Uutiset

Yritykset tarvitsevat tohtoreita - ydinosaamisesta ison kuvan hallintaan

Tohtoriopinnot ovat tie itsensä kehittämiseen ja käytännön ongelmia ratkovaan tutkimustyöhön. Yritykset saavat tohtoreista monialaisia osaajia, jotka eivät pelkää tarttua isoihin haasteisiin.
Promootiohatut pöydällä

Yritysmaailma kutsuu, kun kädessä on maisterin tai diplomi-insinöörin paperit. Se kutsuu myös tohtoriopintojen jälkeen, kun osaamista on entistä enemmän ja näkemys maailmasta laajempi. Kolme yrityselämän vaikuttajaa ja Aalto-yliopiston alumnia kertoo intohimostaan väitöstutkimukseen ja siitä, miksi yritysten kannattaa palkata tohtoreita.

Nyt tai ei koskaan

2000-luvun vaihteessa sosiaaliset mediat olivat vielä ideoita Piilaakson uumenissa. Innostus verkkosivuista ja siitä, että yrityksillä saattoi olla palveluita digitaalisena verkossa, oli vasta käyty läpi.

Heli Rantavuo seisoo puutarhassa.
Heli Rantavuo, taiteen tohtori, Spotifyn tutkimuspäällikkö

”Tuolloin alkoi teknologinen murros. Väitöstutkimukseni Taideteollisen korkeakoulun MediaLabissa käsitteli kuvallista viestintää matkapuhelimilla”, kertoo taiteen tohtori, Spotifyn tutkimuspäällikkö Heli Rantavuo.

Rantavuon kipinä tutkimukseen syttyi media- ja elokuvatutkimuksen maisteriopinnoissa, jotka hän suoritti Amsterdamin yliopistossa. Myös suuri osa väitöstyöstä syntyi ulkomailla, ensin vierailevana tutkijana Wasedan yliopistossa Tokiossa ja sitten London School of Economicsissa.

”Kansainvälinen työskentely muokkasi perustavalla tavalla ajatteluani ja näkökulmiani tutkimukseen. Koin sen osana tutkijaksi pätevöitymistä ja tutkijan ammattitaitoa.”

Vuonna 2009 kädessä olivat tohtorin paperit. Oli aika ottaa seuraava askel. ”Kuluttajateknologian maailma veti puoleensa. Ajattelin, että nyt tai ei koskaan, katsotaan mitä yritysmaailmasta avautuu.”

Nokian tutkimus- ja tuotekehityksessä avautui inspiroiva näkymä käyttäjäkeskeiseen suunnitteluun: ”Tuoreena tohtorina pääsin tuomaan isoon yritykseen kansainvälisen kokemukseni. Tein mielenkiintoisia projekteja maailmanlaajuisella mittakaavalla.”

Nokian jälkeen Rantavuo konsultoi kansainvälisiä yrityksiä Alice Labsissa. Sieltä ura jatkui eBaylle, jossa hän vastasi verkkokauppajätin uuden liiketoiminnan ja palveluiden kehittämisestä. Nyt työsarka on Spotifyn kasvuyksikössä. ”Autan ongelmanratkaisua globaalissa kasvumarkkinassa. Tohtoriopintojen myötä minulla on kyky hahmottaa muutoksia markkinassa ja ihmisten tarpeissa, mutta myös yrityksen toiminnassa.”

Elämän parasta aikaa

”Väitöstyö oli elämäni parasta aikaa, en vaihtaisi sitä pois mistään hinnasta. Sain haastaa älyäni ja toteuttaa aidosti itseäni”, sanoo vuonna 2014 väitellyt kauppatieteiden tohtori, Fiskars Groupin strategiaprojektipäällikkö Ville Hallavo.

Ville Hallavo purjeveneessä
Ville Hallavo, kauppatieteiden tohtori, Fiskars Groupin strategiaprojektipäällikkö

Tohtoriopinnot ovat Hallavon mukaan erinomainen vaihtoehto heti työuran alkuun. ”Terä säilyy parhaiten, kun jatkat maisteriopinnoista suoraan tohtoriksi. Jos sinulla on intohimo tutkimukseen, seuraa sitä rohkeasti.”

Hallavon logistiikan alan väitöstutkimus käsitteli yritysten parhaita käytäntöjä ja toimitusketjustrategioita. Työ valmistui kolmessa vuodessa. Sen jälkeen nuori tohtori siirtyi johdon konsultiksi Accenturelle. Sieltä ura jatkui Fazerille.

