Nyheter

Alumnen Craig Rollo lyckades nappa åt sig drömjobbet för en musikdiggare

Eftersom Craig Rollo ville jobba med musik var Acoustics and Audio Technology det perfekta huvudämnesvalet för honom.
Craig Rollo / Aalto University alumni/ Master's Programme in Computer, Communication and Information Sciences - Acoustics and Audio Technology
Craig Rollo.

Craig Rollo flyttade från Skottland till Finland för att studera huvudämnet akustik och audioteknologi. Han tyckte det var både intressant, givande och utmanande att studera i magisterprogrammet. Craig bor fortfarande i Finland och jobbar numera på ett företag vid namn NeuralDSP som tillverkar gitarrpluggar, alltså tilläggsprogram för gitarrister, som simulerar gitarr- och baspedaler samt förstärkare och högtalarskåp. 

Varför valde du magisterprogrammet Communication and Information Sciences – Acoustics and Audio Technology?

Eftersom jag spelar gitarr, drömde jag i gymnasieåldern om att bli yrkesmusiker. Efter gymnasiet tänkte jag att jag måste söka mig till något ”riktigt jobb” så jag började studera musikteknologi på universitetet i Edinburgh. När jag höll på med slutprojektet för min kandidatexamen for jag uppmuntrad av min handledare på ett veckolångt besök till Aalto-universitetet för att se om magisterprogrammet Communication and Information Sciences – Acoustics and Audio Technology är något för mig.

Då var det februari och ordentligt kallt – också om jag senare fick höra att det varit den varmaste februarimånaden på åratal! Trots vädret tyckte jag mycket om Aalto och insåg att programmet var exakt det jag ville ha och beslutade söka.

Vad var det mest intressanta med dina studier?

Jag tyckte mycket om kursen Audio Signal Processing där vi lärde oss hur olika ljudeffekter fungerar och hur man gör dem i praktiken. Det var också en sagolik känsla att förstå hur man gör virtuella modeller av utrymmen.

Sammanfattningsvis var det ytterst intressant, givande och utmanande att studera akustik och audioteknologi. Det ingick mycket grupparbeten i kurserna och lärarna var verkligen hjälpsamma. Det kändes som att jag inte var ensam med mina studier och att jag alltid kunde be om råd.

Många utländska studerande och utbytesstuderande deltog i magisterprogrammet och på det sättet fick jag lära mig mycket om människor med olika bakgrund och om likheter och olikheter i olika kulturer.

Vad har studierna gett dig i vägkost för arbetslivet?

Jag lärde mig bland annat att lägga upp tidsscheman, hantera olika ärenden, koda och skriva föredrag. Förr hatade jag att tala inför publik, men på Aalto gjorde vi många föredrag i grupp. De andras stöd underlättade för mig att hålla föredrag och jag blev också bättre på att uppträda.

Var arbetar du nu?

Efter studierna återvände jag till Skottland för ett år, men kom tillbaka till Finland när jag fick tillfälle att arbeta på företaget NeuralDSP. NeuralDSP tillverkar gitarrpluggar, alltså tilläggsprogram för gitarrister som simulerar gitarr- och baspedaler samt förstärkare och högtalarskåp. Företaget har specialiserat sig särskilt på produkter som används inom metall- och rockmusiken. I mitt arbete måste jag förstå musikernas synvinkel, men också den teknologi och de detaljer i signalbehandlingen som förstärkarna bygger på.  

Hur ser framtiden ut på området?

Magisterprogrammet tillhandahåller olika karriärstigar. Om du studerar mera akustik, kan du till exempel bli konsult för byggnadsföretag. Lägger du tyngdpunkten på signalbehandling, blir du expert inom audioteknologi. Det blir allt vanligare att utnyttja virtuell verklighet och efterfrågan på experter inom audioteknologi ökar, för de behövs för att skapa en illusorisk ljudbild i den virtuella verkligheten. Numera använder man också mycket virtuella verktyg till exempel på distansmöten och för det behövs det experter inom talbehandling.

Har du något tips för dem som inleder sina magisterstudier?

Lär dig schemaläggning, pröva olika studietekniker och välj det som passar dig bäst. Ge dig lov att ibland ta en paus från studierna. Och vaka inte på nätterna, det är aldrig till någon hjälp. Och ännu, kom ihåg att ha roligt!

Vill du höra mera om hur det är att studera vid Aalto-universitetet, hur man söker dit och om studielivet? Beställ vårt nyhetsbrev här!

Acoustics and Audio Technology - Computer, Communication and Information Sciences, Master of Science (Technology)

The major in Acoustics and Audio Technology equips students with a fundamental understanding of human hearing, audio perception, and physics of sound. The skills they acquire enable, for example, reducing noise pollution, planning harmonic environments and designing coherent sound experiences.

Three Aalto University students working in a acoustics laboratory

Studier

Elektriciteten finns överallt och samhället skulle inte fungera utan den. Som studerande vid Högskolan för elektroteknik får du söka lösningar exempelvis på frågor gällande människans välbefinnande och hållbar utveckling. På den här sidan hittar du information om kandidat-, magister- och doktorandprogram vid Högskolan för elektroteknik.

Sähköinsinöörikillan lakkienjako/ Aalto-yliopisto / kuva: Essi Jukkala
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Aalto-wide sustainability minor logo
Studier Publicerat:

Nytt mångvetenskapligt biämne i hållbar utveckling startar vid Aalto i höst

Aalto erbjuder ett nytt biämne, Luonnonvarojen kestävä käyttö (Hållbar användning av naturresurser), som nu är redo att tilläggas i din studieplan!
Two students watching measurements from a computer
Studier Publicerat:

Programmet Health Technology Engineering ger färdigheter att utveckla innovativa tekniska lösningar på hälsorelaterade problem

Det nya magisterprogrammet kombinerar tekniskt kunnande och praktisk förståelse för hälsofrågor.
Course work for Smart Wearables
Studier Publicerat:

Smart Wearables-kurserna lär studerande ingenjörs- och designfärdigheter

I Smart Wearables-kursernas tvärvetenskapliga team skapas otroligt kreativa projekt där studerande inom olika discipliner får lära sig av varandra.
Kuva opiskelijoista juttelemassa
Studier Publicerat:

Tillbaka på banan / Back on track workshopserie 8.10. & 29.10.2024

Aaltos studiepsykologer och studievägledare organiserar en tvådelad workshopserie för studenter som återvänder till sina studier eller som har studerat mycket lite under det senaste året.