Nyheter

17-åriga Asa-Marie Kultima axlar rollen som rektor för en dag under Girls Takeover-jippot

Under ”superveckan” för flickor, unga och teknologi i början av oktober ordnas också det för allmänheten öppna evenemanget Shaking Up Tech samt utses vinnaren i innovationstävlingen för unga.
Asa-Marie Kultima, Aalto-yliopiston rehtorin tehtävän 8.10. valtaava lukiolaistyttö Rovaniemeltä kuvattuna kaupunkinäkymässä. Kuva Aaro Keipi
Uppdraget som rektor för Aalto-universitetet övertas 8.10 av 17-åriga gymnasieeleven Asa-Marie Kultima från Rovaniemi. Hon är intresserad av bland annat naturvetenskaper, klimatförändringen och flickors rättigheter. Bild Aaro Keipi.

Aalto-universitetet medverkar i Girls Takeover-jippot som arrangeras av Plan International och i år går det under temat flickor, teknologi och jämställdhet. Torsdagen den 8 oktober övertar 17-åriga Asa-Marie Kultima för en dag rektor Ilkka Niemeläs uppdrag att leda universitetet.

Under dagen kommer Asa-Marie Kultima att delta i ledningsgruppens arbete och tala till personalen i ett strategiinriktad tillfälle för Aalto-gemenskapen. Hon besöker också Shaking Up Tech-evenemangets sändning, träffar forskare och studerande samt bekantar sig med verksamheten för barn och unga, Aalto-universitetet Junior.

Asa-Marie Kultima och Aalto-universitetet vill tillsammans uppmuntra flickor att engagera sig i teknologi samt vara med och bygga ett pluralistiskt samhälle och en hållbar framtid. Enligt rektor Ilkka Niemelä bör hela världen ta till sig potentialen hos flickor.

”När flickor världen över får chansen att utveckla teknik kan de påverka inte bara sin egen framtid utan också förutsättningarna för sin gemenskap och sitt samhälle, och på så sätt vara med och bygga en bättre värld”, säger Niemelä.

”En hållbar framtid förutsätter lösningar som är nytänkande, och det kräver mångfald bland grupper och samhällen. Vi på Aalto-universitetet vill skapa en gemenskap som lockar till sig personer med en annorlunda världssyn och förmåga att initiera förändring. Därför uppmuntrar vi flickor och kvinnor att modigt söka sig till teknologibranschen.”

Jag skulle önska att vi genom denna erövring kan ge ämnet mer synlighet och skrota fördomar i anslutning till det.

Asa-Marie Kultima, gymnasist, Girls Takeover-jippot

Via erövringen hoppas Asa-Marie Kultima väcka diskussion om kvinnors ställning inom teknologibranschen.

“Även jag har ibland stött på konstiga fördomar gentemot mitt intresse för matematik, kemi och fysik. Jag anser att kvinnor är fullt förmögna att arbeta med teknik, och jag skulle önska att vi genom denna erövring kan ge ämnet mer synlighet och skrota dylika fördomar.”

Undersökningar visar att familjebakgrunden inverkar på ungdomars utbildningsval. För att främja jämställdhet är det viktigt att man erbjuder information, upplevelser och studiemöjligheter åt alla. Aalto-universitetet förbinder sig att nå ut till flickor och kvinnor som varken har erfarenhet av det akademiska livet eller av teknologibranschen. Genom verksamheten Aalto-universitetet Junior sporrar man flickor i högstadieåldern att intressera sig för teknologi genom att erbjuda dem studie- och hobbymöjligheter före universitetstiden.

All seven girls, participants of this year's Girls Takeover campaign by Plan International Finland, in a joint photo
Foto: Plan International Finland, 2020

Shaking Up Tech skakar om våra uppfattningar om teknikbranschen – öppen för alla på webben 8.10

Aalto-universitetets, LUT-universitetets och Uleåborgs universitets superpopulära evenemang Shaking up Tech ordnas också den 8 oktober. Evenemanget, som uppmuntrar unga kvinnor att ge sig in i teknologibranschen, genomförs i år på webben på grund av coronasituationen. Sändningen kan ses av alla gymnasister. På programmet står inspirerande inlägg ur teknologibranschen och företagsvärlden, och i studentpanelen får deltagarna möjlighet att intervjua studerande som redan inlett sina tekniska studier. Även Asa-Marie Kultima och Mimmi Jakola, som övertar Uleåborgs universitets rektor Jouko Niinimäkis uppgift, gästar evenemangets sändning.

Responsen som man fått på evenemanget under tidigare år har varit väldigt positiv. Enligt enkätsvaren fördubblade evenemanget antalet teknikintresserade bland deltagarna. Av deltagarna tänkte närmare hälften söka sig till teknikbranschen.

Läs mer om Shaking Up Tech

Innovationer av unga – Millennium Youth Prize-vinnaren utses 9.10

De ungas innovationstävling Millennium Youth Prize kulminerar i final och prisutdelning fredagen den 9 oktober. Målet med tävlingen, som ordnas för andra gången i samverkan mellan Aalto-universitetet och Teknikakademien TAF, är att sporra unga under 19 år att engagera sig i teknologi och innovationer.

Deltagarna har haft ett år på sig att lösa utmaningar gällande en hållbar utveckling som de tilldelats av Aalto-universitetets professorer. Ämnesområdena gäller bekämpning av klimatförändringen, energilösningar, kvantdatorns möjligheter samt hur haven kan renas från plast. Tävlingsresultatet klarnar under den webbsända tillställningen som är öppen för alla. Vinnarna belönas med pris i form av pengar.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

AllWell SQ
Universitetet Publicerat:

AllWell?-enkäten för år 2024 besvarades av 36 % av målgruppen

Enkäten skickades till andra årets kandidatstuderande och första årets magisterstuderande.
Hymyilevä Raili Pönni seisoo neuvotteluhuoneessa, taustalla näkyy ikkunasta Dipolin piha-aluetta.
Utnämningar Publicerat:

Raili Pönni har utnämnts till utvecklingschef vid Aalto-universitetet

Raili Pönni har tidigare varit planeringschef och ställföreträdande utvecklingschef vid universitetet.
Emma Nordback vasemmalla ja Niina Nurmi oikealla. Kuva: Oona Hilli, Aalto-yliopistoU
Pressmeddelanden Publicerat:

Ny studie: Individer i välmående team kan vara nära utbrändhet medan dysfunktionella team kan bestå av välmående individer

Det är mer sannolikt att både teamet och individerna mår bra om man reflekterar och delar med sig av sina problem inom teamet, och om det finns goda relationer mellan alla medlemmar. Långt ifrån alla team lyckas hitta rätt balans visar ny forskning.
Otaparkki julkisivu
Campus, Universitetet Publicerat:

Parkeringsavgiften för Otaparkki minskar - ytterligare förbättringar av parkeringen vid Otnäs campus

I mitten av februari införs nya förändringar för campusparkeringen.