”Konsultoinnissa tohtorintutkinto toi hyvää imagoa, uskottavuutta ja pesäeroa maistereihin. Fazerin lean-kehityspäällikkönä vein tehtaan prosesseihin ja johtamisen käytäntöihin asioita, joihin pureuduin väitöstyössäni.”

Nykyisessä työssään Fiskarsin strategiatiimin projektipäällikkönä Hallavo johtaa strategisia kehittämishankkeita.

Opetus on aina ollut Hallavon intohimo. Väitöstyön ohessa se toi vaihtelua tiiviiseen tutkimustyöhön. ”Kurssiuudistuksen myötä rakensin 300 opiskelijan Tuotantotalouden perusteet -kurssin nollasta. Vaikka se tiesi ohuita yöunia, halusin laittaa kaikkeni peliin.” Opiskelijat ottivat uuden kurssin ilolla vastaan. Hallavo valittiin kahtena vuonna peräkkäin Vuoden opettajaksi. ”Se, että olen palkittu opettaja, on tuonut työuralleni kovat kannukset.”

Aalto-yliopistoa Hallavo arvostaa suuresti siitä, että tutkimus on vahvasti mukana opetuksessa. ”Oli hienoa olla maailmanluokan yliopistossa, jossa opetus ei ole vain kurssikirjojen teoriaa, vaan opettajilla on tutkimuksesta ammentava tekemisen meininki.”

Hallavo kannustaa yrityksiä nuorten tohtorien palkkaamiseen. ”Tohtorin hattu ei tule helpolla. Se vaatii pitkän aikavälin intensiivistä panostusta ja monimutkaisten kokonaisuuksien hahmottamista ja pilkkomista pienempiin osiin.” Samalla roskiin lentävät vanhat stereotypiat siitä, että tohtorit olisivat pölyisiä ja teoretisoivia akateemikkoja, joilta puuttuu kyky laittaa toimeksi. ”Tohtoriopiskelijat ovat nuorta, skarppia ja mukavaa joukkoa. Tulokset puhuvat puolestaan.”

Vastuullista vesivarojen hallintaa

Kaakkois-Aasian Mekong-joen yläjuoksun patohankkeet vaikuttavat joen alajuoksulla miljoonien ihmisten elämään ja koko yhteiskuntarakenteeseen. Ulla Heinonen halusi väitöstutkimuksessaan selvittää, kuinka vesivarojen hallinnasta saadaan kestävää ja päätöksistä vastuullisia.

Tekniikan tohtori Ulla Heinonen nojaa rennosti seinään
Ulla Heinonen, tekniikan tohtori, Gaia Consulting Oy:n toimitusjohtaja

”Tutkin, kuinka päätöksentekoon saadaan mukaan eri näkökulmia ja sidosryhmiä aina ministeriöistä slummien asukkaisiin. Patohankkeille on tarpeensa, mutta alajuoksulla asuvat eivät saa jäädä sivustakatsojiksi”, sanoo tekniikan tohtori, Gaia Consulting Oy:n toimitusjohtaja Heinonen.
 
Väitöstyö vei Heinosen kenttätöihin Kambodžaan, jossa hän teki tutkimusta paikallisissa kylissä ja jakoi ihmisten arkea. ”Teimme töitä osallistavien menetelmien avulla ihmisten kanssa, jotka eivät välttämättä osaa lukea ja kirjoittaa. Sellaisiin kohtaamisiin voi päästä vain tutkimuksen parissa.”
 
Heinosta väitöstyöhön ajoi intohimo monimuotoisten ongelmien ratkomiseen ja asioihin vaikuttamiseen. Professori Olli Variksen Vesi ja kehitys -tutkimusryhmässä hän pääsi tekemään uraauurtavaa työtä globaalien vesikysymysten parissa.

Vesitekniikan diplomi-insinöörinä Heinonen valitsi tohtoriopintojen pääaineeksi kaupunkitutkimuksen, jotta ymmärtäisi paremmin yhteiskunnan toimivuutta. ”Poikkitieteellisyys opinnoissa herättää ajattelemaan asioita uusista näkökulmista.”

