Uutiset

Wihurin rahasto myönsi merkittävän rahoituksen tulevaisuuden energiajärjestelmien monitieteiseen tutkimukseen

Professori Heikki Mannilan vetämä hanke saa Wihurin rahastolta neljän vuoden aikana yhteensä 750 000 euroa. Rahasto tukee aaltolaisia myös esimerkiksi synteettisen biologian tutkimuksessa ja alkuvaiheen yrittäjien kannustamisessa.
Black solar panels
Hankkeessa kehitetään sähkön tuotannon ja kysynnän ennustus- ja säätömahdollisuuksia, sähköjärjestelmien sopeutumiskykyä ja huoltovarmuutta sekä markkinamekanismeja tulevaisuuden sähköenergiajärjestelmää varten. Kuva: Aalto-yliopisto / Aleksi Poutanen

Jenny ja Antti Wihurin rahasto myönsi tänä vuonna ennätyssumman, 14,7 miljoonaa euroa, tieteen (66 %), taiteen (19 %) ja yhteiskunnallisen toiminnan (15 %) aloille apurahoina sekä muuna tukena ja varauksina.  

Yhden suurimmista rahoituksista sai Aalto-yliopiston monitieteinen hanke, joka keskittyy tulevaisuuden energiajärjestelmien monitieteiseen tutkimukseen. Hankkeessa kehitetään sähkön tuotannon ja kysynnän ennustus- ja säätömahdollisuuksia, sähköjärjestelmien sopeutumiskykyä ja huoltovarmuutta sekä markkinamekanismeja tulevaisuuden sähköenergiajärjestelmää varten. Hanke on sähkötekniikan ja automaation, tietotekniikan ja taloustieteen laitosten yhteinen, ja sitä vetää professori Heikki Mannila. Hankkeen kokonaisrahoitus Wihurin rahastolta on 750 000 euroa. Hanke on yksi osa Aalto-yliopistossa käynnistyvässä House of AI -kokonaisuudessa, jolla tuetaan tekoälyn entistä monipuolisempaa käyttöä muiden alojen tutkimuksessa.

VTT:n tutkimusprofessori ja Aalto-yliopiston osa-aikainen professori Merja Penttilä ja Synbio-tutkimusyhteisö saivat 285 000 euron rahoituksen. Synbion tavoitteena on edistää synteettisen biologian tutkijoiden ja alan yritysten yhteistyötä.

Aalto-yliopiston opiskelijoiden yrittäjyysyhteisö Aalto Entrepreneurship Society sai 20 000 euron apurahan tukemaan alkuvaiheen yrittäjille suunnattua Betoni-ohjelmaa. Lisäksi lukuisat aaltolaiset saivat rahastolta tukea esimerkiksi väitöskirjatutkimukseen ja tieteellisen yhteistyön tiivistämiseen.

Jenny ja Antti Wihurin rahaston tiedote (wihurinrahasto.fi)

Jenny ja Antti Wihurin rahasto tukee suomalaista henkistä ja taloudellista elinvoimaisuutta

”Säätiön perustajat halusivat antaa takaisin yhteiskunnalle, joka oli mahdollistanut heidän menestyksensä”, sanoo hallituksen puheenjohtaja, Kauppakorkeakoulun alumni Arto Hiltunen.

Lue lisää
Kuvassa Arto Hiltunen ja Arto Mäenmaa istuvat nojatuoleissa Wihurin säätiön tiloissa.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Nesteen polttoainejalostamon tankit Porvoossa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhteistyö Aallon kanssa tuo Nesteelle merkittävää taloudellista hyötyä

Yhteistyön tuloksena Nesteen polttoainetutkimukseen tuotiin digitaalisia työkaluja perinteisen testaamisen rinnalle.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Virtuaalinen kirjastokortti koekäytössä

Virtuaalinen kirjastokortti koekäytössä
Professor Riikka Puurunen, Professor Patrick Rinke and IT Application Owner Lara Ejtehadian holding sunflowers and diplomas
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon avoimen tieteen palkintojuhla toi aaltolaisia yhteen keskustelemaan avoimesta tieteestä

Viime viikolla kokoonnuimme A Gridiin juhlimaan Aallon avoimen tieteen palkinnon 2023 saajia ja keskustelemaan avoimesta tieteestä aaltolaisten kanssa.
Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.