

”Jag lyssnar mycket på musik. Och uppskattar det jättemycket.”

En stund fylld av stolthet var när Halldór Úlfarsson såg filmen Joker, regisserad av Todd Phillips (2019). Úlfarssons långvarige vän och samarbetspartner Hildur Guðnadóttir ansvarade för filmens musik. Cellistkompositören valde halldorophonen till filmens ljudspår.

Stränginstrumentet som uppstått från isländskt och finländskt samarbete hörs genom soundtracket som vann Oscarpris för bästa filmmusik. Filmakademins pris gick samtidigt första gången till en isländsk konstnär – och första gången sedan 1997 till en kvinna i denna kategori.

Instrumentet behöver någon att spela det

Instrumentet finns inte utan musik att spela med det. Därför fortsätter Halldór Úlfarssons karriär bland musik, han gör sin doktorsavhandling vid Sussex Universitet i avdelningen för musik. Instrumentet som han utvecklat behöver kompositörer, människor att spela det och framför allt fördomsfria musiker.

Úlfarsson som besöker Finland regelbundet berömmer samarbetet med cellistkompositören Max Lilja och bandet Defunendemble mångordigt. Den framlidna finländska kompositören och utvecklaren av elektronisk musik, Erkki Kurenniemis arbete och banbrytande tänkesätt har också haft en enorm betydelse.

”Halldorophonen passar inte in i något färdigt program. Nog är det ju ett märkligt instrument”, skrattar dess utvecklare.

”Jag har skapat ett verktyg som väcker intresse och viljan att pröva hos vissa musiker.”

Kanske det märkliga, nya instrumentet ger klassiskt utbildade musiker en möjlighet att pröva på något experimentellt som inget annat instrument kunnat erbjuda.

halldorophone.info

Text: Tiiu Pohjolainen

Artikeln har uppdaterats 10 februari: Oscargalan år 2020 arrangerades i Hollywood finsk nattetid.

Akustisk rundgång

Den egenartade halldorophonen har beskrivits till Jimi Hendrix cello. Cellistkompositören Hildur Guðnadóttir beskriver den som ett instrument med en helt egen personlighet. Den som spelar den kan inte göra mycket annat än att följa stränginstrumentets vilja.

Halldorophonens hals är lika lång som på en cello. Uppe finns sammanlagt fyra strängar och på den nedre sidan finns 2–4 strängar. Varje sträng har en skild mikrofon. Soundet som baserar sig på Hendrixartad rundgång uppstår med hjälp av en högtalare i den bakre delen.

Att tillverka ett instrument tar 4–5 månader. Varje halldorophone är unik eftersom instrumentutvecklaren ansvarade både för det elektroniska och också om formgivningen.

 

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Relaterade nyheter

Kuva: Eeva Suorlahti
Vetenskap & konst Publicerat:

Nordiskt samarbete ska öka livslängden hos textilier

Genom att fördubbla livslängden för textilier går det att minska klimatpåverkan med 40-50 procent. Ändå hamnar de flesta textilier i hushållssoporna efter användning istället för att återanvändas eller återvinnas. Nu startar ett tvåårigt nordiskt samarbetsprojekt för att öka cirkuläriteten av textilier.
green wall
Samarbete, Pressmeddelanden, Vetenskap & konst, Universitetet Publicerat:

Jane och Aatos Erkkos stiftelse beviljade Aalto-universitetet 10,5 miljoner euro för inrättandet av ett bioinnovationscenter

Centret påskyndar övergången till cirkulär ekonomi och bioekonomi och skapar möjligheter för hållbar ekonomisk tillväxt i Finland.
close-up shot of a printed circuit board
Vetenskap & konst, Studier Publicerat:

Stipendier för studier, forskning och för projekt främjande kvinnors tekniska studier utlyses

Studerandeservice vid Högskolan för elektroteknik utlyser stipendier ur den sammanlagda studiefonden, Kansallis-Osake-Pankki fonden och Marja-Terttu Tanttinens fond.
Economicum-rakennus Arkadiankadulla. Kuva: Veikko Somerpuro
Vetenskap & konst Publicerat:

Lägesrummet vid Helsinki GSE: Lönesumman i juli 2020 har stigit till fjolårsnivån

Det finns en stor variation i den ekonomiska återhämtningen mellan olika branscher.