Kestävä kehitys ja vastuullisuus ovat leimanneet Heinosen koko työuraa. Vuonna 2009 valmistuneen väitöstutkimuksen hän teki työn ohessa toimiessaan erilaisissa projektinjohtotehtävissä Teknillisessä korkeakoulussa. Sieltä työ vei CGI Finlandin konsultointiliiketoiminnan vetäjäksi ja yritysvastuujohtajaksi. Nyt Gaia Consultingin toimitusjohtajana hän luotsaa kestävän liiketoiminnan globaalia konsulttiyritystä.

Teksti: Marjukka Puolakka

Lisää aiheesta

Tohtorinhatut promootiopäivänä

Aalto-yliopistosta valmistuneet tohtorit työelämässä

Tohtorikoulutuksessa opitut taidot hyödyksi työelämässä

Tohtorinkoulutus
TechConferment2019_Hattu&kuoro

Tohtoriohjelmat

Kuusi tohtoriohjelmaamme tarjoavat korkea laatuista tohtorinkoulutusta monialaisessa kansainvälisessä tutkimusyhteisössä. Koulutus valmistaa tohtoriopiskelijota vaativille akateemisille urille ja asiantuntijatehtäviin, sekä työskentelyyn yrittäjänä tai itsenäisenä taiteilijana.

Tohtorinkoulutus
Doctors dressed in black celebrating their promotion as doctors

Kansainväliset tohtorit työelämässä - valmiina tulevaisuuden haasteisiin!

Kansainvälinen osaaminen, hyvät verkostot ja tohtoritutkinto ovat kovaa valuuttaa työmarkkinoilla, kun yritykset etsivät muutoksentekijöitä.

Yritysyhteistyö

Lue myös Aalto-yliopiston tutkimusyhteistyömahdollisuuksista

CHEM students working in a lab

Tutkimusyhteistyö ja innovaatiot

Tutkimusyhteistyö käynnistyy usein yhteisprojektista, mutta se voi myös kasvaa pitkäjänteiseksi strategiseksi kumppanuudeksi.

Yritysyhteistyö
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Students working in team. Text Unite! Seed Fund Ideathon - Transforming ideas into impactful projects.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:
Kolme iloista opiskelijaa istuu portailla ja yksi opiskelija näyttää läppäriltään jotain muille.
Yliopisto Julkaistu:

Muuttuva työ ohjaa organisaatioita panostamaan jatkuvaan oppimiseen ja kestävyysajatteluun

Minkälaisia haasteita työn muutos aiheuttaa yksilöille ja organisaatioille? Miten varmistaa, että yksilöt jaksavat työelämässä muutoksen keskellä ja miten hallita muutosta niin, että se tapahtuu kestävästi?

Teksti pohjautuu Aalto-yliopiston lehtorin ja Future of Work -tutkimusohjelman johtajan Hertta Vuorenmaan asiantuntijapuheenvuoroon, joka kuultiin FITechin Muuttuva työ, muuttuvat osaamistarpeet -webinaarissa 5.9.2024.
Vasemmalta Taras Redchuk, Chris Hayes, Aakeel Wagay, Ada Pajari, Dan Noel, Eveliny Nery ja Jarno Mäkelä. Kaikki kuvat: Mikko Raskinen.
Nimitykset Julkaistu:

Aaltoon saapui täydessä vauhdissa kokonainen ryhmä tutkimaan ääriolosuhteissa viihtyviä bakteereja

Jarno Mäkelä aloitti biofysiikan apulaisprofessorina Aallon neurotieteen ja lääketieteellisen teknologian laitoksella syyskuun alussa. Samalla ovenavauksella Aaltoon siirtyivät hänen kanssaan tutkija Taras Redchuk, tutkijatohtorit Dan Noel ja Eveliny Nery, väitöskirjatutkijat Ada Pajari ja Aakeel Wagay, tutkimusassistentti Chris Hayes, sekä liuta laitteistoja, Suomen Akatemian myöntämä akatemiatutkijan rahoitus sekä Euroopan tutkimusneuvoston myöntämä ERC starting grant.
Aalto Industrial Internet Campus
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tuotannon ja sisälogistiikan fyysinen ja digitaalinen maailma kohtaavat monitieteisessä TwinFlow -projektissa

Aallon ja Tampereen yliopiston tutkijat yhdessä yritysten kanssa vauhdittavat valmistavan teollisuuden datavetoista liiketoimintaa kolmivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa projektissa.