Nyheter

Den offentliga konstsamlingen i Aalto-universitetets Väre-byggnad offentliggjordes

Huvudtemat för helheten är världsomfattande jämlikhet.
Kreutzstrasse by Gloria Lauterbach. Image: Mikko Raskinen / Aalto University

Väre-byggnadens offentliga konst behandlar jämlikhetsperspektivet på ett omfattande sätt.  Konstverkshelheten Global Equality begrundar bland annat samiskheten, nutidskeramikens förhållande till det traditionella konsthantverket i Kina samt konflikterna gällande de indiska kvinnornas sexualitet. Konstverken behandlar även funktionsnedsättning, transgender-frågor och flyktingskap ur jämlikhetsperspektiv.

”Konsten utmanar oss att begrunda våra gemensamma antaganden. Det hjälper oss att förstå vem vi är och hur vi uppfattar varandra”, säger Anna Valtonen, vicerektor för konst och kreativ praxis vid Aalto-universitetet. ”Väres imponerande konstsamling är ett stort privilegium för oss och speglar samtidigt Aalto-universitetets genomgripande engagemang gällande procentprincipen för konsten som det första universitetet i Finland.”

Aalto University Lumen Kirsi Kaulanen Image: Mikko Raskinen / Aalto University

Kirsi Kaulanen "Lumen" är tillverkad av 150 laserskärda stålblommor och återspeglar förhållandet människorna har med naturen. Bild: Mikko Raskinen / Aalto-universitetet

Konstnärerna har en stadig koppling till Aalto-universitetet

Som huvudkonstverk till byggnadens entréhall valdes Tommi Grönlunds och Petteri Nisunens konstverk ”Insight” och Kirsi Kaulanens konstverk ”Lumen” på basis av en tävling. Konstnär Gloria Lauterbachs konstverk ”Kreutzstrasse” vann konsttävlingen för studerande där uppgiften var att producera idéer för den 70 meter långa betongmuren. 

”Jag är väldigt rörd över att se mitt konstverk i Väre. Här får konstverket vila, växa, sammanflätas och öppna upp sig i sin egen miljö. Kreutzstrasse är å ena sidan en variant av något som hände i Zürich år 2015 då stormen Niklas härjade och å andra sidan då taket byggdes. Som konstnär har jag alltså hoppat in mitt i allt detta för att rapportera händelsen. För att göra det blev jag en knut med ett tak format av stormen och berättar en historia inifrån knuten", berättar Lauterbach.

Aalto-universitetets konstkoordinator Outi Turpeinen kuraterade de övriga offentliga konstanskaffningarna runt om i byggnaden, förslag på konstverk beaktades även från gemenskapen i den nya byggnaden. Marja Helander, Sasha Huber, Otto Karvonen, Lotta Mattila, Teemu Mäki, Silja Puranen, Perttu Saksa, Vidma Sayma, Kim Soohyun och Tapio Yli-Viikari är internationellt verksamma konstnärer och de har alla en koppling till Aalto-universitetet, de är antingen studerande, alumner eller så har de varit professorer vid universitetet. 
 

Aalto University Väre Insight Gronlund Nisunen Image: Mikko Raskinen / Aalto University

Tommi Grönlunds och Petteri Nisunens konstverk "Insights" långsamt roterande spegelytor erbjuder kontrast till de majestätiska trapporna. Bild: Mikko Raskinen / Aalto-universitetet

Världsomfattande jämlikhet är helhetens konstkoncept

Principen för Väres konst är "Global Equality" och syftet är att lyfta fram Högskolan för konst, design och arkitektur som en internationell högskola som uppskattar mångfald. Samtidigt är syftet att erbjuda konstverk som skapar en hållbar och spännande miljö genom att samtidigt ge utrymme för tillfälliga utställningar och evenemang. Konstkoordinator Outi Turpeinen samt högskolans studerande och personal utvecklade Väres konstkoncept genom samarbete.

Aalto-universitetet är det första finländska universitetet som följer procentprincipen för konsten i sina byggnadsprojekt. Det är en finansieringsmodell för anskaffning av konst där cirka en procent av byggprojektens resurser riktas till konstanskaffningar. Väres katalog över den offentliga konsten och videoserien som beskriver konstnärerna publiceras den 6.10.2018.

Aalto University Väre Lions share Mattila Image: Mikko Raskinen / Aalto University

Lotta Mattilas "Lions andel" undersöker rollerna för män och kvinnor. Bild: Mikko Raskinen / Aalto-universitetet

Tilläggsuppgifter:
-Väres konstkoncept och offentliga konst
-Hemsidan för Värebygget, One Campus-projektet
-Väre-byggnaden öppnar 

Tilläggsuppgifter:
Outi Turpeinen
Aalto-universitetet
konstkoordinator
[email protected]
tel. 050 431 4194

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Otakaari 1 kyltti Y-siipi
Campus, Studier Publicerat:

Marhusets verksamhet flyttas till Kandidatcentret

Marhuset stängs i slutet av maj.
Aalto_University_staff_campus_bikes_2-5-2013_photo_Mikko_Raskinen
Campus Publicerat:

Cykelstölderna på campus har ökat - kom ihåg att låsa fast din cykel ordentligt

Under våren har cykelstölderna på Aalto-universitetets campus ökat.
Otaparkki julkisivu
Campus, Universitetet Publicerat:

Parkeringsavgiften för Otaparkki minskar - ytterligare förbättringar av parkeringen vid Otnäs campus

I mitten av februari införs nya förändringar för campusparkeringen.
Photo from the K-floor of the Harald Herlin Learning Centre, students working at desks.
Campus, Forskning och konst, Studier Publicerat:

Renovering i Harald Herlin-lärcentrets K-våning

I Lärcentrets K-våning påbörjas den 5.2.2024 en renovering.